Další parkoviště v centru: 40 míst pro auta na Papíráku

Liberec má s okolím tzv. Papírového náměstí velké plány. Rád by z něj měl čtvrť s novými byty a umělecké, kreativní centrum města. Alespoň na papíře. Zatím tu bude parkoviště.

„Dlouhodobě čelíme tlaku obyvatel města, že parkovacích míst je málo,“ uvedl náměstek libereckého primátora, Jiří Šolc. Na městských placených parkovištích je zhruba 1300 míst, za něž řidiči platí mincemi přes parkovací automaty, nebo bezhotovostně. Zpoplatněno bude i toto. „Jaký tarif tam bude, jsme ale ještě nerozhodli,“ řekl náměstek.

Městské technické služby už ale podle něj s úpravou nevyužívaného prostranství začaly. „Práce si vyžádají řádově nižší statisíce korun,“ informoval Šolc. Plocha parkoviště bude ze zatravněných dlaždic. „Jednak proto, aby dešťová voda zůstávala v tomto v území, a jednak jsou to recyklovatelné materiály přenositelné jinam,“ dodal.

To se zatím dost bije s vizí lokality, kterou jinak město předkládá veřejnosti. Do budoucna by zde rádo vystavělo byty, nyní se ovšem počítá s parkováním. Jde přitom o další stahování automobilové dopravy do centra města, proti kterému ale současná radniční koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS rétoricky oficiálně bojuje.

Primátor Jaroslav Zámečník to ale vidí jako příležitost pro rozvoj zanedbávaného území, o které se předchozí majitel, společnost Syner group, nestarala. Podle Zámečníka mají v lokalitě hlavně vzniknout byty. „Prioritou pro nás i nadále zůstává, že se tam postaví zhruba 140 nových bytů.“

Koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS nedávno představila nápad, aby se budova bývalé Linserovy fabriky na rohu Resslovy a Orlí ulice stala „inkubátorem nových kreativních projektů“. V parteru by mohly být podle vedení města poloveřejné živé prostory, které by nabízely prostor například pro kavárnu, obchod s předměty vzniklými v ateliérech, v 1. a 2. patře by mohly být samotné ateliéry a dílny pro kreativce. Celé druhé podlaží by mohlo být prostorem sloužícím jako galerie. Slepá fasáda budovy vybízí ke vzniku uměleckého pojetí.

Směna pozemků na „Papíráku“ a Kunratické, kde Syner group plánuje vystavět sídliště se zhruba 700 byty, provázely kontroverze. Pozemky se směňovaly nadvakrát. Zastupitel Jindřich Felcman ze Změny loni na jaře přesvědčil zastupitelstvo, že směna je pro město nevýhodná. Felcmanovy argumenty, ale i dalších opozičních zastupitelů ze Změny i LOL, byly tak silné, že Starostové raději bod stáhli a radnice musela vytvořit pracovní skupinu a udělat nový posudek. Ten skutečně město objednalo a výsledkem je ponížení částky, kterou má Syneru doplácet. Zástupce Změny ale ani to nepřesvědčilo.

Problém opozice nevidí ani tak v doplatku jako v tom, že město má Syneru dát pozemky za cenu zhruba o tisíc korun za metr levnější, než je nedávno Syner, na té samé louce, kupoval od soukromého majitele. To by, podle zastupitelů Změny i LOL, znamenalo nějakých mínus 20-25 milionů korun pro městkou kasu.

Na „Papírovém náměstí“ loni Syner Group uvažovala o výstavbě obřích věžáků, kde ale narazila na silný odpor památkářů i samotných zástupců města. Z projektu nakonec sešlo a zástupci města by v místě rádi viděli drobnější zástavbu.

Podle hlavního městského architekta Jiřího Janďourka se na „Papírovém náměstí“ jedná o výjimečné, byť dlouho zanedbávané území. „Rádi bychom na celou lokalitu vypsali architektonickou soutěž, podle které se pak bude řídit výstavba. Naše představa je o drobnější zástavbě, která by reflektovala zdejší genius loci a oživila městské centrum,“ přiblížil plán města Janďourek.

Subscribe
Upozornit na
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se