Týden pod Ještědem: Farskému netřeba tleskat. Naopak

Tak už to máme za sebou. Zaplaťpánbůh. Neudržitelné se stalo skutečně neudržitelným a Jan Farský už nebude poslancem. Není třeba plakat a ronit slzy. Vybral si sám a mohl si odpustit zatěžovat český veřejný prostor ohranou písničkou o slušnosti a odpovědnosti voličům.

Farského ještě pořád kolega, rovněž poslanec za Liberecký kraj Jan Berki, napsal na svém profilu na sociálních sítích, že je rád, že Starostové mají „náročné voliče“. To když (zejména tedy nejen oni) vypískali Jana Farského, který s ledovým klidem oznámil, že odjíždí do Ameriky budovat kariéru, ale že poslancem zůstane.

Berki pobavil. Voliči Starostů v Libereckém kraji, kteří pravidelně volí hejtmana Půtu, pro kterého chce státní zástupce 5 let natvrdo za korupci a zneužívání funkce, jsou všechno možné, jen ne nároční. Spíše jsou typickými voliči této čím dál podivnější doby, která rezignovala na leccos a svým zbožštělým idolům skoro vše promíjí. Ostatně Farského nezlomili ani tak oni, jako spíš média, která si všímala jeho pohádek.

Farského ukázkově hodili přes palubu i jeho spolustraníci a koaliční partneři. Není řeč ani tak o Pirátech, kteří jsou poslední, kteří si myslí, že koaliční smlouva mezi nimi a Starosty něco znamená. Libereckému poslanci zatopili spíš vlastní soudruzi a přátelé z ODS, kteří citlivě vnímali, jak nelibě veřejnost jeho arogantní jednání nese.

Farský prostě lhal víc, než bylo zdrávo, a do svých lží se zamotal. Jiná varianta není. Minulý týden ještě tvrdil, stejně jako jeho spolustraníci, jak je to všechno v pořádku a jak se může za 8 měsíců po svém výletu za oceán vrátit a vlastně to ještě všem prospěje. No, tak už ne.

Dělat ale z něj dnes, kdy byl ke složení mandátu doslova donucen, nějaký vzor slušnosti a politické kultury, je opravdu stejně absurdní jako chucpe.

Ale nebojme se o něj. Za velkou louží ho možná čeká víc než studium, a proto tak o své angažmá na nijak zvlášť prestižní univerzitě (na rozdíl od jeho tvrzení) stojí. Vždyť kdo si vzpomene, že super transparentní Jan Farský dělal pravou ruku Martinu Jahnovi z koncernu Škoda a měl na starosti „styk s veřejnou správou“? Ten se prostě neztratí…

Na Farského místo nastoupí Jarmila Levko Pešlová. O tom, jakou je zastupitelkou, nelze říct nic, protože se, dnes již krátícím se, skoro celým volebním obdobím úspěšně promlčela. Levko Pešlová zkoušela své politické štěstí ve službách starých kmotrů a kmotříčků z ODS, uspěla až za těch nových, ze Starostů.

Zda bude jako poslankyně hlasitější, než je jako zastupitelka, se ještě uvidí. Co je ale již dnes jisté, je skutečnost, že se o její angažmá na pozici ředitelky bude zajímat liberecké zastupitelstvo. Náš web shodou okolností přinesl zprávu o jedné kauze v divadle, která ale spustila menší lavinu podnětů nových. Pokud Levko Pešlová zůstane i nadále zastupitelkou, bude slyšet i o nich.

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou