Hejtman odmítá svou vinu i odpovídat státnímu zástupci, soudce jej ale znejistěl

Druhým dnem pokračoval obnovený proces v případě údajného rozkrádání evropských dotací, kde figuruje největší česká stavební firma Metrostav a liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Ten také dnes přednesl svou obhajobu.

Den u krajského soudu v Liberci začal výpovědí bývalého jednatele obecně prospěšné společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO), která žádala zhruba 55 milionů korun na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény, Jiřího Zeronika. Ten, jak uvedl Náš Liberec včera, přiznal svou vinu a spolu s dalším obžalovaným, který tak učinil, Liborem Turským dosáhli toho, že uzavřeli dohodu se státním zástupcem o spolupráci a trestu.

Soudce Pavel Pachner případy obou dvou vyloučil k samostatnému projednávání. Rozsudek si obžalovaní, kteří se rozhodli spolupracovat a doznat svou vinu, vyslechnou 27. července tohoto roku. Líčení u soudu pro ně tak skončilo. Jejich výpověď a přiznání je zásadní, protože ukazuje na to, že celý dotační proces rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény za celkem zhruba 65 milionů, financovaný z evropských peněz, měla ve svých rukou společnost Metrostav, která byla pouhým zhotovitelem.

Dnes přednesl svou obhajobu i nejvyšší politický představitel celé kauzy a zároveň i Libereckého kraje, hejtman Martin Půta. V precizně připraveném a dobře proneseném projevu, na který dohlížel jeho elitní advokát Tomáš Gřivna, na jehož zastupování si hejtman opatřil dva miliony korun ze stranické pokladny Starostů, hejtman razantně odmítl svou vinu a zkritizoval postup policie i státního zástupce.

Hejtman vyjmenoval jednotlivé body obžaloby, které se snažil popírat a vyvracet. Odmítl například, že by se účastnil konspiračních schůzek s lobbisty Metrostavu, což ospravedlňoval tím, že se s nimi potkával na benzínových pumpách kvůli vlastní vytíženosti a nedostatku času. Zároveň ale zaznělo, že skutečně navštěvoval prestižní akce Metrostavu, jako byly vánoční večírky v Praze nebo slavnostní otevření úseků metra.

Odmítl také policejní odposlechy, kde se, mimo jiné, o něm další obžalovaní baví jako o „Nejvyšším“, kterému má být slíbena „jednička“. Podle Půty nemůže ovlivňovat to, jak se o něm baví třetí osoby. Důrazně také odmítl, že by ve prospěch Metrostavu mohl cokoliv zařídit na Regionální radě ROP Severovýchod (RR ROP SV), které předsedal a která měla peníze na kostel vyplatit.

„V trestním řádu se říká, že policie i státní zastupitelství mají vyhodnotit všechny důkazy, které v přípravném řízení získaly jak v neprospěch, tak ve prospěch obviněných, to ale rozhodně není případ mé obžaloby. Musím dokazovat, že jsem nepřevzal nespecifikovaný úplatek, na nespecifikovaném místě a v nespecifikovaném čase. Je to absurdní,“ tvrdil dnes soudu hejtman Půta a zároveň, stejně jako v původním líčení, odmítl odpovídat na otázky státního zástupce Radima Kadlečka.

Hejtmana se ale ptal i soudce Pavel Pachner. A i ten jej dokázal vyvést z míry. Zejména, když se jej ptal, proč mu jako předsedovi RR ROP SV přišlo v pořádku, že GEPO chce změnit financování z „ex post“ na průběžné. Soudci nebylo jasné, jakou měla RR ROP SV jistotu, že žadatelská neziskovka GEPO má pokryté financování na takto rozsáhlý projekt, když pro špatnou pověst jejich představitelů měla dostat peníze až po skončení stavby. Nebo proč jej ve věci kontaktovali nikoliv zástupci GEPO, ale lobbisté Metrostavu. Na to hejtman nedokázal přesvědčivě odpovědět.

Soud bude pokračovat příští týden.

foto: Facebook

Subscribe
Upozornit na
44 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody