Od současné vlády se Liberec pomoci nedočká, primátor zve ministra

Město pod Ještědem dostává od státu o stovky milionů korun méně než například Plzeň. Tématu, které zvedlo bývalé vedení města Liberec, se chce dál věnovat i to současné. Zatím od vlády ale zní, ať s ničím nepočítá. Liberec se přitom dlouhodobě potýká se zoufalým nedostatkem financí.

Rada města Liberce v čele s primátorem Jaroslavem Zámečníkem (Starostové pro Liberecký kraj) neskrývá své rozladění ze současné vlády kvůli tomu, že nechce řešit takzvané rozpočtové určení daní (RUD), které je vůči Liberci krajně nespravedlivé. Zámečník proto pozval ministra do Liberce, aby s ním tuto situaci konzultoval.

„Já jsem na konci roku slýchával, že v programovém prohlášení vlády bude řešena otázka rozpočtového opatření daní, a tedy spravedlivějšího financování města Liberce, tak bohužel podle prohlášení vlády i vyjádření pana ministra Zbyňka Stanjury se v tomto volebním období zřejmě, pokud my sami nic nepodnikneme, zřejmě asi nic nestane,“ popsal své zklamání primátor Zámečník. „Pan ministr Stanjura současný systém považuje za vyvážený a spravedlivý,“ dodal Jaroslav Zámečník.

Města a obce dostávají ze státního rozpočtu 80 % veškerých svých příjmů právě na základě RUD. Pouze 20 % získávají z dotací, poplatků a daně z nemovitosti. Na základě koeficientu ovšem některá krajská města získávají od státu méně peněz než ostatní srovnatelná města. To je i případ Liberce.

Zatímco například Plzeň, která je větší než Liberec jen o 60 tisíc obyvatel, dostává od státu kolem pěti miliard korun ročně, Liberec se v roce 2022 bude muset spokojit s částkou 1,67 miliard. Přitom Liberec zajišťuje služby v obdobném rozsahu jako Brno, Ostrava i Plzeň včetně městské dopravy, divadel, bazénu, velkých sportovišť a donedávna i zoologické a botanické zahrady.

Ale nejde jen o to. Liberec, který tvoří celou čtvrtinu Libereckého kraje, také plní přirozenou roli metropole, kam se stahují lidé za prací nebo studiem. „Podle studie z roku 2019, nazvané Analýza center městských aglomerací vůči RUD, město Liberec na dojíždějících pracovnících, studentech a turistech doplácí navíc 250 milionů korun,“ vypočítává Zámečník.

„Dokud se přepočet nezmění, budeme ve srovnání s ostatními podobně velkými městy dál finančně znevýhodněni. Liberečané přitom kvůli tomu přicházejí ročně o stovky milionů korun,“ tvrdí primátor Jaroslav Zámečník s tím, že v uplynulých letech vedení Liberce na tento fakt opakovaně upozorňovalo i bývalého premiéra a jeho ministryni financí.

Podle Zámečníka by Liberec měl dostávat od státu výrazně víc. „Pokud by byl současný koeficient RUD spravedlivý ke všem obcím bez rozdílu, bude náš roční rozpočet nikoliv 2,5, ale cca 3,5 miliardy,“ vysvětluje Jaroslav Zámečník.

Ačkoliv RUD bylo silné téma v říjnových parlamentních volbách, současná vláda tedy vzkazuje Liberci, ať na více peněz zapomene. Systém zůstane zachován. Na to upozorňuje i opozice, která připomíná, že Starostové jsou členy současné vlády.

„Člověk se musí ptát, na co vlastně hnutí Starostů poslalo lidi do parlamentu. Jejich vlajkovou lodí v programu je právě dobré fungování obcí a jejich férové financování. Přitom stačil měsíc ve vládě a jejich sliby na toto téma se hroutí jak domeček z karet,“ argumentuje opoziční liberecký zastupitel Jindřich Felcman ze Změny pro Liberec/Zelených.

 

Subscribe
Upozornit na
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.