Liberec bude mít zřejmě novou poslankyni

Po včerejším odstoupení poslance Jana Farského, který ustoupil kritice veřejnosti a nakonec i svých koaličních partnerů, že dal přednost své kariéře před prací poslance, zasedne v parlamentu pravděpodobně jeho náhradnice. Je jí současná ředitelka libereckého divadla F. X. Šaldy Jarmila Levko Pešlová. Její práce v divadle ale dlouhodobě vadí opozici.

Pokud Jarmila Levko Pešlová nastoupí do poslaneckých lavic, bude to znamenat, že v pražském parlamentu zasedne již druhý zastupitel města Liberce. Prvním je rovněž zastupitel za Starosty pro Liberecký kraj Jan Berki, který zde učí i na Technické univerzitě Liberec, ale pochází z Mimoně.

Jeho kolegyní se může stát současná ředitelka Divadla F. X. Šaldy (DFXŠ) Jarmila Levko Pešlová. Podle svých slov je na práci poslankyně připravena, ale není podle ní zapotřebí rychlých proklamací. „Za prvé Honza Farský mandát technicky nesložil a samozřejmě musím zjistit, jaká je situace, a domluvit se s kolegy,“ řekla Jarmila Levko Pešlová libereckým médiím.

V případě, že se poslankyní stane, je připravena vzdát se postu ředitelky DFXŠ. „Počítám s tím, že se budu muset divadla vzdát, což mě samozřejmě bolí u srdce, ale jsem tady od rána do večera a nechci šidit divadlo a nechci šidit parlament. Nechci si to ve Sněmovně jen takzvaně odsedět, chci se zapojit do práce a udělat třeba něco pro kulturu i z této strany,“ dodala.

Jarmila Levko Pešlová je v Liberci zastupitelkou od roku 2018, kdy uspěla na kandidátce Starostů pro Liberecký kraj. Upozornila na sebe ale již v roce 2010. Tehdy byla lídryní kandidátky Demokratické regionální strany (DRS), kterou založil několik let předtím kontroverzní stavební podnikatel Josef Nadrchal, majitel firmy Investing CZ. DRS v minulosti vládla na radnici s ODS.

V roce 2010 se ale DRS a s ní i Levko Pešlová do zastupitelstva již nedostali. Není bez zajímavosti, že tehdejší kandidátku DRS v čele s Levko Pešlovou dával dohromady tehdy známý liberecký politik ODS Jiří Zeronik. Zeronik je jedním z obžalovaných v korupční kauze Sportovního areálu Ještěd, ale i kostela Máří Magdalény, kde je dalším z obžalovaných i dnešní stranický šéf Jarmily Levko Pešlové, hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Jarmila Levko Pešlová nepatří mezi výrazné liberecké politiky. Na zastupitelstvu v tomto volebním období mluvila jen několikrát. Upozorňuje na to i opoziční Jaromír Baxa z Liberce otevřeného lidem (LOL). „Když teď Jan Farský končí, tak chci připomenout, že v Poslanecké sněmovně jej nahradí paní Jarmila Levko, ředitelka libereckého divadla. Je s námi čtvrtý rok v libereckém zastupitelstvu – a nepamatuji si, že by za celou dobu s čímkoliv vystoupila,“ uvedl Baxa.

Bez otazníků není ani působení zastupitelky Levko Pešlové na postu ředitelky divadla. Náš Liberec na sklonku loňského roku přišel s kauzou, která dokumentuje podezřelou zakázku na modernizaci topení v divadle za 25 milionů, kterou dělala firma blízká právě Starostům pro Liberecký kraj. Ačkoliv si zaměstnanci na funkčnost nového topení stěžují, Jarmila Levko Pešlová z pozice ředitelky tvrdí, že je vše v pořádku.

Na další, dle opozice problematické kroky ředitelky Levko Pešlové ukazuje i druhá z opozičních stran Změna pro Liberec/Zelení. „Za poslední roky jsme byli v divadle svědky mnoha problematických kroků, aniž by z toho pro jeho vedení vyplynuly nějaké důsledky,“ vysvětluje obecný rámec problému Jindřich Felcman, zastupitel města.

Už v dubnu 2019 skončila šéfka baletu Alena Pešková a její vysvětlení nebylo pro divadlo zrovna dobrou vizitkou. Podle Felcmana si stěžovala na nedostatečné zázemí, demotivující prostředí, nespravedlivě nastavené platové podmínky či špatně nastavenou spolupráci mezi jednotlivými soubory. Přestože Alena Pešková významně pozvedla úroveň baletního souboru, Liberec o ní z uvedených důvodů přišel. Ze strany vedení města ale prý nenásledovala žádná reakce.

Jindřich Felcman pak vyjmenovává hlavní a podle něj zcela prokazatelný nedostatek v manažerském řízení divadla: „V posledních letech měly být posty v divadle obsazovány takřka pravidelně bez férového výběrového řízení, na jednotlivá místa přicházeli lidé s osobními vazbami na ředitelku. Za všechny lze jmenovat vedoucí marketingového oddělení Michaelu Pompovou, která se s Jarmilou Levko Pešlovou znala ze zpívání ve sboru. Jako ekonomická náměstkyně byla jmenována Lucie Nejedlová, manželka Davida Nejedla, ředitele liberecké ZOO a taktéž zastupitele za Starosty. Šéfkou opery byla jmenována Linda Keprtová, dlouholetá známá Jarmily Levko Pešlové z divadla. To samé platí pro novou šéfku baletu Mariku Mikanovou.

„Zatímco Babiš říkal, že bude stát řídit jako firmu, Starostové zde na městě ukazují trochu odlišný přístup. Město řídí jako partu kamarádů. Asi není třeba vysvětlovat, že obojí je špatně,“ glosuje personální politiku ředitelky divadla J. Felcman.

Subscribe
Upozornit na
56 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,