Jan Farský měl o korupci v Praze vědět, ale nezasáhl

Rozsáhlá korupční kauza Starostů, která ukazuje, že hnutí STAN bylo zřejmě napojené na organizovaný zločin, dostává nové rozměry. Po prvotním zapírání z řad politiků STAN se ukazuje, že mnozí o rozkrádání veřejných peněz skupinou kolem Michala Rédla věděli nebo aspoň na to byli upozorněni. Ale nezasáhli. Jedním z takových je i bývalý dlouholetý poslanec za Liberecký kraj Jan Farský.

S tvrzením, že Jan Farský věděl, co skupina kolem Michala Rédla a jeho stranického kolegy, šéfa pražského STAN Petra Hlubučka (na fotografii Hlubuček a Farský) dělá, přinesla bývalá politička STAN Hana Kordová Marvanová. Ta z hnutí kvůli tomu odešla a o korupčním prostředí, kterým je STAN protkáno, informovala nejen předsedu Víta Rakušana , ale i prvního místopředsedu Jana Farského.

„Mluvila jsem o tom s Janem Farským v obecné rovině, protože byl spoluautor registru smluv, a nezaregistrovala jsme ve STANu vůli přispět k tomu, aby se ty poměry změnily. Ti lidé by museli říct, pod jakými tlaky byli, proč to neřešili, pokud měli indicie, že se dějí nějaké nepravosti,“ uvedla v rozhovoru pro Seznam zprávy Hana Kordová Marvanová.

Jan Farský, který je v současné době na studijním pobytu v USA, reagoval na sociálních sítích. Překvapivě ale uvedl, že se Kordová Marvanová v souvislosti s korupcí a organizovaným zločinem nezmiňovala o STAN, ale o jejich koaličním partnerovi Praha sobě.

„Ano, různé zkazky byly, důkazy ale chyběly a když jsme se ptali, vždycky se zapřísahal, že to jsou nesmysly, že je to jen konkurenční boj. Za mnou kvůli Dopravnímu podniku byla jednou Hana Marvanová. Ale ta mi říkala, že těmi zloději jsou lidí z Praha sobě… Řešte to bez důkazů… A jakmile jsme důkazy dostali, řešili jsme to s maximální rychlostí a silou,“ popisoval svůj pohled na věc Jan Farský.

Že by ale mluvila o hnutí Praha sobě, Hana Kordová rázně popřela. „Nic takového jsem neřekla. Navíc bez důkazů bych nikdy o nikom neřekla, že je zloděj,“ uvedla v reakci na Farského tvrzení Kordová Marvanová.

Policie minulý týden pozatýkala řadu lidí, o kterých tvrdí, že se jedná o organizovanou skupinu, která systematicky obsadila klíčové pozice mimo jiné v pražském dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Hlavou je podle policie nesvéprávný podnikatel a bývalý společník uprchlého zločince Radovana Krejčíře Michal Rédl. Zásadní roli ve skupině hrál i šéf pražského STAN a náměstek pražského primátora Petr Hlubuček.

Po prvotním zatýkání špičky STAN tvrdily, že jsou šokovány, později ale vyšlo najevo, že například zmíněná Kordová Marvanová upozorňovala předsedu STAN Víta Rakušana minimálně před několika měsíci a korupce v pražském STAN byla i důvodem, proč se s hnutím rozešla.

Jan Farský je prvním místopředsedou STAN a zároveň jedním ze zakládajících členů Starostů pro Liberecký kraj (SLK), kteří nyní vyzývají STAN k „diskusi k současným kauzám a hledání kontrolních mechanismů, jak jim v budoucnosti předcházet“. V minulosti Farský působil jako starosta Semil, krajský zastupitel za SLK a poslanec za TOP 09 a STAN.

Zvolen poslancem za koalici Pirátů a STAN v Libereckém kraji byl Farský i loni, ale začátkem roku se musel funkce vzdát. Vyšlo totiž najevo, že obelhal své koaliční partnery a voliče, kterým sliboval práci poslance, ale v té době již věděl, že letos pojede na téměř roční studijní pobyt do USA, což ve volební kampani všem zatajil.

Subscribe
Upozornit na
31 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se