Radní za ODS horuje za černou stavbu. Budou pokutu platit občané?

Volby se blíží mílovými kroky a politici se musí začít snažit. Je to i případ radního Liberce za ODS Petra Židka, který stojí za vybudováním nového parkoviště u bytového domu zvaného Hokejka na sídlišti v Ruprechticích. Jenomže podle stavebního úřadu se jedná o černou stavbu a možná i o porušení zákona, za které může být městu Liberec vyměřena nemalá pokuta. Město navíc výzvy stavebního úřadu ignoruje.

Zprávy o vybudování nového parkoviště u největšího panelového domu v Liberci – ruprechtické Hokejky, přinesla TV RTM, kterou si současné vedení města platí coby svůj propagandistický mediální kanál.

Ve dvou reportážích zde informuje současný radní za ODS Petr Židek o tom, že město v prostorách zeleného pásu kolem Hokejky vybuduje nové parkoviště pro zhruba 50 automobilů. Jenomže věc má háček. Celá stavba vznikla a probíhá podle stanoviska stavebního úřadu na černo, tedy bez povolení příslušných orgánů, na jejichž vyjádření běžní smrtelníci musejí často čekat dlouhé měsíce i roky.

Na celou záležitost upozornila liberecká opozice ze Změny pro Liberec/Zelených a Liberec otevřený lidem. Ta si také nechala zaslat vyjádření libereckého stavebního úřadu. Postup představitelů vedení města, kteří by měli jako první dbát o dodržování zákonných postupů, ale evidentně tak nečiní, považuje za skandální.

Podle sdělení libereckého stavebního úřadu už v dané záležitosti probíhají z jeho strany správní kroky. 12. dubna byla vydána písemná výzva k bezodkladnému zastavení prací na nepovolené stavbě a zároveň bylo zahájeno řízení o odstranění této nepovolené stavby.

Dle vyjádření stavebního úřadu byly taktéž v návaznosti na zjištěné skutečnosti provedeny úkony k zahájení přestupkových řízení z důvodu evidentního porušení povinností podle stavebního zákona. Ignoraci zákonů ze strany města dokládá i skutečnost, že ještě 20. dubna se na stavbě pracovalo, byť v té době byla již 8 dnů doručena výzva stavebního úřadu k zastavení prací.

Opozice ale neukazuje jen na radního Židka z ODS, který jako jediný z představitelů města ve zmíněných reportážích vystupuje a chlubí se novým parkovištěm, které vzniká na černo, ale viní i náměstka pro infrastrukturu Jiřího Šolce ze Starostů pro Liberecký kraj.

„S blížícími se volbami bylo zjevně potřeba ukázat Liberečanům něco reálného. Neschopnost politického vedení města ovšem vyřešil náměstek Jiří Šolc po svém. Parkoviště u Hokejky tak staví přímo pod okny desítek bytů na černo, bez potřebného stavebního povolení. Považuji to za neuvěřitelné pohrdání zákony a právy lidí, kteří zde žijí,“ kritizuje postup města Jindřich Felcman, zastupitel za Zelené/Změnu pro Liberec.

Felcman také upozorňuje, že podobný postup může Liberec, respektive občany, kteří v něm žijí, stát nemalé peníze. Politiků se ovšem nedotkne.

„Podle stavebního zákona je možné za tento přestupek uložit městu pokutu až 500.000 Kč. Budu žádat náměstka Šolce, aby udělenou pokutu uhradil ze svého. Nevidím jediný důvod, aby tuhle trapnou kampaň, která více než co jiného ukazuje neschopnost současného vedení města, platili Liberečané ze svých daní,“ dodává Jindřich Felcman.

Radní Petr Židek z liberecké ODS, podle svého dřívějšího vyjádření, s redakcí našeho serveru nekomunikuje, protože by to pokládal, dle svých slov, za nemorální.

Náš Liberec se tedy obrátil na gesčního náměstka Jiřího Šolce. „Je to klasický rozpor mezi lhůtami a možnostmi. Máme všechna potřebná vyjádření ke stavbě, zejména povolení ke kácení stromů se muselo naplnit v době vegetačního klidu, tj. do konce března. Potom čekáme vydání na stavební povolení, a to by mne být v řádech dnů… Těžko může vysoutěžený dodavatel stát na místě a čekat. Bohužel jsme v situaci všech podobných stavebníků, všechny vyjadřovačky jsou kladné, žádný problém není, jen se čeká na razítko,“ odůvodnil postup města náměstek Jiří Šolc.

foto: TV RTM

Subscribe
Upozornit na
44 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,