Petice za bazén na Františkově. Lidé se nevzdávají

Proti plánům současného vedení statutárního města Liberce definitivně zrušit bazén na Františkově vznikla petice, kterou již podepisují stovky lidí. Oblíbený školní bazén, využívaný i veřejností, nechaly zchátrat minulé liberecké vlády. Nyní mají v prostorách bazénu vzniknout školní třídy.

Živo kolem budoucnosti františkovského bazénu je od roku 2019. Tehdy vznikla iniciativa Liberečanů, kterým se nelíbí, že je bazén zavřený. Další vlna občanské nevole vůči postupu města přišla letos, kdy se ukázalo, že vedení města jednak nemá prostředky na opravu hlavního městského bazénu na Tržním náměstí a jednak, že chce ve vaně františkovského bazénu stavět další třídy pro vedlejší ZŠ Švermova.

Místní a všichni ti, kterým osud bazénu není lhostejný, tak sepsali petici, kterou již podepsaly stovky lidí. Petice je přístupná na internetu, ale také v listinné podobě.

„Petici jsme vytvořili jako průzkum toho, jak moc je toto téma pro lidi podstatné a jestli je zajímá. Při sběru podpisů na Františkově zatím slyšíme od všech různými slovy to samé: „Dělají si z nás legraci, pošlou nám sem kamiony a místo bazénu udělají třídy. Přitom ten bazén tady byl a sloužil mnoha školám a odpoledne i veřejnosti. My tady bazén chceme“,“ uvedl pro Náš Liberec Pavel Felgr z libereckých Pirátů, který se aktivně věnuje boji za obnovení františkovského bazénu.

Podle Felgra v současné době dokonce hrozí, že Liberec nebude mít nejméně na dva roky bazén žádný a veřejnost, ale například i děti ze škol nebudou mít kam chodit plavat. „Pokud se má za 2 roky opravovat městský bazén, pak by v Liberci nebylo po dobu opravy (1,5 – 2 roky) kam chodit plavat. Proto dává smysl opravit bazén na Františkově, který pomůže oživit danou lokalitu a uleví městskému bazénu tím, že pokryje školní plavání většiny libereckých škol,“ dodal Felgr.

Situace se vyostřila i v září, kdy Náš Liberec informoval o tom, že vedení města (Starostové, ANO a ODS) chtějí ve vaně františkovského bazénu vybudovat třídy pro žáky. A to jen pár let poté, kdy město prodalo investorovi těsně sousedící školní budovu, kde již třídy byly. Dnes je z ní ubytovna.

„Z mého pohledu ten bazén nemá budoucnost, již druhým rokem pracujeme na tom, aby v té bazénové hale vyrostly školní třídy, protože to je pro tu lokalitu podstatné,“ podal svou verzi budoucího využití bazénu na Františkově náměstek pro školství a kulturu Ivan Langr (Starostové) na letošním zářijovém zastupitelstvu. Zároveň ale dodal, že vedení města se zástupci občanů, kteří chtějí bazén, stále jedná a počká si na výsledek petice i na opoziční studii, kterou aktivisté nechávají zpracovat.

Subscribe
Upozornit na
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se