Další podivnosti kolem parkovacího domu u Nisy – kdo jej bude stavět?

Náš Liberec dlouhodobě informuje o tom, že vedení Libereckého kraje prosazuje výstavbu nejdražšího parkovacího domu široko daleko. Podezřelý příběh stavební zakázky, na které mají zájem liberečtí politici, má další pokračování ohledně nestandardního průběhu výběrového řízení.

Loňský rok Náš Liberec jako první popsal razantní nárůst ceny parkovacího domu u krajského úřadu, který měl stát původně zhruba 70 milionů, ale cena se během necelých čtyř let zvedla téměř čtyřikrát. Odsouhlasena byla částka 254 milionů korun.

Jedno parkovací místo v Liberci by pak přišlo na více jak milion korun. To je, jak opět dokázal srovnáním nákladů na obdobné stavby v ČR Náš Liberec, několikanásobek toho, co stojí parkovací místo aktuálně jinde. Navíc, jak rovněž zdokumentoval Náš Liberec, zamýšlený parkovací dům má stát v těsném sousedství dvou dalších, které nejsou plně využity

Na stavbu proběhlo výběrové řízení, ale i to budí pochybnosti. V prvním kole výběrového řízení se ukázala jako nejvýhodnější nabídka společnosti SYNER s cenou 162.644.720 korun bez DPH. SYNER však zakázku nezískal.

Firma BAK, jejíž nabídka činila 161.875.056 korun bez daně, se umístila na druhé příčce. „Na podrobnější dotazy ohledně zakázky, například na zdůvodnění nízké nabídkové ceny a neobjasnění příčin relativně krátké lhůty pro dokončení stavebních prací, už však vítěz nereagoval, a proto byl ve druhém kole vyloučen. Poté jsme zaměřili pozornost na firmu BAK,“ uvedl Zbyněk Miklík z Pirátů, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Jenomže s firmou BAK má Liberecký kraj poměrně špatné zkušenosti. Firma BAK prováděla stavbu Centra odborného vyučování při Střední škole řemesel na Podhorské ulici v Jablonci nad Nisou. Během toho tam v listopadu 2018 došlo k havárii a část budovy se zřítila. V souvislosti s nynějším vítězstvím firmy v konkurzu bylo potřeba prověřit, zda by kvůli možnému pochybení na stavbě v Jablonci neměla být z řízení rovněž vyloučena.

Podle zákona může zadavatel zakázky vyloučit účastníka řízení pro nezpůsobilost, pokud prokáže, že se účastník dopustil v posledních třech letech od zahájení zadávacího řízení závažných nebo dlouhodobých pochybení při plnění dřívějšího smluvního vztahu se zadavatelem.

„Pro splnění podmínky těchto pochybení je zapotřebí, aby se firma dopustila minimálně dvou a více různých chyb. Nebylo však možné přesně určit, zda se v případě havárie na Podhorské ulici jednalo o více závažných pochybení, jejichž výsledkem bylo zřícení stropu, nebo šlo pouze o jedno. Nejednotné jsou i znalecké posudky. Firma BAK navíc dlouhodobě patří mezi největší české stavební společnosti. Proto jsme rozhodli, že zakázku na vybudování parkovacího domu získá,“ doplnil náměstek Miklík.

Výčet kontroverzí kolem zamýšlené stavby parkovacího dmu v centru Liberce, který do něj přivede ještě více aut, není konečný. Náš Liberec v minulosti informoval, že opozice výrazně kritizuje skutečnost, že Liberec se opět podřizuje Libereckému kraji – předává mu 100 milionů z dotací určených pro město, aby kraj mohl vybudovat parkovací dům sloužící zejména jeho přespolním úředníkům.

Zástupci liberecké opozice také upozorňují, že město kvůli tomu dokonce posunulo tramvajovou zastávku Rybníček, aby kraj na dotaci dosáhl. Bez servítek mluví o „dotačním fixlu“ a na zastupitelstvu z recese dokonce navrhli přejmenovat zastávku Rybníček na „Českou cestu“.

„Název „Česká cesta“ jasně poukazuje na výše popsanou tradici fungování českých politiků v prostředí EU a její kohezní politiky. Občanům Liberce, kteří se budou bezpochyby podivovat nad tak dopravně a urbanisticky nesmyslným opatřením, nový název zastávky na jejich rozpaky ihned odpoví. V neposlední řadě se ustoupí od nynějšího neuvěřitelně rozvitého názvu zastávky „Rybníček – Zastávka Reného Matouška a dalších libereckých signatářů Charty 77“, který se taktéž s pochopením libereckých občanů nesetkal. 32 let po pádu předlistopadového režimu je vhodné si připomínat i aktuálnější milníky českých dějin. Bezuzdné vysávání evropských peněz pomocí fixlů a podvodů k nim jistě patří,“ řekl opoziční zastupitel Jindřich Felcman za Zelené/Změnu.

Subscribe
Upozornit na
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,