Zářící jizva na Ještědu – Nová Skalka nasvícena

V předvečer svátku českého patrona, svatého Václava, zažila spousta Liberečanů šok. Nad městem, na ještědském hřebenu se naplno rozsvítila nová sjezdovka, kterou za souhlasu většiny místních politiků realizovala společnost Tatry mountains resorts (TMR) slovenského oligarchy Igora Rattaje.

Onen večer leckdo nemusel pochopit, co se vůbec děje. Na noční obloze nad městem se objevil obrovský, brutální a jasně zářící světelný pruh. Jenomže nebylo pochyb – Liberečanům se představila nová sjezdovka Nová Skala, kterou ve městě realizoval TMR. Jeden a půl kilometru, téměř 80 stožárů a 260 zářících LED svítidel.

Na to, co bude nová sjezdovka pro přírodu na Ještědu i světelné znečištění znamenat, upozorňovali již v minulosti liberečtí ekologové i někteří politici, vesměs ze Změny pro Liberec. TMR nejdříve loni vykácela 10 hektarů lesa, sjezdovka ale nebyla spuštěna kvůli protipandemickým opatřením.

Zajímavé je, že osvícení sjezdovky kritizoval ve svém posudku i Krajský úřad Libereckého kraje, který je ale nakonec povolil. Sám přitom napsal: „Lze tak předpokládat negativní vliv osvětlení v horizontu, což se může ve večerních hodinách projevit kontrastně s nasvícením hotelu a vysílače na hoře Ještěd. Sjezdovky budou navíc dobře patrné za jasné noci, neboť průseky vytváří bílá pole s jinou odrazivostí světla, zatímco okolní lesy jsou převážně tmavé,“ stojí v odborném posudku, a to se přesně také stalo.

Podivně vstřícný byl ostatně k Rattajově TMR i liberecký stavební úřad. Ten je jindy kritizován pro svou pomalost a zdlouhavost, v případě Nové Skalky mu ovšem patřičné povolení zabralo sotva pár týdnů.

Ostatně Igor Rattaj se s místními politiky v Liberci velice rychle spřátelil. Byl to od něj dobrý tah. Až okatě podbízivě prosazoval jeho zájmy bývalý primátor Tibor Batthyány (zvolen za ANO a později z něj vyhozen), podobně se za Rattajovy zájmy bili Starostové pro Liberecký kraj, jmenovitě dnešní primátor Jaroslav Zámečník a současný radní Michal Hron.

Společnost TMR má s vedením města pod Starosty, ale i s Libereckým krajem, kde rovněž Starostové s hejtmanem Martinem Půtou vládnou, zdá se, nadstandardní vztahy. Jak bylo zmíněno výše, loni v létě získala společnost TMR od Libereckého kraje povolení na rozsáhlé kácení zdejších lesů, které okamžitě uskutečnila. Rattajova firma je přitom i na Slovensku terčem kritiky za nešetrný přístup k tamní horské přírodě i za to, že z lyžování dělá sport pouze pro bohaté vrstvy společnosti.

TMR v Liberci a Libereckém kraji vsadila na dobré styky s politiky a vyplatilo se jí to. Zástupci Starostů, ANO a ODS v roce 2017 tvrdili, že TMR nebude chtít po městě ani korunu, což bylo také argumentem, proč jí prosadili nájem Ještědu. „Vlekaři ztrácejí kvůli špatné zimě miliony. Letošní ztráty nedoženou. Prosím, vezměte, krom toho všeho, o čem se tady bavíme, i tu věc, že TMR na sebe bere riziko v případě špatných zim, které z našich zad v tuto chvíli je ochotno sejmout,“ tvrdil současný primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) v listopadu 2017, když na zastupitelstvu hájil, aby se Ještěd společnosti TMR pronajal.

Jenže již na jaře tohoto roku přišla TMR za městem Liberec, aby jí pomohl snížit podnikatelské riziko a odpustil jí část pachtovného kvůli epidemii koronaviru. A ten samý zastupitel Jaroslav Zámečník, již coby primátor, najednou hájil to, že město má firmě TMR s podnikatelským rizikem pomoci, a nastínil, že si situaci s odpuštěním pachtovného umí představit. Lyžařsky nepříznivá zima nemusí být podle Zámečníka rizikem podnikání. „Jak se to vezme. Teď budeme zřejmě v rámci nouzového stavu navrhovat odpuštění nájmů podnikatelům v městských objektech. Také se k nim nechováme tak, že je to jejich riziko podnikání,“ uvedl loni v létě Jaroslav Zámečník pro Liberecký deník.

A to se také stalo. Firmě slovenského miliardáře zadlužený Liberec odpustí stovky tisíc. Vstřícné vztahy mezi Rattajovou TMR a Půtovými Starosty byly na podzim 2019 dokonce důvodem krize v radniční koalici. Vedení města v čele s primátorem v říjnu odmítlo požadavek na 7,5 milionu na opravu skokanských můstků, které po něm chtěla TMR. Primátor to dokonce razantně odmítal v médiích, podobně proti příspěvku mluvil další radní, Michal Hron ze Starostů. Jenže po lobbingu zastupitelky ANO a zaměstnankyně Igora Rattaje Renáty Balášové a stranickém příkazu od hejtmana Martina Půty museli vládnoucí Starostové během jednoho týdne otočit a peníze poskytnout, ač předtím tvrdili, že je potřebují na chodníky a dětská hřiště. Hejtmanovu diktátu se odmítl podvolit jen náměstek Jiří Němeček z ANO a na svou funkci rezignoval.

Fotografie přiložené k článku byly pořízeny 27. září libereckým fotografem Miloslavem Drašnerem na „Dubáku“, tedy na Sukově náměstí. Za jejich poskytnutí panu Drašnerovi naše redakce velice děkuje.

Subscribe
Upozornit na
66 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Policejní zjištění, které má Náš Liberec k dispozici, ukazují, jakým způsobem byla, dle detektivů, bývalým náměstkem Petrem Židkem z ODS a podnikatelem Petrem Syrovátkem
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie