Primátorem je znovu Jaroslav Zámečník, v koalici to ale skřípe od začátku

Včera byla zvolena nová městská rada v čele s primátorem Jaroslavem Zámečníkem. Nicméně hlasování o jednotlivých náměstcích a radních dává tušit, že Liberec čekají další čtyři roky hádek a rozporů uvnitř koalice.

Primátor Jaroslav Zámečník (STAN/SLK) byl zvolen všemi hlasy koalice, dalo mu hlas 29 zastupitelů z 39. Ve svém projevu, kde obligátně zmínil bývalého prezidenta Václava Havla, vyzval všechny zastupitele k jednotě. „Zahoďme často až zbytečné osobní spory a pojďme pracovat pro město. Myslím si, že lidé jsou hádkami jen unaveni,“ uvedl staronový primátor Jaroslav Zámečník, který je v liberecké politice již od začátku devadesátých let. 23 let reprezentoval barvy ODS, od roku 2014 je u STAN/SLK.

Nicméně skutečnost, že primátorova slova jsou jen zbožným přáním nebo inaugurační frází, potvrdila hned následující hlasování. V ní se volili jeho náměstci a další radní, ale tajná volba jasně ukázala, jak velké pnutí je uvnitř koalice a že zejména mezi Starosty na straně jedné a ANO a ODS na straně druhé pořád zejí hluboké rány. 

Zatímco Šárka Prachařová, primátorova statutární náměstkyně z ANO, získala dokonce 30 hlasů, a musel ji tak podpořit někdo z opozice (kde ovšem minimálně LOL u některých náměstků deklaroval, že se volby nezúčastní), zejména radní ze STAN/SLK dopadli na pováženou a jejich koaliční partneři jim vyslali jasný signál, jak si představují společné vládnutí.

Nejméně hlasů získal neuvolněný radní Robert Korselt z TOP 09, který ovšem kandidoval za STAN/SLK. Získal pouhých 22 hlasů, což pravděpodobně znamená, že jej nepodpořilo 7 zastupitelů z 29, kterými disponuje koalice STAN/SL, ANO, ODS a Pirátů.

O něco méně hůře dopadl náměstek pro veřejný prostor, architekturu a dopravní stavby, dosavadní hlavní architekt města, Jiří Janďourek ze STAN/SLK. Pro něj hlasovalo jen 24 zastupitelů z 29. Janďourkovo angažmá na liberecké radnici za poslední tři roky, kdy se stal hlavním městským architektem a zároveň byl kandidátem a de facto i politikem Starostů, bylo silným neuralgickým bodem uvnitř minulé koalice STAN/SLK, ANO a ODS. A tajná volba ze včerejšího večera ukázala, že jím zřejmě bude i nadále.

Třetím „nejslabším“ byl dlouhodobý náměstek pro kulturu a školství za STAN/SLK Ivan Langr. Toho podpořilo 26 zastupitelů. Naopak všech 29 hlasů získal jeho kolega, neuvolněný radní Liberce a starosta Vratislavic nad Nisou Lukáš Pohanka.

Za ANO byl radním pro územní plán a energetiku zvolen dosavadní úředník Adam Lenert, získal 28 hlasů. Svou gesci náměstka pro infrastrukturu a IT obhájil Jiří Šolc, tentokrát však v barvách ANO, podpořilo ho 27 zastupitelů. ANO má i svou neuvolněnou náměstkyni pro sociální věci, tou je Martina Teplá, pro kterou hlasovalo 28 zastupitelů.

28 hlasů získal i nový náměstek pro sport a majetek, Petr Židek z ODS. Neuvolněného náměstka za Piráty Jana Hrušku, jehož funkce je v Liberci novinkou, podpořilo jen 26 zastupitelů nové liberecké koalice.

Neuvolnění náměstci si také přijdou na vyšší odměny. Martina Teplá z ANO  a Jan Hruška z Pirátů tak budou pobírat nikoliv 12 tisíc korun jako dosud, ale 30 tisíc.

Symbolicky přišel nového primátora a radu podpořit i hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který je zároveň primátorovým stranickým šéfem, a poslední čtyři roky nejen od opozice sílí hlasy, že má v Liberci až moc velké slovo. Ukázal se i senátor Liberce Michael Canov, který byl nedávno za Liberec znovu zvolen a který se za své první šestileté období na liberecké radnici ukázal dvakrát.

Subscribe
Upozornit na
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,