Volební podvody v Bedřichově aneb řídit obec jako developerský projekt?

Bedřichov, oblíbené horské středisko poblíž Liberce, se za posledních pár dekád změnil k nepoznání. S komerčním úspěchem místního turistického ruchu ale přišla i privatizace obecní demokracie a podezřelé praktiky při volbách. Náš Liberec ve spolupráci s celostátní Mladou Frontou Dnes takové machinace s voličskými hlasy zdokumentoval přímo na místě.

Volební podvody se většinou odehrávají ve vyloučených lokalitách. Podnikavci, kteří se snaží zajistit si lepší volební výsledek a tím i vliv na rozhodování obcí, často skupují hlasy lidí žijících v sociálně problematických zónách, nebo je sestěhovávají na své adresy. Vyrábí si tak voličské hlasy jako nástroje svých ekonomických zájmů. V minulosti se tak například dělo v Krupce u Teplic.

Noví občané Bedřichova v ruinách developerů

Takové praktiky jsou letos ale k vidění i v jizerskohorském Bedřichově. Tedy v obci, která je na opačném konci sociálního spektra, kde každý metr půdy stojí tisíce korun. Redakci Našeho Liberce se podařilo získat adresy konkrétních nemovitostí v Bedřichově, kam si před volbami přihlásil pobyt větší počet lidí. A protože se o problém zajímala i Mladá Fronta Dnes, vyrazili zástupci obou redakcí do Jizerských hor nad Libercem společně.

Již první adresa, kam se nedávno přistěhovali „noví Bedřichováci“ nenechává nikoho na pochybách, o co tu vlastně jde. Dům, který je rozhodnutím příslušných orgánů určen k demolici (viz úvodní foto) a kde realitní kancelář nabízí i připravený developerský projekt na objekt se sedmi apartmány, nemá s nějakým trvalým bydlištěm nic společného.

Jeden z objektů pražských podnikatelů, kde jsou nově nahlášeni lidé s trvalým bydlištěm

V objektu chybí okna, jsou zde vytrhané podlahy, zbourané příčky, odpadky i zdevastované, letité sociální zařízení. Tady jistě nikdo nebydlí. Přesto se před ním povalují promáčené volební lístky i zpravodaj bedřichovského obecního úřadu.

Jdeme na další adresu. Ta se sice nachází v srdci Bedřichova, ale zarostlý vchod, potrhané vánoční osvětlení, všude přítomné pavučiny za skly okenních tabulek jasně signalizují, že ani v této chalupě žádné trvale žijící obyvatele hledat nemůžeme. Ovšem i zde před vchodem leží mokré obálky s volebními lístky. Ale ani na této adrese nežije nikdo, kdo by se je vyzvednul.

Oba dva objekty patří manželům Ivě a Pavlovi Neužilovým z Prahy, kteří podnikají v realitách a mají za sebou řadu firem i developerských projektů. Jen do těchto dvou nemovitostí manželů Neužilových se v srpnu a v září přihlásilo šest lidí, kteří ovšem v Bedřichově evidentně nežijí.

Zajímavé srovnání přináší bilance loňského a letošního roku, co do celkového přírůstku nových  „občanů Bedřichova“. Letos Bedřichov zaregistroval 23 nových obyvatel se zdejším trvalým bydlištěm. Jen od začátku letošního léta je jich 16. Loni to bylo přitom za celý rok pouze 9 lidí.

Hoteliérská demokracie aneb každý hlas se počítá

Možná tato čísla vypadají jako malá, ale ne na bedřichovské poměry. Obec má 350 obyvatel (včetně dětí), a ačkoliv mívá slušnou volební účast, k volbám chodí méně než 200 oprávněných voličů. Každý volič se tedy počítá. Do devítičlenného zastupitelstva obce ostatně stačí dosáhnout na zhruba 25 preferenčních hlasů.

Zvláštností bedřichovského zastupitelstva také je, že má na počet obyvatel nezvykle velký počet stran a hnutí. Těch zasedá v zastupitelstvu sedm. Pro srovnání: vedlejší Janov nad Nisou, kde žije téměř 1500 obyvatel, má rovněž devítičlenné zastupitelstvo, ale jsou zde zastoupena jen tři hnutí.

Letmým pohledem na téměř všechny, minulé i letošní kandidátky, lze snadno zjistit, že v zastupitelstvu jasně převažují zástupci hoteliérů, majitelů penzionů nebo apartmánů. Každý ze zastupitelů tak de facto vlastně hlídá a hájí především svůj byznys. „V obci zhruba 70 procent lidí podniká v turistickém ruchu,“ potvrzuje ekonomickou profilace Bedřichova pro Náš Liberec starosta obce Petr Holub (Nezávislí kandidáti pro Bedřichov/Starostové pro Liberecký kraj).

V hlavní roli územní plán. A peníze…

Proč se to všechno děje? Starosta obce Petr Holub má jasno. Podle něj je za tím skutečnost, že z Bedřichova se stalo lukrativní lyžařské a vůbec sportovní středisko, které láká další a další hoteliéry a developery. Jenomže podle starosty Holuba ne všichni o to v obci stojí.

 „Jsou to snahy o prolomení územního plánu,“ uvedl Petr Holub pro Náš Liberec. „Obec má schválený územní plán, který je podle mého už tak naddimenzovaný a 95 procent obyvatel obce si jeho rozšíření nepřeje. Ceny pozemků tu jsou obrovské. I za nestavební pozemek máte slušné peníze a za ten stavební třeba i deset tisíc korun,“ přibližuje cenovou mapu Bedřichova Holub.

Do této chalupy se zarostlým vchodem si před pár dny nahlásili hned čtyři lidé trvalé bydliště

„Není se proto co divit, že jsou tu tlaky od developerů, aby se územní plán rozšířil. Nechci na nikoho ukazovat, zvláště ne před volbami, ale myslím si o tom své. Ve světle toho se pak těžko divit, že se sem hlásí noví „trvale bydlící“ například do takových ruin,“ uzavírá pro Náš Liberec starosta Bedřichova.

Jenomže… Jak zjistil Náš Liberec, noví občané Bedřichova, kteří se k trvalému pobytu v obci přihlásili, se nevyhnuli ani straně samotného starosty, tedy Nezávislým kandidátům pro Bedřichov/Starostům pro Liberecký kraj. Trojkou jejich kandidátky je Jiří Tužil, který zde provozuje penzion. A i na tuto adresu se letos na přelomu jara a léta přihlásili dva noví trvalí obyvatelé…

Historické okénko

Bedřichovské pozemky lákají již delší dobu. Již před deseti lety Náš Liberec upozornil na podezřelou směnu pozemků, která se odehrála za doby, kdy Pozemkovému fondu šéfoval kontroverzní člen liberecké ODS a její někdejší neúspěšný korunní princ, Radim Zika.

V roce 2011 získala lukrativní parcely v Bedřichově směnou se státem firma Bio Shop s.r.o., která patří dnešnímu zastupiteli Bedřichova a jednomu z největších zdejších hoteliérů Tomáši Fotulovi (Pro Bedřichov a Jizerky). Tomu namátkou patří Poštovna na Sněžce, hotelů Královka, Šedý Vlk a restaurace La Pasta nebo hotel Orion v libereckém Harcově, u něhož minulý týden liberečtí zastupitelé měli schválit změnu územního plánu umožňující zde vybudovat apartmány (nejvíce se o tuto změnu zasazovali zastupitelé za libereckou ODS, změna regulativů územního plánu ale nakonec neprošla…).

Firma Bio Shop s.r.o. přitom vznikla teprve pár měsíců před onou směnou a pole, která nabídla státu skrze Pozemkový fond k výměně – poměrně bezcenné pastviny na Liberecku a Třebíčsku, si nejdřív musela za 340 tisíc koupit. Zikův úřad na první pohled nevýhodnou a nelogickou směnu schválil, firma doplatila 950 tisíc – a získala devět hektarů v lukrativním Bedřichově.

Již v roce 2011 bylo  jasné, že pozemky nejsou jako pastviny příliš vhodné: některé jsou menší než tisíc metrů a rozkládají se u silnice uprostřed vesnice. Spíš se tedy hodí na stavbu rodinných domů nebo penzionů. Ostatně s některými se pro zastavění v návrhu nového územního plánu hned začalo počítat.

Případem se začala zabývat policie. Podle jejích kalkulů měla státu vzniknout škoda až 90 milionů korun. Případ ale odložila.

Některým místním dochází trpělivost

S tím, jak obec funguje, není v Bedřichově spokojena řada lidí. Jenže ne všichni jsou o tom ochotni mluvit otevřeně a pod svým jménem. Výjimkou je Petr Vokatý, jehož rodina zde žije a vlastní nemovitosti od války. Vokatý přiznává, že po letech, co sleduje zdejší dění na obci, se rozhodl vstoupit do politického klání a strana Bedřichov 21, jejímž je lídrem, je jediným letošním nováčkem mezi kandidátkami.

Rozmočené volební lístky si nemá kdo vyzvednout

„Bohužel musím říct, že v Bedřichově demokracie selhává. Zvolení zástupci mají reprezentovat a prosazovat zájmy obce a místních lidí, a ne si ze zastupitelstva dělat obchodní komoru,“ myslí si Petr Vokatý z Bedřichova.

Nově příchozí do obce s trvalým bydlištěm na problematických adresách ho nepřekvapují. „Tohle účelové přihlašování lidí je výsměch zastupitelské demokracii a jejímu původními smyslu. Nicméně musím konstatovat, že jsem opravdu překvapen, kdo všechno to dnes kritizuje. Často to jsou lidé s naprosto stejnými způsoby i zájmy,“ uzavírá Vokatý.

Subscribe
Upozornit na
20 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,