Primátor Zámečník: mou povinností je na daňovou nespravedlnost ukazovat

Nová pravicová vláda Liberci (ale i podobným městům) v nespravedlivě nastaveném rozpočtovém určené daní (RUD) nepomůže. Liberec tak dál bude na daních, tedy základním zdroji svých příjmů, dostávat podstatně méně než například Plzeň. Co na to říká současný primátor Liberce Jaroslav Zámečník (SLK)? Není z postoje současné vlády zklamaný? A jak se jej chce pokusit změnit?

 

Nedávno jste avizoval, že pozvete do Liberce ministra financí Zbyňka Stanjuru kvůli tomu, že vláda nechce přehodnotit RUD, na kterém Liberec tratí. Nejste zklamán z přístupu vlády, kde jsou ale součástí STAN, tedy sesterská strana Vaší SLK?

Ministr Zbyněk Stanjura byl osm let primátorem Opavy, která je sice menší, než Liberec, nicméně si umím představit, že i tohle moravské město řešilo a řeší jisté nesrovnalosti v přerozdělování RUD. Zároveň se ale domnívám, že pan ministr nemusí být v souvislosti s přerozdělováním RUD detailně seznámen především se situací některých krajských měst. Konkrétně těch, která kvůli nešťastně nastavenému RUD v minulosti prokazatelně přišla a stále přichází o desítky a stovky milionů ročně.

Podobně, jako Liberec, je na tom například Olomouc nebo Ústí nad Labem. Co se týká termínu návštěvy pana ministra, zatím nemám konkrétní datum. A ne, zklamaný nejsem, protože nemám být z čeho. Zatím jsme se nepotkali.

Čím chcete ministrovi argumentovat, aby změnil svůj názor na RUD?

Mimo jiné analýzou, kterou si už dříve nechalo zpracovat Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, v níž se mimo jiné konstatuje, že město Liberec vynakládá téměř 300 milionů korun na výdaje spojené s veřejnými službami pro lidi, kteří do našeho města dojíždějí za prací nebo vzděláním. I pro ně musíme zajišťovat a hlavně draze platit služby, jako je doprava, bezpečnost, úklid veřejných prostranství a podobně. A je to v pořádku. My to rádi uděláme. Na druhou stranu, platíme to z rozpočtu, který není nafukovací. A to je jen jeden z mnoha příkladů, které dokazují, že koeficient přepočtu RUD je k nám nespravedlivý. Celkově totiž dostáváme méně peněz na více služeb, které musíme a chceme občanům zajistit.


V programovém prohlášení vlády je slíbeno více peněz pro kraje, ale nikoliv právě pro obce, včetně velkých statutárních měst, jako je Liberec. Neberete i toto jako „zradu“?

Beru to jako příležitost, kdy vzniká šance se znovu připomenout a vrátit téma RUD „do hry“ nejen pro kraje, ale právě i pro obce a města. A to zejména ta krajská, mezi něž patří i náš Liberec. Fakt, že tohle téma teď není vládní prioritou, dokážu pochopit, protože vláda musí řešit spoustu jiných, nepochybně důležitějších problémů. To ale neznamená, že se RUD nemůže stát vládní prioritou do budoucna. Mojí povinností každopádně je nového ministra financí na nespravedlnost ohledně RUD upozorňovat.

Plánujete se spojit i s dalšími městy nebo jednat jako Liberec samostatně?

Komora statutárních měst Svazu měst a obcí k tomu aktuálně chystá pracovní skupinu, která má připravit odpovídající argumenty pro ministerstvo nejen za Liberec, ale i další města a obce, kterých se téma dlouhodobě týká.

O kolik by si, podle Vás, mohl Liberec polepšit?

Dám příklad. Kdybychom měli stejný koeficient přepočtu RUD na jednoho obyvatele, jaký má třeba Plzeň, dostane Liberec každý rok od státu až o miliardu korun víc, než nyní.

Loni Liberec „odevzdal“ Libereckému kraji klíčové městské společnosti, jako je zoo a botanická zahrada. Nemají pravdu vaši kritici, že takto oslabujete Liberec v jednání ohledně RUD? Že těmito kroky Liberec ztrácí regionální význam?

Liberecký kraj financuje a rozvíjí už řadu let například Oblastní galerii, Severočeské muzeum nebo Krajskou vědeckou knihovnu. Nevšiml jsem si, že by kvůli tomu jakkoliv trpěl regionální význam Liberce. Spíše naopak. Proto považuji za omyl, aby někdo vytvářel falešný dojem, že všechno musí platit jen město. Není tomu tak a budoucnost nám dá za pravdu.

Mimochodem, peníze, které jsme transparentní směnou majetku mezi městem Liberec a Libereckým krajem do budoucna ušetřili, můžeme pak použít na lepší služby pro občany. Například na více zeleně, veřejný prostor, čistotu, bezpečnost, vzdělávání, volnočasové aktivity, sport, ale i k boji proti klimatické změně. Ostatně, všechny tyto služby pro občany považujeme za klíčové priority.

Váš kolega z SLK,  senátor za Liberec, pan Michael Canov, má za sebou pomalu celé senátní období a rád by znovu do senátu. Přijde Vám, že pro Liberec v tomto ohledu udělal dost?

Nepochybně ano. Udělal ohromný kus práce nejen pro občany Liberce, ale i ty ostatní. Za jeden z jeho významných počinů považuji například to, že jako senátor vytrvale komunikoval s Ministerstvem financí ČR, které svými argumenty spolu s kolegy senátory nakonec přesvědčil o tom, jaké kompenzace mají reálně dostat obce a kraje v souvislosti s covidovými opatřeními. Myslím, že lidé o tom možná ani nevědí, nicméně právě díky práci kolegy Canova se povedlo prosadit i zásadní zvýšení RUD pro obce a kraje v návaznosti na zrušení superhrubé mzdy. Jen Liberci tím ročně zachránil desítky milionů korun, což rozhodně není málo.

 

Děkujeme za rozhovor. Ptal se Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
64 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32