Týden pod Ještědem: historii si zopakují i ti, kteří před ní zavírají oči

Miroslav Pelta má jít do vězení na 9 let. Poměrně vysoké tresty, které navrhuje státní zástupce, svědčí o tom, že společenská nebezpečnost celé skupiny nebyla malá. Jde de facto o snahu potrestat celý korupční systém. Systém, kterého jsou pevnou součástí i některé strany z koalic SPOLU i PirSTan, jak dokládají Peltovy kauzy.

Miroslav Pelta, jablonecký Velký čáp, jak mu mnozí přezdívají, je nepřehlédnutelnou postavou celé české politické scény. Respektive jejího zákulisí. Tento jablonecký politický podnikatel a ještě nedávno místní aktivní zastupitel za ODS je démonem lobbingu, zákulisních her a nakupování politiků.

Pelta to uměl, až na výjimky, se všemi. Od své vlastní ODS přes TOP 09, ANO, KSČM, ČSSD až po Starosty. Když náš web před šesti lety přinesl kauzu, jak si Pelta zve na luxusní VIP zájezdy politiky zmíněných stran, kteří pak rozhodují o dotacích pro jeho sportovní byznys, byla z toho aféra, ale vlastně šlo jen o dokázání dávno známého.

Pelta si prostě vždycky uměl nakoupit řadu politiků napříč stranami, a to tak jednoduše, jako my ostatní nakupujeme housky. Celý jeho byznys na tom byl postavený, a jak dokládají ostatní liberecké i jiné kauzy, nešlo nikdy o málo.

Proč je důležité na Peltovu kauzu upozorňovat právě dnes? Budeme mít novou vládu, která si bere na štít (opět a jako každá vláda) boj s korupcí a „deagrofertizaci“ veřejného prostoru. To je fajn. Držme ji palce. Bez ironie.

Jenomže: zrovna v Libereckém kraji byl zvolen například poslanec za ODS, někdejší dlouholetý primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl, Peltův spolustraník a spojenec. A právě za Beitlova primátorování se Peltovým kšeftíkům dařilo náramně.

ČSSD i KSČM jsou ze hry, ale stojí za to připomenout, že Pelta si nakupoval i náměstky hejtmana Martina Půty, tedy Starosty, a to stejně tak dobře jako své spolustraníky z ODS. A když to na ně prasklo, hejtman se to snažil celé zamést pod koberec.

Opravdu lze od těch samých politiků čekat změnu k lepšímu? Nemálo lidí tomu jistě věří. Jenomže není to jen zbožné přání a zavírání očí před realitou?

Historia magistra vitae – historie učitelkou života, říkali staří klasici. Americký filosof George Santayna zase napsal, že ti, kdo si nepamatují minulost, jsou odsouzeni k tomu ji opakovat. Slušelo by se říci, že si ji zopakují i ti, kteří se ji snaží nevidět a zavírají před ní oči.

Subscribe
Upozornit na
40 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou