nášLiberec

Search

Týden pod Ještědem: pravda, láska, podrazy…

Liberec je politická laboratoř. V polistopadové historii to platí stoprocentně. Zatímco v prvních dvou dekádách byl ukázkou toho, jak jedna firma dokáže ovládnout zdejší veřejnou správu a vymačkat z ní, co se dá, v posledních letech zase ukazuje vzestup hnutí, které se zaklíná slušností, ale jestli je mu něco vlastní, tak je to podraz.

Poslední týden se celorepublikově řešila krize uvnitř volební koalice PirStan. Piráti v parlamentních volbách naplno zakusili politiku svých koaličních partnerů, Starostů, která pro ně znamenala téměř faktickou likvidaci na půdě Sněmovny.

Náš Liberec jako první v regionu, ale i v celé zemi, ukazoval dávno před volbami na to, co Starostové svým koaličním partnerům z Pirátů dělají. Vedle líbivé kampaně o věčném přátelství (nejen republikových) lídrů jeli Starostové svou vlastní, tvrdou kroužkovací kampaň, která zabrala a znamenala jejich obrovský zisk mandátů na úkor Pirátů.

Potvrdila to tento týden i pirátská analýza, byť ta přišla tak trochu s křížkem po funuse. Pirátům zbyly jen protáhlé obličeje a zaťaté pěsti a možná i vědomí toho, že oni sice v kampani byli féroví a slušní (leckde spíše poslušní), ale že právě to se jim vymstilo.

Právě ona analýza explicitně zmiňuje Liberecký kraj, kde hoši a děvčata ze Starostů pro Liberecký kraj Martina Půty kroužkovací kampaň rozjížděli nejvíce a místní Piráti (po)slušně mlčeli a po volbách si mohli balit. Poslanci se stali dva Janové, Jan Berki a Jan Farský ze Starostů, pro Piráty nebylo místo. Dva skautíci Janové se sice na své koaliční partnery usmívali, společně si ale se šéfem Martinem, který tak touží být ministrem, brousili kudličku určenou pro pirátská záda.

Kdo sleduje libereckou politiku, nemohl být překvapený. Nejnověji sice ochutnali „přátelství“ Starostů Piráti, ale znají ho až moc dobře de facto všichni jejich koaliční partneři. Od Změny, která svůj boj s místní stavební lobby myslela vážně (zatímco hejtman Půta se s ní stýkal po benzínkách), přes ANO, které se Starostům hodilo v roce 2016 jako nový krajský vítr, nebo i TOP 09 a KDU ČSL, pro které v roce 2020 nebylo na kandidátce místo, protože za krajské mandáty jsou peníze.

 Starostové nahradili kdysi ve městě i kraji dominantní ODS nejen v jejich vazbách na zdejší zákulisní lobby (dokonce ji předčili, protože například hejtmana, pro kterého chce státní zástupce 5 let kriminálu za korupci, si nedovolili ani občanští demokraté), ale sebrali jí většinu voličů, kteří byli praktikami občanských demokratů už přejedeni.

Starostové se prezentují jako jiná, slušnější pravice, kde právě slušnost, demokracie, Václav Havel a bůhví co ještě dalšího hrají prim. Hrají, ale leda v PR pro místní voliče. Vlastní korupční kauzy, styky s podnikatelským zásvětím i to, jak likvidují koaliční partnery, se skutečnou slušností nebo demokratičností nemá vůbec nic společného.

V posledních letech se právě díky nim z výše zmíněných pojmů stal kýč tak nesnesitelný jako prázdný a falešný, právě pro ten rozpor mezi vzletnými, vznešenými slovy a realitou, která je úplně jiná, kolikrát i přesně opačná. Dnes to vědí i Piráti.

Subscribe
Upozornit na
66 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou