Starostové kvůli energiím kritizují vládu. Které jsou součástí…

Stále se snižující popularita vlády, které nepomáhá aktuální ekonomická krize, a blížící se komunální volby mají zajímavý dopad v Libereckém kraji. Místní Starostové se začínají tvářit, že nejsou součástí vládní koalice a kritizují vládu Petra Fialy i celou pětikoalici.

Starostové pro Liberecký kraj (SLK) jsou sesterskou organizací hnutí STAN. Poslanci i senátoři z Libereckého kraje zvolení za zdejší SLK jsou členy parlamentních a senátorských klubů STAN, hejtman Libereckého kraje Martin Půta byl kandidátem STAN na ministra dopravy a za vládní hnutí je kandidátem i do dozorčí rady ČEZ. Nyní se ale mezi SLK a STAN ukazuje pozoruhodný rozpor.

Liberečtí Starostové před letošními komunálními volbami, které před čtyřmi lety suverénně ovládli, cítí, že obliba pravicové vlády u veřejnosti není valná. Vydali proto prohlášení, které vyzývá vládu Petra Fialy, aby se více zabývala současnou energetickou krizí.

„Jako strana, která vyrostla z regionálních poměrů a členy jsou většinou starostky, starostové a další aktivní osobnosti v Libereckém kraji, žádáme, aby vláda začala bez odkladu důrazněji řešit přímé i nepřímé dopady cen energií a pohonných hmot na životy stále větší části obyvatel a fungování především malých a středních podniků – inspirací budiž vhodná řešení přijatá ostatními státy Evropské unie,“ uvádí se ve výzvě, kterou zveřejnili, mimo jiné, i hejtman Martin Půta. který je členem předsednictva STAN a senátor Michael Canov, který je člen senátorského klubu STAN.

Ještě zajedno. Hejtmana Půtu přišel před dvěma lety k soudu podpořit nejen senátor za STAN/SLK Michael Canov, ale i předseda STAN Vít Rakušan (na snímku) a kontroverzní významný Starosta Stanislav Polčák.

„V každé evropské zemi vlády řeší, jak pomoci svým občanům v současné krizi, a to nás to horší teprve čeká. Opatření naší vlády nám přijdou nedostatečná, na čemž jsme se na sněmu SLK shodli s přítomnými starosty a podporovateli našeho hnutí,“ kritizují dále liberečtí Starostové vládu, jejíž součástí je i hnutí Starostové a nezávislí.

Tento překvapivý úkrok SLK vyvolal i mezi jejich podporovateli otazníky a zmatek. „Není náhodou STAN součástí této vlády a není náhodou ministr Síkela členem vaší strany? Přijde Vám tohle normální, mně totiž ne …,“ ptá se například na facebookovém profilu hejtmana Půty pod výše zveřejněnou výzvou Jana Bršťáková.

„Vy jste STAN? Sorry, ale vám už nikdo nevěří. Celý pětislepenec lhal, jak když tiskne a ukázal to hned po volbách,“ myslí si pod zveřejněnou výzvou zase Martin Tlaca na oficiálním profilu senátora za Liberec Michaela Canova. Senátor mu také hned odpovídá: „Ne, my jsme SLK.“ Senátor Canov je přitom členem senátorského klubu STAN.

Prvním místopředsedou STAN je například i zakládající člen SLK Jan Farský. Členem celorepublikového předsednictva STAN je i Martin Půta. V poslaneckém klubu STAN jsou poslanci za Liberec Jan Berki a Jarmila Levko. V loňských volbách také místní členové SLK kandidovali na kandidátce koalice Pirátů a Starostů.

 

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody