„Nevstupujte do jednání, když tam nepatříte!“, vzkazuje Půtovi ANO

Poměrně silné prohlášení vydali politici ANO napříč Libereckým krajem. Vadí jim, že hejtman Martin Půta (STAN/Starostové pro LK) v zákulisí i veřejně ovlivňuje jednání o budoucích koalicích v obcích, kde nebyl zvolen.

Náš Liberec dlouhodobě upozorňuje na skutečnost, že například v Liberci je hejtmanův nedemokratický (nebyl zde zvolen) politický vliv více než znát a že ne vždy je to ku prospěchu města i jeho obyvatel. Nyní se proti tomu ozvalo i hnutí ANO, které z právě proběhlých voleb vzešlo jako nejúspěšnější politický subjekt v Libereckém kraji.

„Výsledky voleb jsme přijali s velikou pokorou a stejně tak přistupujeme k povolebním vyjednáváním o možných koalicích. To samé se bohužel nedá říct o panu hejtmanovi Martinu Půtovi, předsedovi hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK), který se snaží do jednání o koalicích aktivně vstupovat, a to nejen svými veřejnými výroky. Tímto chováním probíhající jednání zásadně zatěžuje. Vlastní názory a animozity by však měly jít stranou, na prvním místě musí být voliči,“ uvádí se v prohlášení lídrů ANO ze včerejšího večera.

Zástupcům ANO vadí Půtovy mocenské manýry zejména v Liberci a v Jablonci nad Nisou. „Nejvíce to je aktuálně vidět v Liberci, kde ANO výrazně posílilo. Troufáme si říct, že je to hlavně kvůli tomu, že v čele s Šárkou Prachařovou bojovalo za družstevníky a jejich práva, a to ve spolupráci s ODS, LOL! a Změnou pro Liberec. Pouze členové SLK se postavili proti vlastním lidem. Nedivme se proto, že nyní Liberečané chtějí, aby je ANO zastupovalo ve vedení města. Na různé výroky pana hejtmana už voliči reagují, a to zejména v Liberci a Jablonci s tím, že si například nepřejí (citujeme), aby život v jejich městech ovlivňoval někdo z Hrádku. V praxi se bohužel ukazuje, co se může dít, když u politika zvítězí chuť po moci a rozhodování o všech a všem,“ vypočítávají politici ANO.

„Anaři“ také reagují na aktuální snahu hejtmana ovlivnit senátní volby, kde proti sobě stojí místopředseda jeho hnutí Michael Canov a náměstkyně libereckého primátora Radka Loučková Kotasová.

„Máme před sebou 2. kolo senátních voleb, ve kterém se utkají Radka Loučková Kotasová ,kandidátka do Senátu za Liberecko za ANO a Michael Canov za SLK. Tímto vyzýváme pana hejtmana, ať do voleb nezasahuje jinak než slušnou podporou svého favorita, jako všichni ostatní, a nechá o vítězi v obvodu číslo 34 rozhodnout voliče, kterým to přísluší!,“ vyzývají hejtmana politici konkurenčního hnutí.

„Pokud shrneme výše uvedené, nedivíme se, že občané České republiky, obyvatelé měst a obcí v Libereckém kraji, chodí k volbám v tak malém počtu. Uděláme však maximum pro to, abychom voliče nezklamali a zároveň i ukázali ostatním, že má smysl k volbám chodit! Arogance moci nezvítězí!,“ shrnují Anaři.

Pod prohlášením jsou podepsáni přední politici ANO Libereckého kraje: předsedkyně Jitka Volfová,za oblastní organizaci Liberec Martina Teplá, za oblastní organizaci Jablonec nad Nisou Stanislav Říha, za oblastní organizaci Česká Lípa Martin Brož, za oblastní organizaci Semily David Pražák, poslanec ze Semil.

Náš Liberec v minulosti ukazuje na dominantní vliv Martina Půty zejména liberecké Starosty. Ti kraji pod Půtovým vedením během uplynulému období poslušně odevzdali zoo a botanickou zahradu, aniž by to měli někdy v programu. Rozhodnutím končícího vedení města se také Liberec zavázal kraji na provoz zoo přispívat 25 milionů ročně. Když to za předchozích vlád chtělo město po kraji, tak to nebylo možné.

Další ukázkou vlivu hejtmana Půty je osud autobusového nádraží. V roce 2019 předal Půtův stranický podřízený, primátor Liberce Jaroslav Zámečník Liberce hotový projekt hejtmanu Martinu Půtovi, ten ale situaci nezvládl, dotace propadla a projekt skončil. V Liberci tak dál zůstávají shnilé stavební buňky a sliby o hezčím a větším autobusovém terminálu v prostorách vlakového nádraží kdesi v budoucnu. Miliony korun na přípravu původního projektu tak zároveň přišly na zmar.

Subscribe
Upozornit na
58 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.