Půta do ČEZu? Piráti s tím mají problém

Jsou to tři týdny, co hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN/SLK) oznámil, že se stane členem dozorčí rady ČEZ. Jenomže mezitím rozhýbal českou politickou scénu obří skandál systémové korupce, do které jsou zapojeni zejména Starostové. Jejich koaliční partneři z řad Pirátů dnes volají po tom, aby z korupce obžalovaný Půta do dozorčí rady ČEZ nezasedl.

Zatímco před rokem to vypadalo na pevné spojenectví mezi Piráty a STAN, dnes je leccos jinak. Pirátům začínají vadit i korupční kauzy Starostů, nad kterými v minulosti přivírali oči. Týká se to i hejtmana Libereckého kraje Martina Půty, pro kterého chce státní zástupce 5 let za korupci a zneužívání pravomoci v případě tunelování evropských dotací v Liberci.

Vedoucím členům Pirátů se aktuálně nelíbí to, že by Půta měl být členem dozorčí rady energetické společnosti ČEZ, kde má stát majoritu. „Poslanecký klub Pirátů dnes odmítl nominaci Martina Půty do ČEZu kvůli dosud neskončenému trestnímu stíhání. Požádali jsme STAN o koaliční jednání k vysvětlení kauz a dalším krokům. Klub se seznámil s podklady ohledně pana Hlubučka a přijal opatření,“ uvedl před dvěma dny předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Piráti s Půtovými Starosty a ODS přitom již druhý rok vládnou v Libereckém kraji a nikdy jim Půtova obžaloba vrásky nedělala. Když Náš Liberec chtěl v roce 2020, jak se jejich účast na krajské vládě v čele z korupce obžalovaným hejtmanem rýmuje s jejich protikorupční rétorikou, náměstek za Piráty Zbyněk Miklík odpověděl klasickou frází: „Piráti ctí presumpci neviny…. Další vývoj kauzy spojenou s rekonstrukcí kostela svaté Maří Magdaleny budeme bedlivě sledovat. A případně reagovat podle našich zásad a hodnot.“

Piráti do dozorčí rady ČEZ nominovali svého protikorupčního experta Janusze Konieczného, který dříve působil v Nadačním fondu proti korupci a který stál u otevření několika mediálně známých kauz. Paradoxně by tak měl sedět za stejným stolem jako Půta, který je z korupce obžalován.

Půta svou nominaci do dozorčí rady ČEZ a její přijetí oznámil na začátku června, paradoxně den před zahájením obnoveného soudního jednání. „Navržen do dozorčí rady společnosti Skupina ČEZ jsem byl na jednání Vládní komise pro personální nominace. K nominaci za hnutí STAN mám podporu i od Asociace krajů České republiky. Nabídl jsem své zkušenosti za 20 let v manažerských pozicích ve veřejných službách, krizovém řízení a firmách vlastněných veřejnoprávními institucemi. Působil jsem například v dozorčí radě liberecké nemocnice nebo městského dopravního podniku,“ oznámil 1. června veřejnosti Martin Půta.

Den poté začalo Půtovi jednání u soudu. Případ, ve kterém jde o údajné tunelování evropských dotací v Liberci, byl znovu otevřen s novým soudcem. Jeho předchůdce, liberecký soudce Petr Neumann, všechny obžalované osvobodil, a to včetně těch, kteří se přiznali. Jeho rozsudek ale naprosto rozcupoval Vrchní soud a případ se de facto vrací na začátek. Neumann odešel do důchodu a předsedou senátu se stal nový soudce.

V kauze již padly návrhy trestů. Státní žalobce žádá vysoké tresty, a to i pro libereckého hejtmana. Podle státního zástupce Radima Kadlčka jednal Martin Půta jednoznačně v rozporu s veřejným zájmem, jak mu ukládá zákon, a naopak ve prospěch Metrostavu, od kterého podle žaloby přijal úplatek za to, že pomůže prosadit urychlené vyplácení desítek milionů dotací na rizikový projekt kostela sv. Máří Magdalény.

Podle policie a žalobce mu za to byl slíben úplatek ve výši 800 tisíc korun, z čehož bylo 500 tisíc již vyplaceno. Podle státního zástupce se Půtovy kroky jednoznačně shodují s tím, co si vedli ve svých, policií zabavených poznámkách další obžalovaní z Metrostavu a dalších firem, kteří mezi sebou o tom, že Půta dostane úplatek, hovořili. To dokládají policejní odposlechy, které zazněly u soudu. Státní zástupce chce pro něj 5 let ve vězení nepodmíněně.

Další skutečností, kterou státní zástupce klade Půtovi za vinu, je skutečnost, že využíval služeb dalšího obžalovaného, bývalého majitele detektivní agentury Jaromíra Dolanského. Ten pro něj sháněl, jak zaznělo u soudu, kompromitující materiály nejen na bývalé úředníky, ale i na Půtovy tehdejší koaliční partnery, Zuzanu Kocumovou a Jana Korytáře. Podle státního zástupce chtěl hejtman po Metrostavu, aby Dolanskému proplatil peníze, které po Půtovi požadoval.

Martin Půta všechna obvinění odmítá. Označuje věc za kampaň a odmítl se vzdát svých placených funkcí. Nadále zůstává i předsedou Starostů pro Liberecký kraj a ve vedení STAN.

Subscribe
Upozornit na
42 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,