Rekonstrukce Uranu padá, kvůli korupčním aférám Metrostavu

Metrostav je největší stavební firmou, ale je také častým aktérem tuzemských korupčních kauz. Kvůli dalšímu rozhodnutí v korupční kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (ex-ČSSD) zřejmě nebude moci realizovat veřejné zakázky. Tedy například i rekonstrukci budovy Uranu, kterou vyhrál v Liberci.

V soutěži liberecké radnice na rekonstrukci Uranu byl Metrostav a.s. jediným uchazečem. Výběrové řízení, jak popsal Náš Liberec, provázela řada pochybností. Například manažerem projektu byl bývalý kontroverzní úředník, jehož jméno zaznívá u další kauzy Metrostavu, která se týká předražené zakázky na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, kde je souzen i hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj/STAN).

Dále původní vítěz tendru, pražská společnost Trigema, za podivných okolností ze soutěže odstoupil. Náš Liberec také přinesl zprávu o tom, že azbest, který měl rekonstrukci Uranu v přípravném řízení prodražovat, se ve stavbě, na základě výsledků kontrol, de facto nenachází.

Nakonec tedy vyhrál Metrostav, který se do výběrového řízení přihlásil jako jediný s nabídkou 102 miliony korun, která převyšovala tu původní z loňského roku o zhruba 25 milionů. Přestože firma splnila veškeré podmínky, kvůli svým korupčním skandálům zřejmě s Libercem smlouvu nepodepíše.

Vyplývá to z vyjádření mluvčího firmy Metrostav pro ČTK Vojtěcha Kostihy z minulého týdne. Metrostav může podle něj dokončit vysoutěžené a rozestavěné zakázky. Nemůže ale podepisovat nové smlouvy, což bude zřejmě případ libereckého Uranu.

„Pokud nebyla podepsána smlouva, a vypadá to, že nebyla, a pokud opravdu soutěží Metrostav a.s., pak smlouvu nebude moci podepsat, protože dneškem k tomu pozbyl způsobilosti,“ uvedl Kostiha pro ČTK.

Vyjádření vydal i Liberec. „Rada města Liberce dnes na svém standardním zasedání mimo jiné schválila výsledek zadávacího řízení na zhotovitele stavby rekonstrukce objektu URAN. Smlouva však nebyla k tomuto okamžiku uzavřena a podle aktuálních informací, které jsou dostupné, budeme celou záležitost řešit s odborem právním a veřejných zakázek. Respektujeme dnešní verdikt soudu, ale zároveň si musíme nechat vše posoudit našimi právníky. Je to pro nás nepříjemná situace. Pokud Metrostav v rámci rozsudku, který nemá odkladný účinek, dostal zákaz činnosti, který se týká i naší zakázky, nebude smlouva s tímto uchazečem uzavřena. S ohledem na skutečnost, že se jednalo o jediného účastníka zadávacího řízení, budeme s největší pravděpodobností nuceni výběrové řízení zrušit a vypsat opětovně,“ říká náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Radka Loučková Kotasová (ANO).

Korupční kauza ve Středočeském kraji kolem Davida Ratha není jedinou, kde nad Metrostavem visí hrozba zákazu účasti v soutěžích na veřejné zakázky. Stejný požadavek má státní zástupce pro Metrostav i v Liberci, kde jej viní z toho, že byl hlavním organizátorem skupiny, která se pokoušela vykrádat evropské dotace na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Prokurátor požaduje stejný zákaz i pro nástupnické firmy Metrostavu.

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.