Starostové vyzývají ke kroužkování, Piráti poslušně mlčí

Poněkud záludnou a vychytralou taktiku zvolili Starostové v Libereckém kraji vůči svým koaličním partnerům z Pirátů. Koaliční smlouva sice zakazuje výzvy ke kroužkování, ale jen mezi kandidáty. Kroužkovat tedy voličům radí ti Starostové, kteří sami nekandidují.

Jak upozornil Náš Liberec, s výzvami ke kroužkování začali Starostové již v minulých týdnech. Nadále v nich ale pokračují. Dokladem je toho jejich předvolební tiskovina Náš kraj, náš domov (č. 28), která v těchto dnech míří do schránek obyvatelů Libereckého kraje a kterou lze najít i na webu SLK.

Jsou v něm pouze ti Starostové pro Liberecký kraj, kteří nekandidují do Poslanecké sněmovny. Zároveň využívají i faktu, že Starostové pro Liberecký kraj mají vlastní právní subjektivitu a jsou „pouze“ partnerskou stranou hnutí STAN. Tím si zdůvodňují, že koaliční smlouvu mohou obcházet.

V letáku Náš kraj, náš domov je výzva k vybírání a volbě kandidátů Starostů na úkor Pirátů explicitně obsažena, přestože slovo „kroužkovat“ se v něm neobjevuje. „Zvolte si zástupce, jejichž práci znáte,“ říká na titulní stránce Martin Půta, hejtman Libereckého kraje, ale zároveň i kandidát koalice PirStan na ministra dopravy. Jenomže na poslance Půta nekandiduje, proto může využít kličky a vyzývat voliče k volbě Starostů.

K preferování kandidátů od Starostů vyzývají i senátoři. „Já osobně budu u volební urny řešit problém, které čtyři z devítky kandidátů Starostů pro Liberecký kraj jmenovitě podpořit (více zákon bohužel neumožňuje). Budu potěšen, pokud budete řešit a úspěšně vyřešíte stejný problém. Přeji vám všem šťastnou ruku,“ píše na hlavní stránce senátor a starosta Chrastavy Michael Canov.

S podobnou výzvou se na voliče obracejí i senátoři Jiří Vosecký nebo Jaroslav Zeman, který ke Starostům přešel nedávno z klubu ODS. „Hlasujte pro kandidáty Starostů pro Liberecký kraj, které najdete na společné kandidátce Pirátů a STAN,“ radí svým voličům senátor Zeman.

K podpoře kandidátů Starostů na úkor Pirátů dále vyzývají krajský náměstek Jan Sviták, krajská zastupitelka Markéta Červinková i starostové jednotlivých obcí. „Výzva všem, kteří ještě váháte a je pro vás spojení Pirátů a Starostů z jakéhokoliv důvodu těžko přijatelné. Využijte svého práva vybrat kandidáty, které znáte ze svého kraje, z města či obce. Práci kandidátů za hnutí Starostové pro Liberecký kraj máte stále na očích, starostové jsou srdcaři a vždy jsou připraveni tvrdě pracovat,“ nabádá voliče například Markéta Khauerová, starostka Hodkovic nad Mohelkou.

K ní se připojili i Tomáš Hocke, starosta Turnova, Lena Mlejnková, starostka Semil, Eva Burešová, starostka Doks, nebo liberecký primátor Jaroslav Zámečník.

A jak reagují Piráti? Nijak. Z oficiálních míst zní jenom ticho, patrně kvůli vědomí toho, jak jsou Půtovi Starostové v Libereckém kraji silní. Na dotaz nereagoval například poslanec Pirátů Tomáš Martínek, který se o mandát do parlamentu uchází znovu jako krajská jednička Pirátů.

Rovněž oficiální tisková mluvčí pro Liberecký kraj i celorepubliková mluvčí Pirátů Karolína Sadílková mlčí, ačkoliv facebooková pirátská stránka ujišťuje, že odpoví. „Dobrý den, obraťte se prosím se svým dotazem na naši tiskovou mluvčí Karolínu Sadílkovou – karolina.sadilkova@pirati.cz. Karolíně Sadílkové informaci předáme. Za Piráty zdraví Jindra,“ napsal správce oficiální facebookové stránky Pirátů. Odpověď ovšem ani po čtyřech dnech nepřišla.

Chování libereckých Starostů se ale čím dál více zajídá některým členům Pirátů. Náš Liberec již v minulosti informoval o tom, že kvůli účasti některých Starostů na společné kandidátce z ní odstoupil dlouholetý předseda krajských Pirátů Ondřej Kolek. Proti podobnému počínání představitelů Starostů pak protestoval i poslanec za Piráty Lukáš Kolářík. Ostatně sami Piráti si před vznikem koalice se Starosty nechali udělat politickou analýzu, která podobné chování Starostů předpokládala.

Pocity některých Pirátů pak shrnul jejich dlouholetý člen z Jablonce nad Nisou Jan Lehký, který tiskovinu Starostů Náš kraj, náš domov na sociálních sítích okomentoval slovy: „Tohle už je regulérní vytírání si zadku s Pirátama. Vůbec z toho nejsem překvapený, spíš jsem překvapený z nereakce nebo bagatelizace tohoto přístupu SLK některými pirátskými spolustraníky…“

Podobný postoj ke koaličním partnerům ale mají Starostové dlouhodobě. V roce 2014 například na krajské úrovni odvolali po dohodě s opoziční ODS a KSČM zástupce Změny pro Liberecký kraj, která kritizovala systém krajských dopravních zakázek, jenž měl vyhovovat zejména společnosti BusLine. Provázanost BusLine s politiky za hejtmana Půty pak dosáhla nebývale velkých rozměrů, jeho náměstek Vladimír Mastník byl kvůli ní i obviněn policií.

V roce 2018 pomohli zástupci TOP 09 a KDU-ČSL Starostům vyhrát komunální volby v Liberci. Když ale chtěli ve spolupráci pokračovat na krajské úrovni, kde za získané mandáty jde stranám již příspěvek od státu, Starostové je odmítli.

foto: https://www.facebook.com/tomas.martinek.pirati

Subscribe
Upozornit na
36 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.