Piráti v Liberci nečekaně změnili lídra do voleb

Poměrně nečekanou výměnu na postu lídra do komunálních voleb zaznamenala kandidátka libereckých Pirátů. Ještě před pár týdny byl jako jednička představen Pavel Felgr, toho ale minulý týden nečekaně vystřídal dosud neznámý Jan Hruška. K důvodům Piráti mlčí.

Pavel Felgr (na fotce vlevo) byl představen jako lídr Pirátů letos v dubnu. „Piráty do voleb v Liberci povede Pavel Felgr,“ dozvěděli se občané z oficiálních pirátských zdrojů ještě před pár týdny.

Mělo to svou logiku. Pavel Felgr, který původně spolupracoval s Libercem otevřeným lidem (LOL) a posléze se začal profilovat jako člen Pirátské strany, byl dlouhodobě nejznámějším libereckým Pirátem. Angažoval se například ve věci záchrany bazénu na Františkově, vystupoval na libereckém zastupitelstvu, bylo ho vidět na tradičním vydávání jídla pro potřebné v centru Liberce a spoluorganizoval i další pirátské akce.

Zlom přišel v minulém týdnu. „Liberecké Piráty povede do voleb Honza Hruška,“ objevilo se poněkud překvapivě na facebookové stránce libereckých Pirátů. Jméno aktuálního lídra Jana Hrušky je přitom veřejnosti když ne neznámé úplně, tak jistě daleko méně známé než jméno Pavla Felgra.

Proč se tak stalo, není jisté. Oba dva lídři, ani ten dnes již bývalý, ani současný, se k tomu nechtějí příliš vyjadřovat. „Jsou za tím osobní a zdravotní důvody,“ sdělil pro Náš Liberec Pavel Felgr s tím, že se k tomu nemá potřebu více vyjadřovat.

Nicméně reakce jeho nástupce může svědčit o tom, že výměna lídrů nemusela být zase až tak poklidná. „S Pavlem Felgrem se Piráti z osobních důvodů rozešli,“ odpověděl na dotaz nový lídr Jan Hruška a i on zdůraznil, že záležitost nechce dále rozebírat.

Piráti v Liberci při posledních volbách v roce 2018 nekandidovali. Ale i tak o nich bylo slyšet, zásluhou zejména výše zmíněných aktivit, často spojených právě s Felgrem. Úspěšní byli naopak v Jablonci nad Nisou, kde utvořili dokonce radniční koalici, ale následně se stali obětí zákulisních dohod mezi ODS, Starosty pro Liberecký kraj a ANO.

V roce 2020 Piráti uspěli v krajských volbách a jsou součástí krajské koalice se Starosty pro Liberecký kraj a ODS. V jejím rámci ale často podporují kontroverzní projekty hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj), jako je například výstavba extrémně drahého parkovacího domu u krajského úřadu.

Náš Liberec v dubnu přinesl zprávu také o tom, že se mezi Piráty v Liberci objevují i lidé, kteří se v minulosti profilovali v silném rozporu s oficiální pirátskou politikou, jako je například matador xenofobních a nacionalistických kandidátek Tomáš Mádr.

Subscribe
Upozornit na
20 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,