Je před volbami a vedení města zase slibuje lanovku. Tentokrát na Ještěd…

Před čtyřmi roky byla lanovka do Bedřichova a rozhledna na Žulovém vrchu předvolebním hitem Starostů pro Liberecký kraj a ODS. Nyní přicházejí s další lanovkou – tentokráte na Ještěd. Město by ji prý mělo koupit, byť ji provozují České dráhy, stálo by to stovky milionů a město nemá peníze ani na opravu vlastního majetku.

„Byla by to vynikající turistická atrakce,“ tvrdil před čtyřmi roky současný primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) o lanovce, která měla vést z Lidových sadů do Bedřichova. Navíc měl spřízněný architektonický ateliér Mjölk vybudovat na Žulovém vrchu nad Českou chalupou rozhlednu. Vše doprovázelo mohutné PR a sousta vizualizací a obrázků.

Čtyři roky uběhly jako voda a k úlevě ochránců přírody i milovníků Jizerek všem došlo, že šlo skutečně jen o předvolební řeči. Letos je ale na předvolebním talíři Starostů lanovka jiná. Ta stávající na Ještěd. Město by ji prý mělo koupit od Českých drah a zapojit ji do systému zdejší MHD.

V plánu je i prodloužení lanovky až ke konečné tramvaje. „Náš názor je, že by lanovku mělo do budoucna vlastnit město a případně si na provozování někoho dalšího zjednat, proto jsme už ústně jednomu z členů představenstva Českých drah předložili záměr, že bychom chtěli pozemky po té zkrachovalé lanové dráze odkoupit včetně budov,“ řekl primátor Jaroslav Zámečník.

Primátor přitom přiznává, že nákup lanovky a pozemků pod ní by se pohyboval mezi 300 až 400 miliony korun. Ty město jednoduše nemá. „Kdyby město získalo pozemky do vlastnictví, tak představa je taková, že na to založíme samostatný podnik, který si na stavbu vezme úvěr a bude ho postupně splácet z tržeb z provozu. Po splacení úvěru bychom lanovku mohli zařadit do systému MHD,“ uvedl Zámečník pro Libereckou drbnu.

Nad tím ale kroutí hlavou opozice, která ukazuje, že město nemá dost peněz ani na to, aby se staralo o vlastní majetek, natož aby za další obrovské prostředky vykupovalo od drah lanovku. „Pro mě je tohle naprosto nepochopitelný způsob uvažování, kdy se vedení města snaží ohromit voliče dalším megalomanským projektem za stovky milionů, aniž by vědělo, kde na něj vezme,“ říká zastupitelka z Liberce otevřeného lidem (LOL) Zuzana Kocumová.

„Ono to vlastně zapadá do toho scénáře, který Starostové předvádějí na městě i na kraji. Šíleně drahý parkovací dům u krajského úřadu nebo velmi nákladná revitalizace parku u muzea za skoro 30 milionů, kterou nikdo nechce. Přitom je potřeba dávat peníze úplně jinam – třeba do bazénu, který je v havarijním stavu nebo do běžné péče o zeleň,“ dodává Kocumová.

Překvapeni z primátorových kroků jsou nejen opozice, ale i vlastní koaliční partneři z ODS. „Škoda, že jsme jako jeden tým nejednali o této klíčové investici společně,“ uvedl radní Petr Židek z ODS pro Libereckou drbnu.

Židek souhlasí, aby lanovka byla znovu postavena, náklady by ale podle něj nemělo nést jen město. „Chci, aby lanovka na Ještěd byla opravena co nejdřív. Nemám problém s tím, aby se město stalo součástí společného podniku provozujícího lanovku. Ale vkladem města by měly být maximálně pozemky města (což není málo) a pomoc při změně územního plánu,“ myslí si radní.

foto: ČD

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,