Lhal voličům v Libereckém kraji? Farský věděl, že má schválené stipendium již v květnu

Poslanec Jan Farský odlétá do USA díky Fulbrightovu stipendiu, kterému mu má pomoci v profesním a osobním růstu. Mandát poslance si však ponechá. O tom, že do USA může jet na 8 měsíců, ale věděl již 5 měsíců před loňskými sněmovními volbami. Voličům to ale zatajil.

Poslanec za Liberecký kraj (Starostové pro Liberecký kraj/STAN) Jan Farský tento týden oznámil, pro mnohé až s překvapující lehkostí, že dává přednost své kariéře a odlétá studovat na univerzitu v Oregonu. Uspěl totiž u Fulbrightovy komise se svým poněkud zvláštně pojmenovaným projektem „How to Transform 250 Years of U.S. Federalism Into a Road Map for the Next 25 Years of the EU?“ („Jak transformovat 250 let amerického federalismu do strategie pro příštích 25 let EU?“ – pozn. red.).

Farský veřejnosti oznámil, že odlétá „na půl roku“. Jenomže to není pravda. Podle vyjádření české kanceláře Fulbrightovy komise, na kterou se Náš Liberec obrátil, to bude 8 měsíců. „Tento projekt byl schválen na dobu trvání 8 měsíců,“ potvrdila naší redakci Kateřina Kloubová z pražského sídla Fulbrightovy komise.

Že do USA pojede, Jan Farský věděl již na jaře. Konkrétně nejpozději v květnu, tedy plných 5 měsíců před parlamentními volbami, ve kterých kandidoval dokonce jako lídr společné kandidátky Starostů a Pirátů v Libereckém kraji a uspěl. Svým voličům to však zatajil.

„Jednotlivé projekty mají dvojí posouzení. První probíhá v České republice a výsledky jsou známy většinou v únoru a v březnu. Poté jdou do Spojených států, kde je posuzuje ctihodná rada nazvaná Foreign Fulbright Scholarship Board. Pokud uchazeč uspěje, výsledky se dozvídá v květnu, aby měl čas se připravit. Tak tomu bylo i v případě pana poslance,“ vysvětluje pro Náš Liberec Kateřina Kloubová.

Farský se přitom během předvolební kampaně svým voličům prezentoval jako kandidát koalice Pirátů a Starostů, kteří veřejnosti i voličům překládali koaliční smlouvu, kde slibují, že poslanci berou svůj mandát jako jasnou prioritu. Píše se v ní například, že kandidát a zvolený poslanec „bude brát práci poslance, případně člena vlády jako prioritu, a zařídí si své ostatní aktivity (práce v samosprávě, studium, podnikání, výuka atd.) tak, aby výkonu funkce mohl věnovat dostatek času; z funkcí zastupitelů na obci či kraji je přijatelný souběh s nejvýše jednou neuvolněnou funkcí.“

Poslanec za Liberecký kraj Farský zatím na naše zaslané dotazy neodpověděl. Médiím tento týden sdělil, že odstoupení z poslaneckého mandátu by bral jako zradu na svých voličích. K odstoupení ho přitom vyzvala řada politiků, nejen opozičních, ale i koaličních, například Miroslav Kalousek z TOP 09. Podle svého dnešního vyjádření svůj odlet do USA, který měl naplánovaný na dnešek, pozdržel kvůli vyjádření podpoře vlády premiéra Petra Fialy (ODS), jehož jsou Farského Starostové součástí.

Jan Farský sice oznámil, že svůj poslanecký plat odevzdá ideologicky spřízněným neziskovkám, jako jsou Paměť národa, Člověk v tísni nebo Skaut, kde se angažuje a mediálně svou náležitost k českým skautům často zdůrazňuje. Bez prostředků ale nebude.

„Vedle nákladů na studium a ubytování poskytuje Fulbrightova nadace ještě měsíční finanční stipendium, které se ovšem liší, jelikož náklady na život v různých částech USA jsou velmi rozdílné. Částka se pohybuje mezi 2500 až 4000 amerických dolarů každý měsíc (v přepočtu zhruba 55 000 až 85 000 Kč – pozn. red.),“ dodala Kateřina Kloubová z Fulbrightovy komise.

Fulbrightova komise každý rok podpoří stipendii na studium v USA 8 000 lidí ze 155 zemí světa. Z České republiky je to pak každý rok 40 lidí.

 

Subscribe
Upozornit na
28 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,