Varšava už nefrčí, teď má být kulturním centrem Linserova slévárna

Vedení Liberce představilo další objekt, ve kterém by mělo vzniknout další kulturní centrum. Zatímco v minulých letech to mělo být někdejší secesní kino Varšava, které se ale skutečné podpory od vládnoucí garnitury nikdy nedočkalo, nyní se jím má stát objekt bývalé slévárny na rohu Resslovy a Orlí ulice.

Koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS představila svou vizi, aby se budova bývalé Linserovy fabriky stala „inkubátorem nových kreativních projektů“. V parteru by mohly být podle vedení města poloveřejné živé prostory, které by nabízely prostor například pro kavárnu, obchod předmětů vzniklých v ateliérech, v 1. a 2. patře by mohly být samotné ateliéry a dílny pro kreativce. Celé druhé podlaží by mohlo být prostorem sloužící jako galerie. Slepá fasáda budovy vybízí ke vzniku uměleckého pojetí.

„Naším záměrem je, aby bývalá slévárna Linser byla prvním majákem kreativní městské čtvrti a plnila v prvé řadě funkci kulturní a vzdělávací. V současné době má o objekt zájem několik aktérů,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové).

„Aby objekt plně využil svůj potenciál, nemělo by jít o funkci monotematickou a soukromou, a zároveň náplň domu by měla být udržitelná ideálně s mentorem, který se bude o dramaturgii domu dlouhodobě starat. Budova by mohla nabídnout prostor doktorandům a absolventům uměleckých, architektonickým oborů TUL a trvale nastavit spolupráci města s technickou univerzitou, a tím zmenšit odliv kulturně vzdělaných lidí z města,“ popisuje vedoucí odboru Kancelář architektury města (KAM) Jiří Janďourek.

Rada města Liberce nyní schválila záměr budoucího vývoje městského domu „bývalé slévárny Linser“ v jeho postupnou transformaci na kulturně kreativní centrum. Území  „Papírového  náměstí“  bude  postupně  transformováno  v kulturně kreativní čtvrť v souladu se „Strategií rozvoje kultury města Liberec 2022–2029″,  a bude jedním  z  hlavních  bodů  „Akčního  plánu“  a  kandidatury Liberce na  Evropské hlavní město kultury  v  roce  2028, což zatím spíše budí úsměvy u laické i odborné veřejnosti.

Je paradoxní, že město chce podpořit vznik kulturního centra v srdci Liberce, byť přitom ti samí politici v minulosti slibovali jiné – kino Varšava ve Frýdlantské ulici. Ovšem také jen před volbami a po nich přišlo tvrdé prozření a pragmatismus.

Nejstarší městský biograf z roku 1918 nechaly zchátrat vlády ODS, která připravovala jeho privatizaci pro jednoho z jejích členů. Za záchranu kina se ale zasadila liberecká občanská veřejnost. Vznikl spolek Zachraňme kino Varšava, který se biografu ujal, provedl v něm na vlastní náklady základní sanační práce, ale také například výjimečným způsobem restauroval foyer kina, kde vznikla kavárna. V biografu rovněž probíhají kulturní a společenské akce.

Spousta politiků slibovala kinu Varšava pomoc. Od primátora Jiřího Kittnera (ODS) po hejtmana Martina Půtu (Starostové) nebo jeho náměstkyni pro kulturu Květu Vinklátovou (Starostové). Ale zůstalo jen u slibů a předvolebních fotografií v médiích. Možnost měla Varšava před deseti lety, kdy v koalici Změny pro Liberec, ČSSD a Starostů pro Liberecký kraj byla zařazena na seznam projektů, který měl být podpořen evropskými penězi v rámci IPRM.

 Po odvolání Změny pro Liberec byl ale projekt záchrany kina vyřazen a přednost dostaly projekty jako například renovace kostela sv. Máří Magdalény, která skončila obří korupční kauzou, kde figurují úředníci i politici v čele s hejtmanem Půtou.

Investicím města do kina Varšava urputně bránil v minulém volebním období i bývalý primátor Tibor Batthyány (zvolen a později vyloučen z ANO), což vedlo k sporům s jeho tehdejšími koaličními partnery ze Změny pro Liberec. Těm se ale nakonec podařilo prosadit do rozpočtu částku 20 milionů na záchranu Varšavy. Tuto částku ale nynější koalice Starostů, ODS a ANO po svém příchodu na radnici v roce 2018 z rozpočtu vyškrtla a kino se opravy nedočkalo.

Subscribe
Upozornit na
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,