Jablonec přichází o jeden ze svých symbolů, na vině je neúdržba ze strany města

V Jablonci nad Nisou bourají tzv. Abecedu, konkrétně sedm z celkových čtrnácti zídek, které stojí u vchodů do sedmi panelových domů v jablonecké ulici Liberecká a označují je písmena. O zídky se jablonecká radnice dlouhodobě nestarala. Proti bourání vznikla petice.

Komplex sedmi panelových domů, každý se dvěma vchody a zídkami se žlutými písmeny v červeném poli ze skleněné mozaiky, vznikl v Jablonci nad Nisou v 70. letech minulého století. Obložení zídek skleněnou mozaikou připomínalo slavnou sklářskou tradici Jablonce nad Nisou.

Jenomže za posledních 30 let se město o zídky nestaralo a ty začaly být ve stále horším a horším stavu. Podle statického posouzení je oněch sedm zdí v havarijním stavu a ohrožují bezpečnost tamních obyvatel. Proto Stavební úřad v Jablonci nad Nisou rozhodl o jejich odstranění. „Zachování nebo odstranění dalších zídek či zcela jiný způsob označení bude vedení města spolu s městským architektem ještě zvažovat,“ říká Dana Försterová z oddělení správy veřejné zeleně jabloneckého magistrátu.

To se ale nelíbí řadě jabloneckých občanů, proti bourání již dokonce vznikla petice, kterou od včerejška podepsala téměř stovka lidí. „Město Jablonec nad Nisou začalo s bouráním ikonické mozaikové abecedy v Liberecké ulici. Vypadá to, že zatím není jasné, co se přesně s ABECEDOU stane a zda se unikátní mozaika na své místo vrátí. Pokud jste pro zachování typického symbolu, který dodává tvář této části Jablonce n. N., přidejte hlas nebo i svůj názor pod naši petici,“ píše v petici její autorka Jana Hamplová, která do zastupitelstva kandiduje za Starosty pro Liberecký kraj (SLK).

S bouráním nesouhlasí ani opozice. Například zastupitel za Společně pro Jablonec, Jakub Macek, se ale podivuje, že s peticí přichází zastupitelka za koaliční Starosty pro Liberecký kraj, kteří jsou ve vedení města a s bouráním Abecedy přišli.

„Volby se blíží a přichází přehlídka pokrytectví od vládnoucích stran. Včera lídryně Starostů pro Liberecký kraj Jana Hamplová kritizovala demolici legendární abecedy na Vršku a vytvořila proti ní petici, i když za ní stojí koalice, jejíž součástí je její vlastní strana SLK… Uff, co ještě přijde dál?“ podivuje se Jakub Macek.

„Je chybou Abecedu demolovat stejně jako to, že jsme to jako město nechali dojít do tohoto stavu. Pro Jablonec je symptomatické, že se nestará o svůj majetek, který chátrá, dělá nám ostudu, a pak se ho místo opravy zbavujeme pod cenou nebo ho odstraňujeme. Takže za mě rozhodně nebourat, ale opravit,“ dodává Macek.

Subscribe
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,