Pirátům vadilo, že lhal o svém angažmá u extrémistů. Na kandidátce nebude

Politické strany loví kandidáty do letošních komunálních voleb. Pod pirátskou vlajkou se v Liberci objevil i muž, který to zkoušel leckde, zejména v prostředí nacionalistické a xenofobní pravice. A protože své angažmá zamlčel, na kandidátce nakonec nebude.

Volby se pomalu blíží a strany začínají představovat své kandidáty. Činí tak i liberečtí Piráti, kteří, například na rozdíl od svých jabloneckých kolegů, zatím výrazných výsledků ve městě pod Ještědem nedosáhli. Před několika dny se představili na sociálních sítích, když lidem bez domova rozdávali jídlo na libereckém Soukenném náměstí.

Vedle lídra do komunálních voleb Pavla Felgra (vlevo) zde byl prezentován v trikotu Pirátů i Tomáš Mádr (vpravo), stálice místní ultrapravicové a xenofobní scény. To mohlo leckoho zaskočit, protože Piráti se většinou proti tomuto proudu a stranám velice silně vyhraňují z liberálních pozic.

Na dotaz, zda jim takový kandidát nevadí, nejprve odpověděli podrážděně s tím, že se jedná o očerňování jejich kandidáta a že musí jít o pouhou shodu jmen.  Jejich kandidát jim prý sdělil, že „chvíli jsem byl u Realistů. Opustil jsem je, protože absolutně nebyla aktivní. Takže se jedná o shodu jmen pravděpodobně,“ a že „pokud takhle veřejně někoho očerňujete, tak by se hodilo dodat důkazy. Bez nich to je totiž pomluva…“

Piráti sice mají heslo „Internet je naše moře“, ale asi to neplatí pro ty liberecké. Nebo minimálně nezaregistrovali státní web volby.cz, který eviduje historii všech volebních výsledků v ČR. Tam by se dočetli o svých kandidátech více. Udělali jsme to tedy na za ně.

Florbalový trenér Tomáš Mádr z Liberce začal svou politickou kariéru na mládežnických srazech KSČM před více než deseti lety. Později komunisty opustil, ale nacionalistickou a populistickou linku si ve svých preferencích zachoval. Zkoušel to u nejrůznějších krajně pravicových spolků a vystřídal jich opravdu mnoho.

V roce 2010 neúspěšně kandidoval v Liberci za SPOZ – Zemanovci, ale již roku 2014 ho lze najít na kandidátce Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury v tehdejších komunálních volbách. Za Okamurovo uskupení kandidoval ještě v roce 2016 do krajského zastupitelstva.

Během obecních voleb 2018 kandidoval na kandidátce ultrapravicových Svobodných, kteří spojili své síly s tehdejším primátorem Tiborem Batthyánym, jenž byl za své chování vyhozen z hnutí ANO 2011. Ani zde však Mádr neuspěl. Stejně tak nedosáhl mandátu se Svobodnými a Soukromníky v krajských volbách 2020.

V konfrontaci s těmito fakty pak liberečtí Piráti zmírnili svou rétoriku a uvedli, že „tuto skutečnost nám pan Mádr při ucházení se o členství zatajil. Tuto záležitost řešíme interně. Tomáš Mádr na kandidátce České pirátské strany do komunálních voleb nebude.“

Subscribe
Upozornit na
48 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.