Tak znovu: jak moc jsou „plné“ parkovací domy vedle krajského úřadu

Liberecký kraj chce mermomocí stavět parkovací dům, a to v přepočtu na jedno parkovací místo dvakrát až třikrát dražší než jinde. Jedním z jeho argumentů je, že se v okolí nedá nikde parkovat. Přitom doslova na dosah ruky, přes ulici stojí hned dva parkovací domy, které jsou permanentně poloprázdné.

Náš Liberec informuje o tom, že hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové), pro kterého chce v jiném případě státní zástupce 5 let za mřížemi, když podle něj pomáhal Metrostavu rozkrádat dotace na jiné účelově předražené stavbě v Liberci, důsledně prosazuje stavbu parkovacího domu u krajského úřadu za 254 milionů.

Náš Liberec informoval o tom, že se cena projektu za poslední necelé 4 roky zvedla téměř čtyřikrát, vedení Libereckého kraje ovšem opakovaně není schopno vysvětlit takto obří nárůst jinak než obecnými frázemi.

Náš Liberec také provedl srovnání se stavbami parkovacích domů v jiných městech. Ukázal, že za poslední rok byly vyprojektovány, rozestavěny či již dokončeny srovnatelné stavby v centrech Prahy, Brna, Pardubic, Mladé Boleslavi či Kroměříže, které jsou v přepočtu na jedno parkovací místo  výrazně levnější.

Náš Liberec také jako první přinesl zprávu o tom, že město Liberec na hejtmanovo přání posunulo tramvajovou zastávku Rybníček o několik desítek metrů. To sice znepříjemní Liberečanům život, ale Libereckému kraji to umožní čerpat na stavbu kontroverzního parkovacího domu dotaci z programu „park and ride“, kdy bude předstírat, že parkovací dům v centru Liberce pomáhá snižovat dojezdnost automobilů do centra Liberce.

Náš Liberec rovněž vyvrátil tvrzení hejtmana, že vedlejší komerční parkovací domy jsou plné a nelze je pronajmout. Již v předjaří letošního roku jsme v době, kdy neplatila covidová omezení, dokázali, že parkovací domy, které jsou přes ulici od Libereckého kraje, jsou poloprázdné.

Hejtman sice operuje vyjádřením manažera OC Forum Liberec, že jsou parkovací domy plné a nelze je pronajmout, ale již například zastupitelům zapomněl sdělit, že jím je jeho stranický podřízený a zastupitel za Starosty pro Liberecký kraj ve Vratislavicích nad Nisou Miroslav Habel. Ten letos následně například usiloval, aby si město pronajalo od Fora na dlouhé roky prostory pro své úředníky.

Jelikož má příští týden zasednout mimořádné krajské zastupitelstvo, které má odsouhlasit další navýšení prostředků na kontroverzní projekt parkovacího domu a další navýšení žádosti o dotace, rozhodli jsme se náš důkazní postup zopakovat.

Po dobu pracovního týdne (vyjma jednoho dne) jsme fotili, jak moc jsou parkovací domy u krajského úřadu plné. Všechny fotografie byly pořízeny zhruba v 8.30 – 9.00. První fotografie vždy zachycuje střechu OC Fórum, druhá pak horní patro vedlejšího parkovacího domu. Výjimkou jsou poslední dvě fotografie, které byly pořízeny v pátek 13.8. ve 12:00.

Je naprosto vidět, že je zde úplně prázdno. Minimálně pro tolik aut, kolik jich má obsahovat nový krajský parkhaus za 254 milionů.

Pátek 6.8. 2021

Pondělí 9.8. 2021

Úterý 10.8. 2021

Čtvrtek 12.8. 2021

Pátek 13.8. 2021 ve 12:00

Subscribe
Upozornit na
33 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody