Další krajská extrémně předražená zakázka. Kraj bude žalovat stavební firmy i dozor

Rekonstrukce Střední školy řemesel a služeb na jablonecké Podhorské ulici měla stát 78 milionů korun, ale bude stát 212 milionů. Takový je další zářez koalice Starostů, ODS a Pirátů do veřejných rozpočtů. Vedení kraje, které dříve kritiku odmítalo, dnes dokonce chystá žaloby.

Modernizace školy začala před více než třemi lety, ještě za předchozí krajské koalice Starostů, ODS, ANO a ČSSD. V budově střední školy v Podhorské se ale v listopadu roku 2018 zřítily stropy. Od té doby byly u školy postaveny ocelové vzpěry a byl omezen provoz na ulici Podhorská. Namísto původně vyčíslených nákladů stavby ve výši 78 mil. Kč se v důsledku havárie i celkově špatně připravené a provedené zakázky konečné náklady na rekonstrukci vyšplhaly na 212 milionů korun.

„Jsem rád, že si přes množství potíží během výstavby můžeme konečně oddychnout. Těší mě, že dokončení jabloneckého COV řemesel zároveň znamená úspěšné završení modernizace všech osmi škol, které jsme se před několika lety rozhodli vybudovat. Můžeme zase hledět o výrazný kus dopředu a připravovat se na další projekty a investice,“ uvedl hejtman Martin Půta.

„Celkové výdaje spojené s rekonstrukcí budovy v ulici Podhorská 54 včetně pořízení vybavení však dosahují částky 211.722.674 korun. K navýšení ceny projektu došlo zejména kvůli prodlevě mezi zpracovanou projektovou dokumentací a dokončením stavby. Výrazně se také zdražil stavební materiál,“ dodal Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

„Tím hlavním důvodem však byla nutnost bezodkladně zajistit bezpečnost po havárii z roku 2018, kdy bylo nutné nejenom rozšířit stavební práce a vzniklou nehodu řešit, ale i sanovat celou budovu, aby se nezřítila,“ dodal Petr Tulpa, současný náměstek pro resort sociálních věcí a emeritní náměstek hejtmana pro oblast školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti z předchozího volebního období.

Na to, že je zakázka špatně připravena i prováděna, ukazovala již v minulém volebním období tehdejší opozice ze Změny. Předmětem kritiky byly především zjevně podstřelená cena za technický dozor investora (TDI), který u rekonstrukce v Podhorské prováděla firma INVESTING CZ spol. s r.o. Právě ona a také společnost VARIA, s. r. o., získávaly většinu krajských zakázek na technický dozor investora u významných krajských staveb.

Vedení kraje ale připomínky opozice ignorovalo. Naopak je potvrdil audit, který si sám kraj nechal v roce 2020 zpracovat. „Ve znaleckém posudku k příčinám havárie jsou velmi přesně popsány chyby. Projektant podcenil stavebně technický průzkum. Stavební firma ignorovala předepsaný postup demolic – nebourala podlahy postupně, nezpevnila betonem komínové průduchy, nezajistila stav předepsaným počtem vzpěr. Navíc stanovila jako stavbyvedoucího osobu, která neměla k výkonu této funkce dostatečné oprávnění. Technický dozor všechny tyto skutečnosti ignoroval, přestože bylo jeho povinností zasáhnout,“ popisuje základní výstupy znaleckého posudku Josef Šedlbauer ze Změny/Zelených.

Jeho kolega Jindřich Felcman byl při citaci znaleckého posudku ještě konkrétnější. „Během 7 týdnů předcházejících havárii nebyl technický dozor na stavbě přítomen ani třikrát v celkem 4 týdnech. Jeden týden nebyl technický dozor na stavbě přítomen vůbec, i když se stavělo. Zápisy technického dozoru sestávají ve většině případů z naprosto formalistické poznámky „Kontrola TDI – bez výhrad.“ Žádný podrobný popis stavu, nic, co by nasvědčovalo, že si zástupce TDI stavbu alespoň prošel,“ vyjmenovává zjištění znalců Felcman.

Závěry znaleckého posudku na rekonstrukci střední školy v Podhorské v Jablonci nad Nisou, kde se sesuly stropy, ale nemohl ignorovat už ani Liberecký kraj. Jak informoval Náš Liberec před několika dny, koncem listopadu krajské zastupitelstvo rozhodlo, že Liberecký kraj bude žalovat stavební firmu, projektanta i technický dozor investora.

Stavbu prováděla firma BAK stavební společnost, a.s., projektantem byla firma Hlaváček – architekti, s. r. o., a TDI zajišťovala v Liberci známá firma Investing CZ bývalého politika Josefa Nadrchala. Tato firma, která se již v minulosti neblaze proslavila například během příprav na MS světa v lyžování v roce 2009, dál na kraji i na městě dostává zakázky. V současnosti například dohlíží na rekonstrukci Liebiegova paláce, která se rovněž extrémně prodražuje, jak informoval náš web.

Posudek k příčinám havárie u rekonstrukce SŠ Podhorská je k dispozici zde: https://krajsky-urad.kraj-lbc.cz/getFile/id:1079790/Priloha_5_5007_187_2020_kraj_Liberec_COV_LK_remesel_SSRS_Jablonec_n_N.pdf

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,