Žádný růst cen ve stavebnictví – velké firmy inkasují miliony, skuteční realizátoři mají zlomek

Velké stavební firmy jako Metrostav a CL-Evans opět bohatnou na veřejných zakázkách v Liberci, kde za ně dělají práci menší firmy. A to za zlomek toho, co potom fakturují zdejší liberecké radnici. Jen na fasádě Liebiegova paláce je rozdíl 10-13 milionů korun.

V dnešních dnech se vedení města Liberce chlubí největší investiční akcí – rekonstrukcí Liebiegova paláce. Jenomže stavba, kterou dokonce hlídá dvojí stavební dozor, se prodražila o téměř 30 milionů korun. A není za tím růst cen stavebních prací a materiálu, ale špatně řízený projekt ze strany radnice.

Veřejná zakázka rekonstrukce Liebiegova paláce zadalo město Liberec a z velké části byla placena z fondů EU. Celý projekt vyjde na 262 milionů korun.  Původní cena stavební části byla v roce 2020 168 185 875 Kč. Během dvou let se ovšem vyšplhala na 197 509 419 Kč. Rozdíl je tedy 29 323 544 Kč. Ceny jsou uváděny bez DPH.

Stavba měla trvat 600 dní, ale nakonec se dodatkem protáhla na maximálně 789 dní. Realizátorem stavby je Společnost pro Rekonstrukci Liebiegova paláce CL-EVANS, Metrostav.

Tento rozdíl je vedením města omlouván objektivním růstem cen stavebních prací a materiálů. Náš Liberec ale zjistil, že to není pravda. Podařilo se mu získat unikátní svědectví dodavatelské firmy, která se na stavbě podílela konkrétní prací. A rozdíl cenách, které inkasují ti, kteří stavbu reálně provádí a cenami, které pak platí Liberec velkým stavebním firmám, je obrovský.

Svědectví se týká rekonstrukce fasády na paláci. Původní cena byla dohodnuta 15 873 280 Kč bez DPH, kde 1 915 833 Kč činí lešení a stavební výtahy. K tomu bylo dodatkem smlouvy ještě připočtena navýšená cena za ozdobné prvky ve výši 1 568 093. Celkové náklady na fasádu jsou tedy 19 357 206 Kč. Ceny jsou uváděny bez DPH.

Výměra fasády Liebiegova paláce je 2400 m2, očištění po opravách kamenných říms a šambrán 453 m2, oprava navazujícího ostění 235 m2. Dohromady tedy 3088 m2, přičemž většinu tvoří „normální“ fasáda.

Společnost pro Rekonstrukci Liebiegova paláce CL-EVANS, Metrostav tedy průměrně za metr čtvereční Liberci účtuje cca 6269 Kč. A kolik stojí dostane skutečný realizátor fasády?

Náš Liberec oslovil jednu ze zhotovitelských firem, která se rozhodla, pod podmínkou anonymity, svědčit. Naše redakce její identitu zná.

Když jsme tuto společnost konfrontovali s částkou, kterou za fasádní práce vyplácí město, bylo to pro ni velké překvapení. „Můžu potvrdit, že naše odměna byla méně než třetinová. Byla zhruba 1900 Kč bez DPH za metr,“ odpověděla zástupci firmy, která na Liebiegově paláci fasádu reálně dělala.

Jaký je tedy rozdíl mezi cenou za skutečnou práci a tím, co velké firmy účtují Liberci? Je to zhruba 4369 kč za m2. Tedy v případě jen „obyčejné fasády“ bez ozdobných prvků 10 485 600 Kč bez DPH. S ozdobnými prvky při stejném klíči pak ještě o 3 miliony více.

Na upozornění samotné firmy, která se na rekonstrukci fasády podílela, uvádíme, že částka 1900 Kč byla většinou bez stavebního materiálu. Ten ovšem, podle fasádníků, nepřekročí částku 300 Kč na metr. I tak jsou rozdíly v cenách enormní.

Zajímavý je, podle zástupce společnosti, i samotný pronájem lešení. Ten se na trhu pronajímá za 0,8 Kč na metr a den. Podle podnikatele by na 2400 mě bylo potřeba zhruba 2700 m2 lešení, to by při tržních cenách dělalo 1 704 240 Kč bez DPH po celou dobu nasmlouvaných 789 dní.

„To je ale samozřejmě nesmysl. Každý vidí, že tam lešení po celou dobu nebylo kolem celého paláce, ale různě se přesouvalo, podle mého odhadu ho zde bylo tak 500 m,“ říká náš zdroj. Pokud má pravdu, znamenalo by to, že pronájem lešení na 789 dní by pak byl 315 600 Kč bez DPH a nikoliv 1915 833 Kč, kolik platí Liberec.

Zarážející a obrovské rozdíly v cenách by pro zadavatele, tedy město Liberec měl hlídat technický dozor investora.  Stavbu přitom dozorují, poněkud nezvykle, hned dva technické dozory investora. Soutěž na TDI sice vyhrála společnost MIJAPO s.r.o., ale jak upozornil již v lednu Náš Liberec jako první, vedení města přidělilo zakázku na „dozor dozoru“ i místnímu kontroverznímu podnikateli Josefu Nadrchalovi a jeho firmě INVESTING CZ spol. s r.o. Zakázka v hodnotě 1,16 milionu korun byla dokonce přidělena bez výběrového řízení. Výrazně se v tom angažoval sám primátor Liberce, Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj.

Náš Liberec již v minulosti upozornil na skutečnost, že původní projekt Liebiegova paláce, který vypracoval bývalý náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec) a jeho tým, byl značně levnější. Celý projekt (nikoliv jen stavební část) dnes vyjde na bezmála 262 milionů korun. Ještě  v květnu 2020 se přitom počítalo, že se může vyšplhat až na téměř 185 milionů korun včetně DPH, nicméně předpokládaná hodnota stavby byla původně 155 milionů.

Subscribe
Upozornit na
28 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody