Politik TOP 09 obviňuje záchranku z klientelismu, když zrušila smlouvu s jeho firmou

Zastupitel města Liberce (zvolen na kandidátce Starostů pro Liberecký kraj) a předseda liberecké TOP 09 Zdeněk Chmelík obviňuje zdejší záchranku z klientelismu. Důvodem je skutečnost, že s jeho firmou ukončila servisní smlouvu. Záchranka obvinění odmítá a tvrdí, že smlouva s politikovou firmou byla nevýhodná a že firma nepracovala dobře.

Liberecký politik Zdeněk Chmelík je zároveň většinovým majitelem a jednatelem firmy METALO, s.r.o., která vyrábí vrata, ploty, parkovací systémy a v oboru poskytuje rovněž servis. Od roku 2012 měla firma servisní smlouvu i se Zdravotnickou záchrannou službou Libereckého kraje. Ta ji však letos v únoru vypověděla. A Zdeněk Chmelík za tím vidí nečisté praktiky.

Na svém facebookovém profilu zveřejnil příspěvek nazvaný „Zachránit záchranku“, ve kterém napsal: „Tedy letos v únoru, ve středu dopoledne, na pravidelné firemní poradě mi hned na úvod obchodní části porady kolegyně oznámila, že jsme přišli o Krajskou záchranku (Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, p.o.) a vypověděli nám smlouvu… Zajímaly mě důvody ukončení smlouvy a odpověď mě trochu dostala do kolen: Nastupuje nový ředitel a jeho příbuzný má firmičku, která prý služby zajistí.“

Chmelík pokračuje dál: „Bez varování nám byla ukončena dlouholetá smlouva s plněním po celém kraji v bezkonkurenčních dojezdových časech. Jen tak. Důvod: „strejček“ ředitele… Je to trochu zmar vidět ty proinvestované miliony a vědět, že nestačí být nejlepší, největší a konkurenceschopný. Mimo hru nás dostává neschopnost hrát jiné než poctivé obchodní hry. Mimo hru nás dostává nemožnost se s námi domluvit na něčem „bokem“.“

Na poměrně silné obvinění při rozdělování veřejných zakázek se naše redakce zeptala i vedení krajské záchranky. Ta sdělila, že důvody ukončení spolupráce s Chmelíkovou firmou byla nekvalitní práce společnosti METALO i podezřelé fakturování služeb.

„Příspěvek týkající se ukončení spolupráce ZZS LK se společností METALO jsme zaznamenali a pokládáme ho za nehorázný. Smlouva se společností METALO byla ukončena kvůli předraženým a bohužel nekvalitním službám,“ sdělil pro Náš Liberec Michael Georgiev, tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje.

„Odstoupení od smlouvy tedy bylo z pohledu řádného hospodaření zcela v pořádku a podotýkám, že společnost METALO ho nikdy nijak nejenže nerozporovala, ale nikdo se ani neptal na odůvodnění, které jsme byli připraveni poskytnout. Nového servisního partnera ZZS LK nehledala, servis a údržbu vrat převzaly místní firmy, které již v dané době se ZZS LK dlouhodobě spolupracovaly,“ dodal Georgiev.

Vedení záchranky také odmítá, že by firmy, které nyní pro ni zařizují servis, s ním byly v nějakém spojení. „Michal Škrabálek, Kamil Tomáš a firma Elektro plus CZ s.r.o.,“ odpověděl tiskový mluvčí na dotaz, kdo servis pro záchranku zařizuje nyní a zda neexistuje nějaké napojení na vedení záchranky, jak to tvrdí Zdeněk Chmelík z TOP 09. „Ano, to určitě odmítáme. Není zde žádné napojení na vedení ZZS LK,“ uvedl Georgiev.

Naše redakce se obrátila i přímo na zastupitele Chmelíka, zda se ke svým tvrzením o klientelismu může vyjádřit. „Záchranka s námi po deseti letech ukončila smlouvu asi zcela legálně, ale oficiálně naprosto bez důvodu (prostě výpovědní doba dva měsíce). Samozřejmě mě zajímalo, proč, a naším obchodním oddělením mi bylo sděleno, že je v tom zamotán příbuzenský vztah někoho z manažerů záchranky a dodavatele podobných služeb, jaké jsme poskytovali my,“ uvedl pro Náš Liberec Zdeněk Chmelík.

Chmelík také ujišťuje, že celou dobu byl vztah mezi jeho firmou a libereckou záchrankou bezproblémový. „Jsem si vědom toho, že jedinou obranou záchranky bude mě pošpinit a vykreslit jako firmu, se kterou rozvázali spolupráci kvůli špatným vztahům, což vsak není absolutně pravda (měli by doložit aspoň nějakou výtku či pochybení – což se asi nepodaří dohledat :-)),“ myslí si Zdeněk Chmelík.

Vedení záchranky ale údajně špatně odvedenou práci ze strany Chmelíkovy firmy uvádí. „Roční náklady na servis vrat společnosti METALO činily v průměru 13 tisíc Kč měsíčně, v současnosti je to zhruba 9,5 tis. Kč měsíčně. Zarážející bylo i to, že i ve velmi krátkých intervalech po pravidelných servisních ročních prohlídkách docházelo k závadám na vratech, aniž by na možnost závady bylo předem techniky upozorněno (například poškozená tažná lanka, kde je velmi pravděpodobné, že se nejedná o skrytou závadu, kde je většinou její příčinou špatné seřízení vrat – vyvážení, rozhodně se jedná o závadu, která se postupně rozvíjí, a důkladný servis by ji měl odhalit). Z účetní analýzy navíc mimo jiné vyplynuly opakované nedostatky typu účtování dopravného, aniž by technik na vratech jakkoliv pracoval. Zarážející bylo i to, že firma účtovala pronájem lešení, kdy by se dalo předpokládat, že společnost disponuje vším nářadím potřebným k běžným opravám. Předmětem výhrad ze strany ZZS LK byla i fakturace odstraňování závad po předtím firmou nekvalitně odvedené práci apod.,“ vypočítává pro Náš Liberec argumenty dokladující problematickou spolupráci z pohledu liberecké záchranky její mluvčí Georgiev.

„Nařčení ze strany společnosti METALO nehodláme v tuto chvíli nijak řešit, panu jednateli přejeme brzké uzdravení, v případě jakéhokoli pokračování napadání z jeho strany jsme ale připraveni hájit se soudní cestou. Pokud měl pan jednatel potřebu věc řešit, mohl tak učinit ihned po obdržení výpovědi. Naše výhrady mu mohly pomoci s nalezením chyb ve vlastní firmě,“ dodal tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje pro náš web.

Subscribe
Upozornit na
20 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,