Týden pod Ještědem: buďme rádi, že předvolební sliby jsou často jen sliby a obrázky

Léto vstoupilo do našich oken a myslí a letos s ním i všude přítomná volební kampaň. Už je to tu v plné síle. Volební sliby, nablýskané projekty, u kterých se tají dech, vize budoucnosti, pro kterou je růžová plytkým slovem, krásné obrázky. Na druhou stranu: u některých z nich je dobře, že zůstanou jen sliby a předvolebním cirkusem.

Tak nám zase slibují lanovku. Tentokrát na lítačku a až na Ještěd! Jak to zní krásně, že za deset korun (celoroční ticket MHD) si budete moct vyjet až na ikonickou libereckou horu, každé odpoledne i několikrát… Naštěstí jsou to zase jen předvolební fantasmagorie. Proč? A proč naštěstí?

Za prvé na to město nemá. Město, které nemůže sehnat ani pár desítek milionů, které by zachránily třeba ostudný stav bazénu, na který se z vysoka kašle (a těch případů je víc – dá se začít v každé čtvrti, v každé ulici…), těžko sežene půl miliardy na nákup a zprovoznění nové lanovky.

Za druhé: i kdyby současné vedení města našlo zlatý poklad pod radnicí a lanovku přeci jen koupilo, opravdu by to Ještědu prospělo? Opravdu by si Ještěd zasloužil davy lidí, kteří na něj jezdí jen tak z plezíru, nudy, na dlouhej kouř, když není co dělat? Není jich tam už dnes až ouvej?

Podobně ulítlý nápad představovali dnes vládnoucí Starostové a jejich starší bratranci z ODS v případě lanovky na Bedřichov. Už jsou to čtyři roky, tak si na něj ale nikdo nevzpomene. Přitom co těch článků v médiích, která papouškovala nereálné vize o lanovce až na Maliník a rozhledně na Žulovém vrchu, bylo! A těch obrázků!

Co si ale budeme povídat. Buďme rádi, že se tak nestalo. Představa obřího vykáceného pruhu od Liďáků, kam by se stahovalo ještě daleko víc aut, po Českou chalupu a dál, není nic pěkného. Možná by na tom některý, s místními stranami u moci spřízněný podnikavec zase chtěl vydělat, ale Liberci, jeho obyvatelům (těm v Lidových sadech zvlášť) a místní přírodě by to rozhodně dobře neudělalo.

Takže buďme v klidu a nechme politiky u moci slibovat nemožné. Mají na to pár milionů od státu, aby se zase předvedli. Ostatně právě Starostové, vládnoucí na kraji i ve městě, jsou ve slibech a obrázcích mistry. U některých projektů (jako je třeba ten bazén) je to škoda a hanba, někde je to ale vlastně dobře. Třeba u těch lanovek.

 

 

Subscribe
Upozornit na
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody