Zelená střecha se prodražila téměř třikrát. Prý byl ledabyle udělaný projekt

Náš Liberec jako první informoval o tom, že zelená střecha na extrémně drahém parkovacím domě u krajského úřadu se oproti loňsku prodražila téměř trojnásobně. Odůvodnění kraje je překvapivé – u projektu za 234 milionů korun byly prý ne příliš do detailu zpracovány položky rozpočtu i projektová dokumentace…

Včera vedení Libereckého kraje (koalice STAN/Starostů pro LK, Pirátů a ODS) zveřejnilo výsledky výběrového řízení na zhotovitele parkovacího domu pro krajské úředníky. Ten vyjde na 234 milionů korun, jedno parkovací stání pak na necelý milion (955 000 Kč) a bude je realizovat sdružení firem OHLA ŽS a Metrostav DIZ (jedná se o dceřinou firmu Metrostavu, který má kvůli korupci a další trestné činnosti soudem zakázáno se účastnit veřejných tendrů).

Součástí projektu je i zelená střecha parkovacího domu, kterou mají pokrývat suchomilné rostliny. I ona se ale dočkala razantního navýšení ceny. Celkové náklady na výstavbu zelené střechy činí 8.600.000 korun. Evropské peníze na způsobilé výdaje tvoří 6.300.000 korun. Nezpůsobilé výdaje uhradí kraj, a to konkrétně 2.300.000 korun. Jenomže to je téměř třikrát tolik, co to mělo stát loni v předjaří.

Koncem loňského února vedení kraje oznámilo, že součástí projektu stavby parkhausu je také realizace vegetační střechy na parkovacím domě, kterou by měla spolufinancovat Evropská unie z Operačního programu životní prostředí ve výši 85 % celkových nákladů, které přesahují 3,3 milionu korun. I tehdy se navíc tvrdilo, že práce začnou příští rok a trvat by měly rok a čtvrt. Mimo jiné tím padla náplavka u Nisy, slibovaná před volbami 2020.

Co tedy stojí za navýšením ceny z 3,3 milionu na 8,6 milionu? Náš Liberec se zeptal ekonomického náměstka Zbyňka Miklíka z Pirátů, který projet nebývale drahého parkovacího domu prezentuje. Jeho odpověď je zarážející. Uvádí se v ní, že u takto nákladné investice nebyly řádně konkretizovány jednotlivé položky, tedy i náklady na zelenou střechu.

„V době podání projektu, v únoru 2021, byla k dispozici dokumentace pro stavební povolení a finanční prostředky kraj vypočetl na základě uvažovaných nákladů stavby, kdy však ještě nebyly zpřesněny všechny položky rozpočtu a oddíl zelené střechy nebyl zpracován do velkých podrobností. Nyní již kraj má zpracovanou dokumentaci pro provedení stavby, je vydáno stavební povolení a probíhá výběrové řízení na stavbu. Před zahájením výběrového řízení na dodavatele stavebních prací kraj aktualizoval rozpočet na současnou cenu. To znamená, že oproti roku 2021 došlo k výraznému navýšení hladiny rozpočtu. Závazek vychází nyní z předpokládaných cen, kdy je ještě připočtena rezerva na případné vícepráce, která nemusí být využita. Skutečná cena se bude odvíjet od výsledku výběrového řízení a nabídek, které se v současné době posuzují. Dotace bude přiznána na skutečnou cenu, která vzejde z výběrového řízení,“ uvedl pro Náš Liberec náměstek hejtmana Zbyněk Miklík.

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se