Co se to děje kolem Pastýřské ulice?

Kolem kdysi populárního sportoviště v blízkosti libereckého policejního ředitelství v Pastýřské ulici je rušno. Lidé se na sociálních sítích ptají, co že se děje na skalách, které byly v minulosti součástí staré, německé a židovské zástavby. Město zde začalo se sanačními pracemi na skalním masivu.

Práce jsou naplánovány do konce listopadu a zahrnují odstranění vegetace v celé ploše masivu, očištění skalní stěny, odtěžení nestabilních bloků hornin, lokální kotvení pomocí svorníků a závitových tyčí či sanaci historických sklípků vypilířováním stropů, vyzděním a zaplombováním vstupů. Zároveň dojde k opravě stávajících kamenných zídek u paty svahu a k obnově akumulačního prostoru. Pro zvýšení bezpečnosti budou ještě u paty svahu instalovány ochranné betonové zídky.

Celkové náklady stavby byly projektantem a geotechnikem původně odhadovány na více než 5.000.000 Kč bez DPH, přičemž vítězná firma HELPING s.r.o. nabídla cenu o téměř 1,8 milionu nižší. Cílem celé akce je zajistit dlouhodobou stabilitu a bezpečnost masivu ještě před plánovaným vybudováním propojky mezi ul. Sokolská a Tržním náměstím.

O vybudování Nové Pastýřské se mluví již čtyři roky. Tehdejší vedení města (STAN/SLK, ANO, ODS) ji představilo nedlouho po volbách jako jednu ze svých priorit. Podle tehdejších prohlášení mělo být hotovo do roku 2021. Jenomže vedení města posléze svůj přístup přehodnotilo. 

„Zastavili jsme původní plánování Nové Pastýřské, je to naše koaliční priorita, přehodnotili jsme některé parametry této budoucí komunikace,“ řekl k věci již v roce 2019 primátor Jaroslav Zámečník (STAN/SLK).

Podle hlavního městského architekta Jiřího Janďourka (STAN/SLK) by Nová Pastýřská, a tedy i úprava parkoviště před libereckou centrálou Policie ČR, měla být přívětivější k lidem i k zeleni. „Naše vize, která platí nejen pro Novou Pastýřskou a Tržní náměstí, ale pro celé centrum, je jednoduchá: na prvním místě chodci, pak cyklisté, pak veřejná doprava a až na posledním místě auta,“ shrnul již před čtyřmi lety svou vizi Jiří Janďourek.

Nicméně dosud se se stavbou ani nezačalo.

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,