Nečekaná vizitka: participativní rozpočet odhalil, jak je město spravováno

Měl to být předvolební hit vládnoucích Starostů. Participativní rozpočet, tedy pět milionů korun na projekty, o kterých mohou občané hlasováním sami rozhodnout, na co půjdou, ale ukázal zajímavou věc. Lidé si často přejí, aby město plnilo své normální úkoly a poslání, což se ale evidentně neděje.

Dobrá myšlenka, která se osvědčila leckde jinde, narazila v Liberci na zdejší poměry. Zatímco se mělo jednat o nadstandard a příležitost pro samotné Liberečany, aby za městské peníze svými nápady vylepšili okolí vlastních domovů, potažmo veřejný prostor jako celek, dopadlo to poněkud jinak.

Lidé si přejí i takové věci jako bezpečný přechod pro děti do školy, snížení rychlosti na nebezpečných úsecích, bezbariérové chodníky nebo posekání kopřiv kolem zastávek MHD. Tedy věci, které by měla každá radnice plnit se samozřejmostí. Ukazuje to na skutečnost, že magistrát pod současným vedením ve správě věcí veřejných značně pokulhává.

Takzvaný participativní rozpočet, v Liberci pojmenovaný „Tvoříme Liberec“, funguje jednoduše. Město poskytne finance a lidé se přihlásí se svými projekty. Mezi nimi pak následně hlasováním sami vyberou, které podporu získají a které nikoliv. Celkem budou letos rozhodovat o 40 velkých i malých projektech, na které město Liberec uvolní 5 milionů korun.

„Už v prvním kole před dvěma lety se ukázalo, že Liberečanům není lhostejné, jak naše město vypadá a jak se v něm žije. Smyslem celého projektu s názvem Tvoříme Liberec je zapojit občany více do rozhodování o využití části městského rozpočtu. Zároveň si lidé sami zvolí, jak vylepšit své okolí nebo zlepšit život ve své čtvrti,“ říká k participativnímu rozpočtu primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Mezi projekty jsou sice takové, které lze označit za nadstandard, jako například vybudování důstojného vstupu do kina Varšava, nové workoutové hřiště nebo veřejná rampa na opravu automobilů, ale většina se týká věcí, o které se má město starat samo o osobě. Z velké části jde o opravu chodníků, zpustlých hřišť, okolí škol nebo zvýšení bezpečnosti chodců.

To se nelíbí liberecké opozici. „Participativní rozpočet není nástroj, který má nahrazovat běžnou správu městských komunikací a veřejných prostorů. Na to je příliš drahý, administrativně náročný a pomalý. Oprava chodníku není dárek, o který by měli obyvatelé žadonit hlasováním v anketách,“ myslí si Jaromír Baxa, zastupitel za Liberec otevřený občanům a kandidát LOL na primátora.

Jeho kolega, zastupitel Jindřich Felcman, s nepřehlédnutelnou mírou sarkasmu dodává: „O čem budeme hlasovat příště? Že úředníci mají ráno přijít do práce?“

Participativní rozpočet je sice vstřícný krok města vůči jeho obyvatelům, ale každoročně se ukazuje, že částka je výrazně menší, než by si lidé přáli. Do hlasování v prvním ročníku před dvěma lety se zapojilo 3422 Liberečanů a rozhodovali o 29 projektech. Letos bude hodnota projektů poskytnutou částku téměř trojnásobně převyšovat. Celková hodnota předložených návrhů je přibližně 13 milionů korun.

Každý hlasující může dát jednotlivým projektům tři kladné hlasy a jeden záporný hlas. Hlasování začalo minulý čtvrtek, potrvá tři týdny a uzavře se ve čtvrtek 30. června. Seznam projektů i možnost hlasovat naleznete ZDE

Subscribe
Upozornit na
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody