Radní před volbami otevřou Liebiegův palác. Jeho rekonstrukce se však výrazně prodražila

Vedení města chystá těsně před letošními komunálními volbami otevřít nově zrekonstruovaný Liebiegův palác vedle Libereckého zámku. Čím se však nepochlubí, je extrémní prodražení stavby, která vyšla dráže o desítky milionů korun, ale i nestandardní výběrové řízení i výběr technického dozoru.

 

Otvíračka těsně před volbami

Před komunálními volbami, které proběhnou letos na podzim, se budou politici koalice Starostů, ANO a ODS chlubit. Bude se otevírat Centrum aktivního odpočinku, ve které se promění bývalý Liebiegův palác v centru města, hned vedle Libereckého zámku. Celý projekt byl sepsán a dotace na něj sehnána ještě za bývalého vedení města pod Změnou pro Liberec a ANO. Původně mělo být hotovo již v roce 2020, ale stavbu i výběrové řízení současné vedení radnice protáhlo a opravený Liebiegův palác se otevře, trochu očekávaně, těsně před letošními komunálními volbami, které proběhnou na podzim.

„Rekonstrukce historicky cenné liberecké vily Johanna Liebiega z roku 1872 jde do finále – dokončena bude na konci letošního září. Všechny uměleckořemeslné a stavební práce jsou prováděny ve špičkové kvalitě pod dozorem památkářů. Vila, která byla dříve sídlem Oblastní galerie Liberec, bude nyní sloužit veřejnosti pro různá spolková a kulturní setkávání,“ uvedl na sociálních sítích primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Jsou ale věci, které dnešní vedení Liberce občanům zdůrazňovat nebude. Jednou z nich je zásadní navýšení ceny díla. Tato největší investiční akce města Liberec za současné volební období se razantně a podezřele prodražuje. Předpokládané náklady jsou bezmála 262 milionů korun. A to ještě nemusí být všem dnům konec. Ještě loni v květnu se přitom počítalo, že se mohou vyšplhat „jen“ na zhruba 187 milionů korun (ceny jsou uváděny s DPH). Rozdíl je tedy 75 milionů korun.

Primátor Zámečník se snaží rozdíl mezi předpokládanou cenou tehdy a dnes mírnit. Poukazuje na to, že zasmluvněna je částka zatím 238 milionů korun a že je třeba počítat s růstem cen stavebních prací a materiálu. „V srpnu 2020 jsme uzavřeli na základě veřejné soutěže smlouvu na stavební práce za 203,5 milionů Kč a nyní kvůli vícepracím je aktuální cena 238,9 mil.Kč. Je to dohledatelné v registru smluv a v materiálech Rady města. Zřejmě kdybychom soutěžili stejnou stavbu dnes, tak kvůli covidu a válce budeme platit 300 milionů Kč a možná i více. Takže jsme to zvládli perfektně a včas,“ uvedl primátor Zámečník.

Bude stačit 239 milionů, nebo 262? Nebo ještě víc?

Jenomže to není celá pravda. V listopadu loňského roku si rada města odsouhlasila navýšení předpokládané ceny díly na 262 milionů, což je proti původnímu plánu o zhruba 40 % více. Dokonce na tuto částku požádala i o navýšení dotace.

Představitelé města nebyli schopni vysvětlit příčiny takového obřího zdražení stavby. „My jsme započítali do té částky všechny dodatky, které se objevily, to je prostě konečná částka, tak to prostě je,“ uvedla na loňské listopadové tiskové konferenci Rady města náměstkyně Radka Loučková Kotasová (ANO).

Není ale navíc jisté, že cena téměř 262 milionů je konečná. „My budeme končit na podzim příštího roku, takže nemohu rok předem zaručit, že to rozhodně tak bude, ale děláme vše pro to, aby se ta částka dál nenavyšovala,“ upozornila již tehdy náměstkyně Loučková Kotasová.

Podivné výběrové řízení s desítkami připomínek a nakonec jedním uchazečem

Navyšování ceny díla ale není jediná kontroverze, která rekonstrukci Liebiegova paláce provází. Pochybnosti vzbudilo i samotné výběrové řízení. To chtěla radnice původně uzavřít v únoru 2020 (s tím, že stavba má být hotova do Vánoc 2021), několikrát ho ale prodloužila, nakonec se jeho uzavření protáhlo až do letních dní.

Podle odpovědné náměstkyně Radky Loučkové Kotasové dostalo město od firem k zadávacím podmínkám zakázky, na niž měla příslib evropské dotace, přes 150 připomínek či dotazů. Týkaly se například chybějících položek ve výkazu výměr v elektroinstalaci nebo nesouladu výkazu výměr s projektovou dokumentací.

Překvapivě a navzdory tomu nakonec přišla městu pouze jediná nabídka. A to od konsorcia firem Metrostav a někdejší dceřinky Syneru, CL-EVANS. Potvrdily se tak zvěsti ze zákulisí, kdo že zakázku nakonec dostane. Cena se tehdy navýšila z původních 187 milionů na téměř 204 milionů korun. S vítězným konsorciem byla podepsána smlouva.

A TDI získává…

Není to ale poslední věc, kterou na sebe projekt rekonstrukce Liebiegova paláce upozornil. Stavbu totiž dozorují, poněkud nezvykle, hned dva technické dozory investora (TDI). Soutěž na TDI sice vyhrála společnost MIJAPO, ale jak upozornil již v lednu Náš Liberec jako první, vedení města přidělilo zakázku na „dozor dozoru“ i místnímu kontroverznímu podnikateli Josefu Nadrchalovi a jeho firmě INVESTING CZ. Zakázka v hodnotě 1,16 milionu korun byla dokonce přidělena bez výběrového řízení. Výrazně se v tom angažoval sám primátor Liberce, Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj.

Nadrchalova firma je přitom často kritizována, že neplní řádně své povinnosti, a naopak schvaluje prodražování veřejných zakázek ve prospěch investora, a nikoliv veřejného zadavatele a veřejného zájmu. Firma proslula například svým dozorováním veřejných zakázek během mistrovství světa v klasickém lyžování 2009, kde její roli kritizoval nejen státní zástupce u soudu, ale i Nejvyšší kontrolní úřad. Výsledkem bylo, že začátkem loňského roku musela Technická univerzita v Liberci doplatit státu 25 milionů korun, byť u soudu nebyl nikdo odsouzen.

Nadrchal loni prohrál soud s bývalým libereckým politikem Janem Korytářem, který ještě coby krajský zastupitel za Změnu, kritizoval zadávání stavebních zakázek na kraji. Poukazoval právě na skutečnost, že zakázky na TDI získává u nejdražších staveb často právě Nadrchalova INVESTING CZ, a stavby se pak zásadně prodražují.

Kriticky se na celou rekonstrukci Liebiegova paláce dívá i liberecká opozice. „Současné vedení města chce tento projekt použít jako předvolební výkladní skříň. Vlastně proč ne? Projekt byl vymyšlený za minulého vedení, byly na něj vyjednané dotační peníze. Na současném vedení bylo dotáhnout ho. Výsledkem bylo upachtěné výběrové řízení na stavebního dodavatele plné chyb, ve kterém zbyl nakonec jen jeden uchazeč. Následovalo masivní prodražení stavby. Starostové, ODS a ANO opět ukázali, že stavební zakázky tady v regionu umí zařídit. Přesně tak, jak místní velké stavební firmy potřebují,“ myslí si zastupitel za Změnu pro Liberec/Zelené Jindřich Felcman.

 

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,