Poslanec na vedlejšák. Farský dal přednost kariéře v USA, mandát si nechává

Pouhé tři měsíce po volbách si poslanec za Liberecký kraj Jan Farský (Starostové) připravil pro své voliče poměrně velké překvapení. Místo práce ve sněmovně odlétá na půlroční placenou stáž do USA. Poslanecký mandát si ovšem nechává.

„Nezastírám, že taková podpora i po tolika letech ve sněmovně moc potěšila,“ uvedl Jan Farský loni v říjnu, když byl zvolen poslancem „Ještě jednou díky, základ pro jednání „108“ je zavazující, všichni cítíme velkou odpovědnost a vůli to dát. Půjde to,“ dodal čerstvě zvolený poslanec.

Utekly tři měsíce a všechno je trošku jinak. Farský tento týden odlétá na půlroční studijní pobyt do Spojených států amerických. U Fulbrightovy komise, která spravuje programy pro studenty, vědce, přednášející, středoškolské učitele a pracovníky neziskových organizací na obou stranách Atlantiku uspěl s projektem, který se zabývá možností transformace 250 let amerického federalismu do plánu pro příští čtvrtstoletí Evropské unie. Realizovat ho bude na Oregonské státní univerzitě.

Svým voličům v době voleb se ale se svým záměrem vycestovat do USA nepochlubil. „Je to pro mě obrovská pocta, ale také jedinečná možnost dál rozvíjet svou profesní dráhu,“ argumentuje dnes Jan Farský. Půlroční stáž konzultoval s předsedou STAN Vítem Rakušanem i premiérem Petrem Fialou (ODS). „Jsem rád, že mě oba v mém dalším osobním i profesním růstu podpořili,“ podotkl.

Další věcí, která pro poslance Jana Farského již asi neplatí, je koaliční smlouva Pirátů a STAN, která byla zveřejněna před volbami. V ní se v článku 5.2.5. píše, že kandidát a zvolený poslanec „bude brát práci poslance, případně člena vlády jako prioritu, a zařídí si své ostatní aktivity (práce v samosprávě, studium, podnikání, výuka atd.) tak, aby výkonu funkce mohl věnovat dostatek času; z funkcí zastupitelů na obci či kraji je přijatelný souběh s nejvýše jednou neuvolněnou funkcí.“

Farský dal sice přednost vlastní kariéře před službou veřejnosti, kterou práce poslance má být, ale svého mandátu poslance za Liberecký kraj se nevzdá a dále mu za ni bude chodit plat. Farský ale, dle svého vyjádření, věnuje svůj plat neziskovým organizacím. Těšit se tak na něj mohou neziskovky jako Paměť národa nebo Člověk v tísni.

Farský se stal poslancem ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v říjnu 2021 za Starosty, kteří šli do koalice s Piráty. S těmi mají ale aktuálně Starostové vztahy jsou na bodu mrazu. Zejména po zmíněných volbách, které pro Piráty skončily katastrofou, když je voliči Starostů překroužkovali.

Piráti nyní vyčítají Starostům fakt, že nedodržovali koaliční dohodu a vedle oficiální volební kampaně dělali vlastní, ve které vyzývali voliče k zakroužkování svých kandidátů na úkor Pirátů, kteří kampaň z drtivé většiny platili. Zejména to platí pro Liberecký kraj, za který byl zvolen i Jan Farský. Příklad našeho kraje a – podle Pirátů nefér jednání Starostů – se objevil i jako ukázkový příklad v povolební analýze, kterou si Piráti nechali zpracovat.

Subscribe
Upozornit na
34 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,