Černé parkoviště u Hokejky má již povolení. Liberečáky to stálo 175 tisíc

Náš Liberec na jaře informoval, že radní za ODS Petr Židek prosadil nezákonnou stavbu parkoviště u ruprechtického panelového domu zvaného Hokejka. Teprve nyní získalo parkoviště řádné povolení. Liberec a jeho obyvatele to navíc přišlo draho. Magistrát kvůli tomu a dalšímu případu platil stovky tisíc korun externí firmě, aby mu pomohla oběhat vlastní úředníky kvůli potřebným razítkům.

V rámci koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS panuje dohoda o rozdělení sfér mediálního vlivu. Zatímco například Starostové mají před libereckou veřejností prezentovat výstavbu nových hřišť a zvelebování veřejného prostoru, ODS se má chlubit parkovacími místy. A dělá to. I v případě, že je staví na černo, tedy bez patřičných povolení, která musí mít obyčejní smrtelníci.

Zprávy o vybudování nového parkoviště u největšího panelového domu v Liberci – ruprechtické Hokejky, přinesla v dubnu tohoto roku TV RTM, kterou si současné vedení města platí coby svůj propagandistický mediální kanál. Radní Petr Židek na něm oznamoval vybudování parkoviště pro 50 míst u Hokejky, v prostorách veřejné zeleně. 

Jenomže se ukázalo, že celá akce za zhruba 5 milionů korun je poměrně partyzánská a že stavba začala na černo. Stavba dokonce musela být zastavena na podnět stavebního úřadu, který v místě začal šetření. To trvalo dodnes a úřad, podle očekávání, akci radního za ODS zpětně povolil. Jenomže to nebylo zadarmo.

Liberecká opozice přišla na jaře se zjištěním, že si město v tomto případě najalo soukromou firmu, aby ji samo pro sebe oběhala úřady a povolení sehnala. Nestačil k tomu běžný úřednický aparát, zejména ne v čase předvolebním. Odměna této firmy na pořízení razítek a legalizaci černé stavby u Hokejky byla sjednána na 174.240 Kč.

Jak již na jaře zjistil Náš Liberec, nejedná se o jedinou podobnou smlouvu se stejnou firmou. V registru smluv lze dohledat další smlouvu se společností Contract management, a.s., a to na obdobnou částku i činnost. Tentokrát je předmětem parkoviště na Horské, cena znovu přes 174 tisíc Kč.

Zastupitel Jindřich Felcman (Liberec otevřený lidem/ Změna pro Liberec), který s kauzou přišel, okomentoval tehdy celou kauzu pro Náš Liberec takto: „Vedle toho, že tyhle činnosti by vůbec nemělo město zadávat externě, i samotná odměna je sjednána v nadstandardní výši. Pro předmětnou velmi jednoduchou stavbu parkoviště s náklady 5 mil. Kč se za obstarání razítek, tedy inženýring, platí dle ceníku České komory architektů nižší desítky tisíc korun. Tady muselo město zjevně přitlačit, aby se vše stihlo ve zrychleném režimu, do voleb. Paradoxem je, že i tak se to nestihlo a staví se na černo.“

Radní Petr Židek s naším serverem nekomunikuje, podle vlastních slov by to považoval za nemorální.

Subscribe
Upozornit na
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,