nášLiberec

Search

Nejdražší parkování má zelenou – zastupitelé schválili parkovací místo za více než milion

Kontroverzní projekt parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno parkovací místo vyjde na neuvěřitelný milion korun, dostal od zastupitelstva zelenou. Pro hlasovala většina zvolených zastupitelů Libereckého kraje.

Mimořádné zasedání zastupitelstva, které posvětilo hejtmanovi a předkládajícímu radnímu Ulvrovi výstavbu parkovacího domu pro 244 aut za 249 milionů korun, trvalo jen půl hodiny. Pro výstavbu dalšího parkovacího domu v centru Liberce s historicky nejdražším parkováním zvedlo ruku 28 přítomných zastupitelů Libereckého kraje, 5 se jich zdrželo.

Proč má v Liberci stát parkování tak obrovskou částku a proč se jinde dnes staví v přepočtu na jedno parkovací místo 3 x levněji se zastupitelé sice opět nedozvěděli, dočkali se ovšem zajímavých i protimluvných postřehů od hejtmana samotného.

Odůvodnění potřebnosti parkovacího domu se ve svém proslovu ujal hejtman Martin Půta (Starostové). Zprvu se, po vzoru současného premiéra ČR, snažil obvinit jakési imaginární „ekologické aktivisty“, kteří by podle něj chtěli lidem a úředníkům zakazovat jezdit autem. „Já prostě v Libereckém kraji nikomu zakazovat autem jezdit nehodlám,“ uvedl hejtman, jako by kdokoliv někdy něco podobného navrhoval.

Hejtman se svým útokem na kritiky parkovacího domu v centru Liberce pokračoval. „Dnes se vyrojili amatérští projektanti, kteří ví, jak by šlo všechno zařídit lépe a levněji. Připomínám, že projekt máme od roku 2017, tak nevím, proč nikdo nepřišel s nějakým návrhem,“ uvedl hejtman, který ale zapomněl na podstatnou věc. V roce 2017 se počítalo s náklady 67 milionů, dnes má projekt stát 249 milionů.

Podle hejtmana je parkovací dům potřeba proto, aby se uvolnilo místo kolem krajského úřadu od aut úředníků a město mohlo přijít s rekultivací místa, kterou kraj slibuje již od roku 2012. „Nemyslím si, že Liberecký kraj je na žebříčku prostředí na prvních místech ve srovnání s ostatními kraji, spíše na těch posledních, ale je možné, že se některým dnešní současný stav hluboce líbí,“ glosoval situaci Martin Půta, který je hejtmanem již 9 let.

„Nevěřte pohádkám, že lze zajistit místa úředníkům v sousedních parkovacích domech,“ pokračoval hejtman v jasné narážce na náš web, který opakovaně dokázal, že parkovací domy u Tesca mají dostatečnou kapacitu. „Kraj má od roku 2017 dvojí vyjádření zástupců Fora Liberec, které tvrdí opak, a já musím vtipně poznamenat, že jako se nechystám zakazovat řídit auta, nehodlám ani znárodňovat parkovací domy,“ sdělil zastupitelům hejtman, ale opět zapomněl uvést, že ono posvěcení o „vytíženosti“ mu dodal manažer OC Forum a jeho přímý stranický podřízený v jedné osobě.

„Ještě bych se chtěl vyjádřit k názorům, které indukují, že stavba parkovacího domu bude údajně znamenat navýšení počtu aut směřujících do centra,“ uvedl hejtman. „My tady chceme stavět místa, která sem už stejně jezdí, jen parkují kolem úřadu,“ řekl Martin Půta, aby si hned odporoval. „Navíc tady vznikl Evropský dům v brownfieldu a v něm řada institucí, byl otevřen Podnikatelský inkubátor a jednáme i s očkovacím centrem, které by zde mohlo zůstat, a to samozřejmě znamená další požadavky na parkovací místa,“ protiřečil si v jedné větě hejtman.

Možná nejzajímavější byla hejtmanova reakce na kritiku, zda je vhodné liberecké centrum plnit dalšími parkovacími domy. „Ta budova má z velké části kovovou konstrukci, není to nic věčné a byť si to nemyslím, že by za 20 let nebyla auta, tak nikde není dané, že zde ten parkovací dům musí být na věky a že zde nemůže stát něco úplně jiného,“ uvedl ke stavbě za čtvrt miliardy z veřejného rozpočtu hejtman Libereckého kraje.

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém