Nečekaný objev – barokní sklepy v centru Liberce

Bývalá restaurace Pelikan na Lazebnickém vrchu, jejíž prvorepublikový nápis symbolicky dokumentuje soužití Němců a Čechů v předválečném Liberci, už pěkných pár let chátrá. Nyní má projít proměnou a vydala zajímavé svědectví – rozsáhlé sklepení, původně minimálně barokní.

Restaurace Pelikan fungovala za první republiky v dolní části libereckého centra, v místech, kde bydleli dělníci, ale také česká menšina. Nikoliv náhodou se kousek od ní narodili Vlasta Burian nebo výrazný liberecký český politik z dob Rakouska-Uherska Václav Šamánek.

O tom, že do restaurace chodili Češi i Němci, svědčí i její, dosud dochovaný, prvorepublikový název na průčelí domu. Stojí zde nápis v češtině i němčině „RESTAURAce/nt Pelikan“, snad aby neurazila národnostní cítění žádného z tehdejších obyvatel Liberce/Reichenbergu.

Při rekonstrukci domu se otevřely staré sklepy, které ukazují, že objekt stál zcela jistě již za baroka

Budova již dlouhé roky podléhá zkáze a vandalismu. To by se ale mělo změnit. Její současný majitel plánuje v místě navázat na pohostinskou tradici kdysi vyhlášeného podniku a objekt provozně propojit s nedalekým hotelem, který se nachází nad ním.

Při přípravných a dokumentačních pracích na objektu se ale objevilo překvapení. O tom, že by budova pod prvorepublikovým pláštěm mohla být daleko starší, se vědělo, nyní to ale potvrdilo samotné sklepení domu. To se ukázalo jako jasně barokní. Minimálně z druhé poloviny 18. století, možná i starší.

Dostane se baroknímu sklepení opětovného využití?

Podle chystaných plánů by snad jednou dům mohl ožít a vrátit se původnímu účelu. V místě by měla vzniknout restaurace a kavárna a barokní sklepy by pak měly sloužit jako vinárna. Popravdě – říkají si o to…

Subscribe
Upozornit na
21 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody