Týden pod Ještědem: nemoc nelze léčit její příčinou

Celá republika vstoupila do závěrečné fáze kampaní před nejdůležitějšími volbami. Zaměřme se dnes na parlamentní opozici. Byť ta často křičí, jak tyto volby budou (opět) zásadní a klíčové, je zajímavé sledovat, nakolik současné opoziční recepty tu už dávno byly a vedly přesně k tomu, kde jsme teď.

Hlavním tématem pro opozici i její média je Babiš. Obě pravicové koalice, které proti němu stojí, vyzývají ke šturmu. Je třeba zbavit zemi oligarchy, který je (což je) v nebývalém střetu zájmů. Je vlastně ohrožena demokracie (už zase) v naší zemi a celá její budoucnost (už zase).

Jenže první z pravicových koalic – Spolu, zapomíná na jedno. Že to byly především její vlády, se svým asociálním směřováním na jedné straně a obřími korupčními kauzami na straně druhé, které Babiše (ale i Zemana nebo Okamuru) přivedly na svět.

Vzpomeňme na bývalého předsedu TOP 09 Libereckého kraje a později ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, který se svým kumpánem, který posléze skončil v kriminále (Drábek unikl teplákům jen o fous), rozložil systém podpory dávek pro ty nejchudší, aby si „někdo“ namastil kapsu. Česká pravicová, konzervativní politika v praxi a kostce.

Mluvil-li předseda ANO kdy stoprocentní a ryzí pravdu, tak to bylo, když ve sněmovně říkal: „To vy jste mě stvořily.“

Nemoc, kterou současná česká společnost trpí, nelze prostě léčit její příčinou. To nemůže a nebude fungovat, nehledě na volební úspěchy a podobu budoucí vlády. Pokud bude Spolu lidem nabízet recept „vrátíme zemi před Babiše“, těžko s ním uspěje, a pokud, může se stát, že v budoucnu přijde někdo ještě daleko horší.

Podobný, tedy pravicově liberální program nabízí i druhá koalice Pirátů a Starostů, byť těží z toho, že se na celostátní úrovni ještě nestačila profláknout a sází na voliče, kteří prostě nechtějí volit ODS nebo TOP 09 kvůli jejich minulosti. Fajn, to by mohlo vyjít a koalice jistě zaboduje.

Jenže: kandidátem PirStan například na šéfa ministerstva dopravy, kde je jedním z hlavních příjemců zakázek Metrostav, je náš hejtman, který má jít podle státního zástupce na 5 let do vězení za to, že pomáhal rozkrádat dotace – ano, právě ve prospěch Metrostavu. Takového kandidáta tu ještě historicky žádná koalice ani strana neměly.

Ukazuje to na dvojí: protikorupční svatouškovství PirStan je falešné a prázdné jako druhdy „Topol“ a hlavně: samotná koalice to nemyslí vážně. Celostátně samozřejmě nejde jen o Půtu, ale je čím dál silněji cítit, že to pokrytectví i svatouškovství se zajídá čím dál větší skupině lidí. To evidentně odráží i stále padající volební preference.

Pirátům navíc hrozí, lépe řešeno již se stalo, že ztrácí svou identitu. Tím, že si oblékli kravaty a spojili se se Starosty, najednou přišli o to, čím budili sympatii i naději zejména u mladší generace. Zatímco před čtyřmi lety objížděl republiku Bartošův vězeňský autobus, dnes tady máme další a zbytečnou středopravicovou stranu se stejnými klišé a frázemi.

Posílili naopak Starostové, kteří se původně k Pirátům přidali jako ten menší a slabší partner. Dnes nelídr Bartoš přenechává místo v debatách stále více před kamerami stojícímu Rakušanovi. A kdo ví, jak to bude po volbách – třeba si Starostové spočítají, že jim to spojenectví zas tak nepřináší a otočí se směrem k ANO, které volby pravděpodobně vyhraje, i k ODS, se kterou jsou přeci jen jedno tělo a jedna krev.

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou