Politický přestup roku: náměstek Šolc bude kandidovat za ANO

Náš Liberec na jaře upozornil, že Starostové pro Liberecký kraj neumístili na svou kandidátku jednu ze svých nejvýraznějších postav, matadora liberecké politiky a svého současného náměstka primátora pro infrastrukturu Jiřího Šolce. Ten nakonec přijal nabídku kandidovat za jejich koaličního partnera, hnutí ANO.

Jiří Šolc patřil k zakládajícím členům Starostů pro Liberecký kraj (SLK) v Liberci, kandidoval za ně již v roce 2010, společně s KDU – ČSL v rámci platformy Liberec občanům. Byl v jejich řadách dříve než například jeho stranický rival, současný primátor Jaroslav Zámečník, který byl od začátku devadesátých let členem liberecké ODS a ke Starostům se přidal až v době jejich politického vzestupu, v roce 2014.

V dubnu se ovšem na kandidátku Starostů již nedostal. Přestal také být členem strany. Absence Jiřího Šolce na kandidátce SLK byla pro mnohé překvapením, protože se jedná o dlouhodobě jednoho z nejoblíbenějších libereckých Starostů a politiků vůbec. V roce 2014 byl voliči vykroužkován jako nejoblíbenější kandidát Starostů a při posledních komunálních volbách sice skončil jako druhý nejoblíbenější za vratislavickým starostou Lukášem Pohankou, ale předběhl těsně i tehdejší jedničku a lídra, současného primátora Jaroslava Zámečníka.

Kdo ovšem sleduje libereckou politiku zblízka, tomu je současná kandidátka Starostů logickým vyústěním sporů, které mezi Starosty panují. Jiří Šolc byl nejviditelnějším představitelem „libereckého křídla“ Starostů, tedy těch, kteří ne vždy s chutí snášeli často tvrdě prosazovanou vůli šéfa Starostů, hejtmana Martina Půty. Půtovým naprosto loajálním mužem je pak například primátor Jaroslav Zámečník.

Je to tak, po dlouholeté spolupráci s SLK se pro mne na jejich kandidátce místo nenašlo. Coby nestraník mám možnost kandidovat jinde a proto spojím síly s místními lidmi z hnutí ANO. Jsou to pracovití lidé s chutí pro město dělat dobré věci. Kritikům, kteří bojují celostátní ideologické války bych chtěl vzkázat „na místní samosprávné úrovni přeci není důležité jaký problém má předseda té které partaje, či kdo je z čeho obviněn, to na kvalitě chodníku či opravné škole fakt nemá žádný význam“,“ řekl k přestupu, které mnohé překvapil, současný náměstek Jiří Šolc.

Starostové pro Liberecký kraj jsou nejúspěšnějším politickým hnutím na úrovni kraje, ale i města. V Liberci je volilo při posledních volbách téměř 33 % voličů. Přitom se jedná o poměrně malou skupinu, podle vlastního vyjádření jenom osmi lidí. Nicméně i tak se jim podařilo vybudovat mocenskou síť a mezi jejich politiky jsou vysocí důstojníci policie, ředitelé městských a krajských organizací i vlivní vrcholoví úředníci města.

Subscribe
Upozornit na
50 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.