Manažer Metrostavu: Půta ani nic zařídit nemohl. V odposleších ale mluvil jinak

Dalšími výslechy obžalovaných dnes pokračoval soud s údajným rozkrádáním evropských dotací při rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Dnes vypovídal i manažer Metrostavu Jan Petráň, jedna z klíčových figur celé kauzy. U soudu tvrdil, že hejtmanovi Půtovi úplatek nenabízel, jelikož ten ani nemohl nic zařídit. V odposleších, které zajistila policie, mluví ale přesně naopak.

Obžaloba klade Petráňovi, který byl zaměstnancem liberecké divize Metrostavu, za vinu, že hejtmanu Martinu Půtovi (Starostové pro Liberecký kraj) slíbil úplatek ve výši 800 tisíc korun za to, že v Regionální radě ROP Severovýchod, které Půta předsedal a která rozhodovala o dotacích, prosadí, aby byly Metrostavu vyplaceny peníze předem. Dalších 30 tisíc měli stavebníci vyplatit Jaromíru Dolanskému, který dle žaloby pro Půtu sháněl kompromitující materiály na nepohodlné úředníky nebo tehdejší koaliční partnery Jana Korytáře a Zuzanu Kocumovou.

Stavební gigant se totiž obával, že poté, co byl v jiném případě pravomocně odsouzen jednatel společnosti Geotermální energie pro občany Jiří Zeronik, budou dotace na projekt stopnuty. Metrostav přitom do rekonstrukce nestandardně vložil svých 40 milionů korun a podle státního zástupce i podle doznání Jiřího Zeronika měla firma slíbeno, že skrze účelově navýšené ceny dostane z dotací 65 milionů.

„Pokud žaloba tvrdí, že jsme Půtovi slíbili a předali peníze, je to mimo realitu,“ uvedl před soudem Jan Petráň. „Půta nám říkal, že na to sám nemá vliv, protože věc bude předmětem hlasování v Radě ROP Severovýchod,“ dodal Jan Petráň. S Petráněm byl ze stejného činu i žalován někdejší šéf liberecké divize Metrostavu Jaroslav Stuchlík, ten ale v roce 2019 zemřel.

V policejních odposleších, které hejtman po svém obvinění poskytl vybraným médiím a disponuje jimi i Náš Liberec, ale Petráň mluví zcela jinak. „Půta teď bude šéfem ROP (Regionální operační program Severovýchod, přes který šly do Liberce evropské dotace – pozn. red.), takže to je to zařízený, že se ty peníze uvolněj,“ popisuje Jan Petráň v odposleších strategii Metrostavu, když řeší situaci, kdy Metrostavu hrozilo, že o své peníze přijde, protože projekt dopisem na ROP v roce 2012 ukončil Jiří Zeronik, další obžalovaný, který byl ten rok odsouzen za korupci.

Ačkoliv například hejtman Martin Půta opakovaně tvrdí, že se s většinou obžalovaných ani neznal nebo s některými jen formálně, odposlechy mluví naprosto opačně. Lobbista Metrostavu Jan Petráň mu opakovaně volal a oslovoval ho familiárně jako „Marťas“ a dával si s ním schůzky, nejen na benzínových pumpách. Minulý týden u soudu znova padlo, že se s manažery Metrostavu účastnil hokejových utkání, VIP večírků nebo otvíraček úseků metra v Praze.

„Marťas“ Půta Petráňovi například radil, jak a kdo má před Radou ROP Severovýchod vystoupit a co zde říkat. Například byl tvrdě proti tomu, aby místo tehdejší primátorky Martiny Rosenbergové jezdil na jednání ROPu jen „Šampón“ Lukáš Martin, tehdejší liberecký náměstek za ČSSD. Zároveň všemožně v zákulisí vyjednával s ostatními členy – což si zástupci Metrostavu a stavebních firem pochvalovali mezi sebou – podporu pro projekt kostela sv. Máří Magdalény, byť ho oficiálně v médiích označoval jako rizikový.

„Čau, hele, tak Nejvyšší (přezdívka, kterou ostatní titulovali hejtmana Půtu – pozn.red.) chce mít všechny podklady, aby to v Hradci mohl ukázat ostatním Nejvyšším ,“ informoval Petráň dalšího obžalovaného Petra Jirkůva. Ten také svého kolegu ujišťoval, jak je všechno „zařízený“ s někým, koho označoval jako „M“. Může se však také jednat o dalšího obžalovaného, Bořka Machatého, bývalého ředitele liberecké pobočky ROP Severovýchod.

Již v prvním líčení vyšlo najevo, že podle Petráně, který informoval o schůzce s Půtou své partnery, měla být na hejtmanův návrh uspořádána i jakási formální a kosmetická kontrola zvenčí, jakási „kontrola jen na oko“, která by doložila bezproblémovost projektu. Lobbisté například uvažovali o lidech z ROP Severozápad, kteří se následně ocitli v hledáčku policie. Zmínili například Petra Kušnierze, bývalého ředitele dotačního úřadu ROP Severozápad, který později skončil za mřížemi. U soudu to ale například obžalovaný Jan Petráň označil za nadsázku.

 

Subscribe
Upozornit na
32 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,