Postřehy ze zastupitelstva: převod zoo neprošel. Primátor dal přednost galavečeru s hejtmanem

Očekávané a kritizované darování liberecké zoo a botanické zahrady Libereckému kraji neprošlo. Primátor Jaroslav Zámečník odešel na slavnostní udílení poct hejtmana a koalice neměla na prosazení bodu dost hlasů.

Přestože šlo o bezesporu nejvýznamnější akt projednávaný v tomto volebním období, záměr byl nakonec stažen, a to dost možná v rozporu s jednacím řádem. Koalici na konci jednání začaly chybět hlasy, a tak se hlasování vyhnula. Mimo jiné i proto, že samotný primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) jednání zastupitelstva opustil, raději šel do lázní na slavnostní udílení cen hejtmana.

Diskuse kolem převodu zoologické a botanické zahrady byla plná věcných argumentů a trvala několik hodin. Opozice apelovala na koalici, zejména na Starosty, ať se Liberec tak obrovského majetku nevzdává, ale dohodne se s krajem o podpoře. „Nevidím důvod, proč by kraj nemohl Liberci na provoz zoo přispívat,“ uvedla například Zuzana Kocumová z LOL-Liberce otevřeného lidem. „Vždyť přeci všude tvrdíte, jak máte s krajem, kde také vládnou Starostové, tak výborné vztahy, tak proč nám nepomohou?“ ptala se Kocumová.

K tomu ji doplnil Josef Šedlbauer ze Změny/Zelených. „Přeci pokud kraj chce ZOO skutečně pomoci, může pomoci už nyní. Stačilo by posílat pravidelný příspěvek tak, jak to kraj činí standardně u mnoha jiných aktivit obcí v podobě jeho dotačních programů. Aniž by bylo nutné nevratně se zbavovat historického dědictví města, o který tu právě občané města už přes 100 let pečují. Pozice kraje „pomůžu, když mi majetek dáte“ je pozice podobná lichváři.“

 „Důvod, proč Liberec nemá dostatek peněz na provoz a rozvoj ZOO, je prostý. Rozpočtové určení daní, podle kterého se peníze obcím rozdělují, jej naprosto nepřiměřeně diskriminuje. Čtyři největší města v ČR mají příjmy na jednoho obyvatele násobné než Liberec, ten má příjmy pak víceméně stejné jako i ty nejmenší obce s pár stovkami obyvatel,“ vysvětluje Jindřich Felcman (Změna/Zelení).

Jenže situace se sněmovními volbami razantně změnila. Je na spadnutí, že v ČR začne vládnout nová koalice, jejíž součástí bude hnutí Starostů. A to s velmi významným počtem 33 poslanců – v pětikoalici to je jen těsně druhý nejsilnější poslanecký klub po ODS se 34 mandáty.

„S tak významnou politickou silou by pro Starosty neměl být problém zajistit plnění svých předvolebních slibů. A tento slib na úpravu rozpočtového určení daní měly skutečně v programu. Tohle navíc není jen tak ledajaký slib. Posílení samospráv, podpora obcí a krajů, to je přeci vlajkovou lodí Starostů,“ doplňuje J. Felcman.

Ze strany koalice odpovědi nepřicházely, zejména Starostové sázeli na její početní převahu, jenže se přepočítali. Spousta zastupitelů v čele s primátorem Zámečníkem dala přednost hejtmanskému galavečeru a koalice Starostů, ANO a ODS neměla dostatek hlasů, tak bod stáhla. Dost možná ale s porušením jednacího řádu, jak upozornil opoziční zastupitel Ondřej Petrovský ze Změny. „Bod může být stažen jen navrhovatelem, nechápu, že nám to tady pan tajemník nevysvětlí a musíme to dohledávat,“ tvrdil Petrovský.

Liberec měl tento den odhlasovat darovací smlouvy, kterými by se ve prospěch Libereckého kraje zbavil zoo, botanické zahrady, ale i Kulturního a společenského centra Lidové sady Liberec, které je součástí příspěvkové organizace Zoologická zahrada Liberec. Náhradou za to by měl obdržet dva domovy důchodců, o které se kraj již nechce starat.

Subscribe
Upozornit na
54 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,