Hejtman Půta: za špatně vyjednanou smlouvu o Turówu může Babiš

Zatímco ještě před pár dny byla smlouva s Polskem ohledně hnědouhelného dolu Turów prezentována jako velké vítězství, dnes, po vlně kritiky veřejnosti, je vše jinak. Podle hejtmana Martina Půty padá vina za spornou smlouvu na vládu bývalého premiéra Andreje Babiše, který měl vyjednat lepší podmínky smlouvy o řešení vlivů těžby.

Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) to řekl tento týden na setkání s novináři. Podle něj byla loni v září možnost domluvit sedmiletý soudní dohled a vyjednat vyšší kompenzace. Podle uzavřené dohody je soudní dohled pouze pětiletý, což řada opozičních politiků, ale také ekologických aktivistů silně kritizuje.

ČTK uvádí, že podle Půty Polsko sice trvalo na dvouletém soudním dohledu, ale český požadavek byl na délku 15 let. Podmínky dohody mohly být podle hejtmana ale lepší, neboť Polsko bylo tehdy ochotno zaplatit 50 milionů eur (1,2 miliardy Kč) a blízko byl i kompromis ohledně délky trvání soudního dohledu, který mohl být sedmiletý. Podle hejtmana nebyla smlouva s Polskem ale uzavřená, protože Babišova vláda se obávala možného negativního dopadu dohody na výsledek říjnových voleb.

Bývalý premiér Andrej Babiš s Půtovým tvrzením zásadně souhlasí. „Pan Půta lže. Já jsem o tom nikdy nevyjednával. Pan Půta byl u toho, vyjednávali Brabec, (náměstek ministra zahraničí Martin) Smolek a Půta,“ řekl ČTK Babiš. „Dobře ví, že oni drželi pozici, že minimální výpovědní lhůta byla 12 let,“ dodal. Smlouvu s pětiletou výpovědní lhůtou, kterou nakonec premiér Petr Fiala (ODS) na začátku února podepsal s polským protějškem Mateuszem Morawieckým, označil za nevýhodnou a za totální vítězství Poláků. Čekali podle Babiše na „novou slabou vládu“, která ustoupí.

K Babišovi se přidal i bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Žádná kompromisní dohoda, kterou bychom byli ochotni podepsat, na stole prostě nebyla. Volby nevolby,“ napsal později ČTK bývalý ministr Brabec. Exministr sdělil, že pro českou stranu bylo tehdy naprosto zásadní, aby smlouvu nešlo vypovědět dříve než za 15 let. „A to Poláci jednoznačně odmítli. Peníze za kompenzace byly v tomto smyslu až druhořadé. Pětiletou výpovědní smlouvu bychom nikdy nepodepsali a ani sedm let nebyl kompromis, na který bychom byli ochotni jít,“ uvedl Brabec. „Ostatně pětiletá výpovědní lhůta byla, pokud vím, po celou dobu nepřijatelně krátká i pro hejtmana Půtu a další zástupce Libereckého kraje a nerozumím tomu, co se teď změnilo,“ doplnil exministr.

Hejtman Půta byl po celou dobu jednáním s polskou stranou ohledně Turówa přítomen a o jejich výsledcích rovněž informoval na sociálních sítích. Změnu české vlády i vedení Libereckého kraje ovšem v posledních měsících i dnech silně kritizují obyvatelé příhraničí, kterých se problémy spojené s hnědouhelným dolem Turów bezprostředně týkají, ekologičtí aktivisté, ale například i právní kancelář Frank Bold, kterou si kraj původně najal jako partnera ve sporu s Polskem.

s využitím zdrojů red

foto: blesk.cz

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,