Primátor Liberce: s Hnutím pro život již nechci nic mít

Primátor Liberce Jaroslav Zámečník se rozhodl zrušit dosavadní záštitu a do budoucna i jakoukoliv podporu fundamentalistickému spolku Hnutí pro život ČR z důvodu nesouhlasu s některými jejich výroky na sociálních sítích a v médiích, které se týkají aktuálního utrpení žen během války na Ukrajině.

„Hnutí pro život ČR jsem jako primátor udělil před více než 2 lety záštitu pro jeden konkrétní projekt s názvem ´Nesoudíme. Pomáháme´, který spolek propagoval do veřejného prostoru prostřednictvím kampaně v médiích, ale také za přispění mnoha veřejně známých osobností.

Se záštitou jsem tehdy souhlasil, protože tento konkrétní projekt vhodně doplnil široké spektrum pomoci, které město Liberec nabízí v rámci rodinné politiky. Chtěl jsem tak přispět k šíření informací o bezplatné pomoci ženám v nouzi. Neznamená to ale, že bych souhlasil s některými aktivitami spolku, které v posledních dnech registruji hlavně v médiích a na sociálních sítích. Naopak. Po detailnější analýze postojů některých zástupců tohoto hnutí – zejména paní Rybové, jsem se rozhodl, že tomuto spolku jakoukoliv další záštitu či veřejnou podporu už neposkytnu.

Za vyloženě neetické a ´za hranou´ považuji především některé z komentářů, které se za uplynulý týden objevily na profilech sociálních sítích Hnutí pro Život ČR v souvislosti s pomocí Ukrajině, a to konkrétně ve vztahu k ženám a dívkám, které znásilnili ruští vojáci. Podobná prohlášení od zástupců tohoto spolku jsou pro mě nepřijatelná a nehodlám je akceptovat.

Proto předsedu Hnutí pro život ČR v nejbližších dnech v osobním dopise mimo jiné vyzvu, aby spolek Hnutí pro život ČR přestal používat záštitu, se kterou jsem v minulosti souhlasil,“ oznamuje primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Primátor Zámečník zareagoval na silně kritizované prohlášení představitelů Hnutí pro život, kteří zareagovali na skutečnost, že Ukrajinky znásilněné ruskými vojáky během současné agrese Putinova režimu proti Ukrajině potřebují postkoitální antikoncepci. Podle konzervativních českých katolíků je to „laciná pomoc“. Proti tomuto typu pomoci, které organizují čeští dobrovolníci, se Hnutí pro život jasně vymezilo a nabídlo jinou variantu: posílat na válkou zbídačenou Ukrajinu houkadla, pepřáky a elektrické paralyzéry, aby se prý zabránilo dalším znásilněním. „Postinor (druh postkoitální antikoncepce pozn. red.) žádnou ženu před znásilněním neochrání,“ uvedli na svém Facebooku. „Skutečným lékem pro jakoukoliv znásilněnou ženu není nějaká tableta.“

Hnutí pro život je fundamentalistický spolek, který údajně bojuje za práva nenarozených dětí, ale podle mnohých kritiků se snaží vstupovat do veřejného života se svými krajně pravicovými a bigotními názory. Názorově blízko má k některým představitelům české konzervativní pravice, jako je například bývalý prezident Václav Klaus, ale mezi jeho podporovatele patří i politici z KDU-ČSL nebo TOP 09.

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.