Valí se na Liberec pohroma? Město nenakoupilo levnější energie. Kraj mu nepomůže

Současná koalice STAN/Starostů pro LK, ANO a ODS nechá svým následovníkům dost možná další prokleté dědictví. Liberci se nepodařilo nakoupit elektřinu a zemní plyn pro příští rok za rozumné ceny. Vedení pátého největšího města v zemi odhaduje, že náklady za energie stoupnou radnici a jeho organizacím ročně zhruba ze 200 milionů téměř na 570 milionů korun. Kraj městu nepomůže.

Volný trh míchá cenami energií v celé Evropě, kterou obchází strašidlo nadcházející zimy. A velké starosti má i město pod Ještědem. Liberec v posledních letech energie nakupoval prostřednictvím Českomoravské komoditní burzy Kladno, ceny má fixované do konce letošního roku. „Na příští rok nám nepřišla ani jedna nabídka. Nestabilita na tom trhu je taková, že to nikdo neriskne,“ uvedl náměstek Jiří Šolc (Starostové pro LK, nyní kandidující za ANO).

Město se bude muset obracet, tak jako mnozí, s prosbou o pomoc na stát. „Tady má smysl to, co navrhuje vláda, tedy státní obchodník s energiemi, který by cenu pro veřejnou správu garantoval, ale to už mělo dávno být,“ dodal. Státní obchodník by měl získávat energie pro takzvané chráněné zákazníky tak, že mu výrobci nad určitou velikost budou muset prodat část produkce za předem stanovenou cenu. Variantami konceptu by se dnes měla zabývat vláda.

Vedení města ale zatím nezmínilo možnost, že by Liberci pomohl Liberecký kraj. Přitom příjmy kraje jsou oproti očekávání vyšší, a to je dostává ze stejných státních peněz jako město. Již za období leden až květen 2022 mohl Liberecký kraj disponovat vyššími daňovými příjmy, a to přesně 294,4 miliony koruny. Ty mohl kraj využít pro splátku úvěru na rekonstrukci krajských silnic z roku 2006. Aktuálně je inkaso sdílených daní za měsíce leden až srpen roku 2022 o 378 milionů korun vyšší, než kraj očekával. V porovnání se stejným obdobím roku 2021 je tato částka dokonce vyšší o 412 milionů.

Nicméně podle vyjádření hejtmana Martina Půty (STAN/Starostové pro LK) kraj plánuje, k radosti stavebních firem, spíše rozsáhlé investice v dopravě a ve stavebnictví. Liberec, který je svou velikostí čtvrtinou celého kraje, se tak pomoci od jeho vedení nedočká.

„Díky vyšším daňovým příjmům jsme v červnu doplatili úvěr na rekonstrukce krajských silnic z roku 2006. Jedná se o součást přípravy rozpočtu kraje na zahájení investice výstavby nového pavilonu Centra urgentní medicíny Krajské nemocnice Liberec v roce 2023. Navýšený výběr daní očekáváme i v dalších měsících roku 2022. S rozhodnutím o jejich využití vyčkáme do doby, kdy bude jasné rozhodnutí vlády České republiky o státním obchodníkovi s energií a podpoře provozu veřejných institucí v roce 2023. Teprve následně budou jasné náklady na energie pro Liberecký kraj a našich 86 příspěvkových organizací, které bude muset kraj ze svého rozpočtu v roce 2023 financovat. V době energetické krize musíme mít pro příští rok vytvořenou dostatečnou rezervu. Obyvatelům kraje garantuji, že provoz veřejných služeb v nemocnicích, školách, domovech pro seniory a všech dalších institucích zůstane zachován,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Podpořil ho v tom i náměstek za Piráty Zbyněk Miklík. „Jsem rád, že Liberecký kraj dlouhodobě – a zejména v současné složité době – umí hospodařit vyrovnaně, rozumně a s opatrností dodržuje všechna pravidla péče řádného hospodáře. Objem skutečně dosažených příjmů za období leden až srpen 2022 byl vyšší než výdaje za totéž období. Nebylo proto potřeba snižovat zůstatek krátkodobých prostředků na bankovních účtech kraje,“ dodal Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Podle libereckého náměstka Šolce se kvůli vysokým cenám energií budou muset hledat úspory i v rozpočtu města Liberce. Rozhodnutí ale bude na novém vedení, jež vzejde z komunálních voleb, které budou za dva týdny. Náměstek uvedl, že jednou z možností, kterou začnou prověřovat, bude vypínání veřejného osvětlení v části noci, mezi jednou a čtvrtou hodinou ranní. To by v případě stotisícového Liberce znamenalo roční úsporu osmi až deseti milionů korun. Podle Šolce budou mimo jiné zjišťovat u pojišťovny, jak by se stavěla k proplacení případných pojistných událostí, pokud by bylo osvětlení po městě vypnuté.

Subscribe
Upozornit na
156 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se