Týden pod Ještědem: převod zoo si zaslouží komunikaci s veřejností, ne aroganci a buranství

Není většího tématu v Liberci za poslední týdny, měsíce, ale vlastně i celé volební období než převod zoo a botanické zahrady. O to podivnější je, jak vše probíhá narychlo, bez komunikace s veřejností, ba i s opozicí, která bije na poplach. Že si to přeje pan hejtman, není a nesmí být jediným důvodem pro tak závažný počin.

Krajští zastupitelé rozhodli rychle. Na kraji se vůbec málo diskutuje. O osudu Liberce, jeho tváře i budoucnosti dnes rozhodují starostové z okolních malých obcí, kterým je, nedělejme si iluze, Liberec celkem volný. Důležitější jsou hry, které se hrají v zákulisí. Ono totiž půjde, mimo jiné, o stavební zakázky v řádu stovek milionů.

Jenomže to je špatně. O tom, kam by měly obě zahrady směřovat a jakou cestou se mají vydat, by se mělo rozhodovat především v Liberci, kde se obě nacházejí. Zoo i botanická zahrada jsou již přes sto let srdcem a klíčovou částí celých Lidových sadů. To zase není jen čtvrť pro ty, kteří tam bydlí, ale od prvních plánů urbanisty Camilla Sitteho plní (zejména a díky oběma zahradám) roli rekreační pro všechny obyvatele Liberce.

Starostové a ODS se dnes snaží protlačit celý proces na sílu. Na kraji mají většinu, na městě také, nebudou mít problém to odhlasovat. Ale je to dobře? Opravdu jsou argumenty opozice tak jalové, že jim nestojí za to se jimi vůbec zabývat?

Vždyť třeba jen otázka dopravní: současný ředitel zoo, který je zároveň politikem vládnoucích Starostů, se dlouhá léta netají tím, jak by okolí zoologické zahrady nejradši osázel parkovacími domy, které sem svedou pohodlně ještě více návštěvníků. A co lidé, kteří tu bydlí, nebo ti, co využívají okolí zahrad k rekreaci?

Nebo: nesvazuje si Liberec ruce do budoucna ohledně výstavby, která bude definovat jeho celou tvář, a nejen tvář zoo a Lidových sadů? Pokud dnes, a zcela právem, městský architekt říká, že město je vůči investorům často jen v pozici souseda, který může jeho stavby pouze připomínkovat, nestává se zde dobrovolně „sousedem“ rovněž? A zrovna u tak strategických objektů?

Na druhou stranu za zvážení stojí i postoje Starostů. Liberecký kraj je bohatý – nikoliv vlastním přičiněním, prostě dostává obrovské prostředky od státu a s financováním by neměl takový problém. To argument jistě je a ne malý.

Zkrátka: jde o mnoho a není od věci zvážit, zda by tato otázka neměla být hlavní v nadcházejících volbách, které v Liberci proběhnou za necelý rok. Místo toho tu máme doslova „silovou tlačenku“, kterou předvádějí i liberečtí Starostové. Jenže: před třemi roky, kdy v komunálkách triumfovali, se o ničem takovém ani nezmínili. Nebylo by více fér jít do voleb s jasnou řečí o tom, že zoo a botanickou má spravovat kraj?

Celý převod obou zahrad je otázka složitá a měla by se především poctivě komunikovat s občany, s libereckou veřejností. To, co tento týden předvedl hejtman Martin Půta, když vyloženě buranským a arogantním způsobem reagoval na kritiku dvou libereckých zastupitelů a vypínal jim mikrofony, je přesně to, co celou transakci dělá až podezřelou a nedůvěryhodnou.

Subscribe
Upozornit na
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou