Zadlužený Liberec bude kupovat lanovku. Kraj opět slibuje opravu Ještědu

Pár dní před volbami přichází primátor Liberce Jaroslav Zámečník s prohlášením, že město má koupit lanovku na Ještěd a pozemky k ní náležející. S investicí v hodnotě stovek milionů by Liberci měl pomoci soukromý subjekt. Mluví se o firmě TMR, která pro mnohé problematickým způsobem spravuje areál na Ještědu.

Na společné tiskové konferenci zástupci města Liberce, Libereckého kraje a Českých drah oznámili, že našli dohodu ohledně převodu pozemků pod lanovkou a dnes již nefunkční technologie lanovky (která je mimo provoz od tragické havárie před několika měsíci) pod město Liberec.

„Liberec je vlastníkem všech pozemků okolo a rád bychom, abychom získali i tyto, abychom mohli dál pracovat na rozvoji areálu na Ještědu,“ uvedl liberecký primátor Jaroslav Zámečník (STAN/Starostové pro LK).

Vše ovšem bude muset posvětit zastupitelstvo města. „My jsme v červnu schválili pořízení změny územního plánu pro novou lanovou dráhu na Ještědu, což je první krok. Neumím si představit, že by zastupitelé nákup pozemků pro lanovku odmítli,“ doplnil primátor Zámečník.

Pozemky mají mít hodnotu několika desítek milionů korun. „Očekáváme hodnotu v řádu desítek milionů korun, ale bude to samozřejmě záležet na znaleckých posudcích, které si budeme muset nechat udělat,“ řekl k situaci po jednání náměstek generálního ředitele a člen představenstva ČD Jiří Ješeta.

Zároveň uvedl, že provozování lanovky nejsou pro ČD prioritou. „Panuje shoda, že to není náš „core bussines“ a pokud bychom si měli vybrat, zda investovat několik stovek milionů do opětovného zprovoznění lanovky nebo do vlaků, myslím, že je jasné, kterou cestu zvolíme,“ dodal Ješeta.

Zprovoznění lanovky by tedy znamenalo investici za několik stovek milionů korun. Ty zadlužený Liberec nemá, proto by se měl, podle primátora, ohlédnout po soukromém provozovateli. Podle Zámečníka by mohl využít podobného řešení jako v případě hokejové arény, kterou město pronajímá Syner Group a nechává ji tam vydělávat.

„Zákony znají status koncesionářské smlouvy a my jej využíváme například u arény, můžeme jít například touto cestou, kdy někoho necháme na našem majetku podnikat, on celou věc zainvestuje a po nějaké době se nám majetek vrátí do správy,“ myslí si primátor Jaroslav Zámečník.

Zájem už nyní projevila společnost TMR slovenského miliardáře Igora Rattaje, která provozuje lyžařský areál na Ještědu a jednání o budoucnosti lanovky se účastní. Jenomže právě v červnu bylo kolem TMR na libereckém zastupitelstvu dusno. Vyšlo najevo, že TMR nechce dodržovat dva roky staré dohody, kdy slíbila, že kácení na Ještědu se bude týkat jen nové sjezdovky Nová Skalka, a již požaduje další, masivní kácení.

Na konferenci vystoupil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN/Starostové pro Liberecký kraj). Uvedl, že opravu Ještědu vnímá jako prioritu. „Dlouhodobě usilujeme o to, aby Ještěd byl zapsán na seznam kulturního dědictví UNESCO,“ uvedl Půta s tím, že kraj se svým obřím rozpočtem je připraven se podílet na jeho revitalizaci.

Sem patří i obnova lanovky. „Bude důležité vyhovět jak památkové ochraně, tak ochraně životního prostředí. I proto je předčasné mluvit o tom, jestli to bude úplně nová technologie nebo obnova původní technologie,“ poznamenal hejtman Libereckého kraje Půta.

Nicméně Martin Půta, který je hejtmanem od roku 2012, o potřebě opravy Ještědu a jeho zápisu na seznam UNESCO mluví minimálně od roku 2015, aniž by se věc reálně někam posunula.

Lanovka na Ještěd jezdila téměř 90 let. Mimo provoz je od loňského října, kdy se přetrhlo tažné lano a jedna ze dvou kabin spadla. Při nehodě zemřel průvodčí, v kabině pro 35 lidí byl sám. Třinácti cestujícím ve druhé kabině se nic nestalo, zůstala viset na nosném laně 15 metrů nad zemí.  

Subscribe
Upozornit na
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody