Bílý schod na černo po dvou letech

V souvislosti s oslavami listopadové revoluce, které proběhly minutý týden, jsme se podívali na situaci kolem bílého schodu s citátem Václava Havla, který v rozporu se zákony umístilo současné vedení města do schodiště historické radnice v Liberci. Jak se situace posunula a posunula se vůbec?

Přede dvěma lety to vzbudilo pozdvižení. Schody do novorenesanční historické radnice okrášlil bílý schod, na němž se skví citát zesnulého prezidenta Václava Havla. Nejenže schod evidentně nezapadá do původního schodiště, ale byl podle památkářů z Národního památkového ústavu umístěn „na černo“.

Tehdy to byla velká sláva. V neděli 17. listopadu 2019 se před libereckou radnicí sešlo zhruba 30 lidí, aby si připomněli třicáté výročí sametové revoluce. Náměstek Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj) odhalil zlatým obalem zakrytý schod liberecké radnice, na kterém byl vytesán citát bývalého prezidenta Václava Havla „Život je radostná spoluúčast na zázraku bytí.“ a Havlův typický podpis se srdíčkem.

Jenomže to bylo v rozporu s památkovým zákonem. Liberecká radnice je totiž kulturní památkou a ta podléhá zákonné ochraně. A nový bílý schod ze zcela jiného kamene, jiné barvy, úpravy i výšky působil jako „pěst na oko“ i pro laika. Vedení Národního památkového ústavu v Liberci tehdy kontaktovalo radnici a ta přislíbila, že situaci vyřeší. Ale ani po dvou letech se tak nestalo.

Vedení města se zaklíná, že k nápravě dojde, a tvrdí, že za prodlevy s nápravou může koronavirus. „Situace se schodem/schodištěm před vstupem do historické budovy radnice, se vyvíjí tak, že platí to, co bylo avizováno již před časem. Tedy, že se chystá kompletní rekonstrukce celého prostoru (schodiště). Původně se s tím počítalo o něco dříve, nicméně do přípravy významně zasáhla omezení kvůli koronaviru,“ uvedl pro Náš Liberec mluvčí radnice Tomáš Tesař s tím, že termín rekonstrukce ještě není znám.

Sice se ještě neví, kdy k výměně dojde, ale jinak je prý vše již připraveno. „Aktuálně je nicméně stav věci takový, že je hotová kompletní projektová dokumentace. Návrh na renovaci schodiště, včetně všech potřebných dokumentů, obdrží nyní v prosinci k projednání radní města. Rekonstrukce samotná je plánována na příští rok. V rámci ní se pochopitelně počítá i s výměnou všech jednotlivých kusů z žuly, včetně památníku s textem V. Havla. Během opravy celého schodiště bude samozřejmě i tento konkrétní kus osazen a připraven ze stejného materiálu, jako všechny ostatní,“ dodal mluvčí Tesař.

Malá blamáž kolem „bílého schodu načerno“ je paradoxně tím lepším, co prostor na náměstí před radnicí potkalo. Liberci totiž hrozilo, že si místní politická reprezentace postaví před radnicí nový pomník z kovu, kde bude 80 jmen „bojovníků listopadu 89“, jak se přede dvěma lety nazvali sami. Nakonec zvítězil zdravý rozum (ale i argumenty Kanceláře hlavního architekta) a i některým z politiků došlo, jak nepatřičně až trapně by takový pomník vypadal například vedle památky zavražděných Liberečanů ze srpnové okupace 1968.

Liberec v posledních letech patří k místům, kde jsou připomenutí bývalého prezidenta Havla častá. Jen v samotném centru lze nalézt lavičku Václava Havla před libereckou knihovnou, kousek od ní se nachází radnice se zmíněným „bílým schodem na černo“ s citátem prezidenta Havla a na samotné radnici od října visí velký Havlův portrét, připomínající letošní desáté výročí jeho skonu i listopadovou revoluci z roku 1989.

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,