Zhodnocení povolebního vyjednávání: staré pořádky zvítězily

Je po volbách, skončilo povolební vyjednávání a byli jmenováni noví liberečtí radní. Zastupitelé za Liberec otevřený lidem budou další 4 roky v opozici. Je tak vhodné obšírněji vysvětlit veřejnosti náš pohled na průběh a výsledek povolebního vyjednávání.

S čím jsme do vyjednávání šli?

Od začátku bylo naší prioritou stát se součástí koalice. Mezi naše hlavní programové body patřil rozvoj čisté energetiky, péče o zeleň, maximální nasazení v projektu EU Mise – 100 klimaticky neutrálních měst. Do tohoto evropského projektu se Liberec minulý rok přihlásil jako jediné město v ČR. Tušili jsme, že pokud tuto agendu nebudeme energicky táhnout my, nikdo jiný to neudělá. A stejně tak se obáváme toho, že laxní postup města v projektu EU Mise může znamenat pro Liberec ostudu evropského rozměru.

Byli jsme si vědomi toho, že ve volbách jsme získali 6 mandátů. Tudíž že budeme muset v mnoha ohledech ze svých dalších priorit ustoupit. Ale stálo nám to za to, abychom měli příležitost táhnout alespoň výše popsanou zelenou agendu. Na pozici náměstka jsme navrhli prof. Josefa Šedlbauera. Člověka s vysokou odbornou i jazykovou kompetencí, který je schopný mezinárodní projekty v rámci EU Mise domlouvat a získávat na ně dotační prostředky. Především tyto dotační peníze mohly zajistit masivní instalaci fotovoltaických panelů, významný posun ve výstavbě bioplynové stanice, zlepšení MHD apod. Kromě toho byl na širší agendu péče o veřejný prostor připraven nastoupit náš lídr Jaromír Baxa. Jan Stárek, Anna Kšírová a Jindřich Felcman byli připraveni radu města doplnit na neuvolněných pozicích. To vše bylo z naší strany otevřené jako alternativy k dalším jednáním.

Jaký byl průběh vyjednávání?

Hejtman Půta (SLK) po volbách prohlásil, že preferoval na městě koalici bez účasti ANO. Jelikož ale chtěli zastupitelé za Liberec otevřený lidem naopak obejít SLK, museli podle něj Starostové nakonec uzavřít dohodu právě s ANO. Tohle tvrzení je třeba uvést na pravou míru a za tím účelem je vhodné podrobněji popsat průběh povolebního vyjednávání.

Nejprve jsme byli osloveni ze strany vítězných Starostů pro Liberecký kraj (SLK). Při vědomí toho, že spolu s Piráty bychom tvořili křehkou koalici s těsnou většinou 20 zastupitelů, jsme se jich na jednání v povolební neděli ptali, zda mají souhlas ODS se vstupem do této koalice. To nám nepotvrdili. Přímou nabídku na koalici 20 nám v tu chvíli SLK ani nepředložili. V takové situaci jsme pochopitelně nemohli čekat se založenýma rukama, jak Starostové danou situaci vyřeší. Byli jsme si vědomi toho, že velké slovo má v jejich straně hejtman Půta a ten vždy prosazoval silné koalice, které mu zajišťovaly poslušnost koaličních partnerů a eliminovaly opozici.

Z toho důvodu jsme SLK oznámili, že v pondělí prověříme stanovisko klubu ANO, zda by do společné koalice vstoupili. Poté proběhlo v pondělí večer ještě další jednání s klubem SLK, kde jsme jim tlumočili, že klub ANO takovou variantu nevyloučil. Konkrétní nabídka na koalici od SLK opět nepřišla. Oznámili jsme tak SLK, že v úterý máme sjednanou schůzku s ODS, kde prověříme jejich pozici. V úterý nám vyjednavači za ODS sdělili, že koalici s SLK nepreferují.
Než jsme stihli danou situaci s kýmkoliv projednat, události dostaly spád. Hned v úterý večer si totiž plácly kluby SLK a ANO a přerušily jednání s dalšími stranami. Bylo hotovo. Naše nabídky na alternativní složení koalice již nebyly ze strany SLK akceptovány.

Nastal skutečně nějaký nečekaný obrat?

Mohlo by se zdát, že dohoda SLK a ANO představuje nějaký zásadní zvrat. Při hlubším pohledu na realitu liberecké politiky tomu ale tak není. Je třeba vidět, že SLK, ANO a ODS jsou strany, které k sobě mají mnohem blíže, než jakákoliv z nich k nám. Divadelním výzvám hejtmana Půty o tom, že „demokratické strany“ by neměly podporovat vstup hnutí ANO do vedoucích pozic, navzdory. Reálné politické poměry v Liberci jsou svázány s významnými podnikateli a zájmy, v tomto ohledu byli zastupitelé za Liberec otevřený lidem zpravidla jediní, kdo stáli v konfliktních kauzách na opačné straně barikády.

Vyjmenujme jen pár příkladů za poslední měsíce: záměr nových sjezdovek na Ještědu, záměr bezohledné výstavby na Třídě 1. Máje, popř. dopravně a ekonomicky zhoubná výstavba parkovacího domu u krajského úřadu. Mimochodem hlavním subdodavatelem této stavby, kde vyjde jedno parkovací místo na více než 1 mil. Kč, bude společnost Syner.

Od začátku jsme tedy tušili, že v povolebním vyjednávání budeme tahat za kratší konec provazu. Nicméně byli jsme ochotní jednat o kompromisních řešeních. A je třeba dodat, že tato kompromisní řešení byla ze strany ostatních stran v povolebním vyjednávání akceptována. Např. s vyhlášením referenda o nových sjezdovkách na Ještědu souhlasily SLK, ANO i ODS. Jenže proč dělat kompromisy, když se s ostatními stranami můžete dohodnout bez kompromisů? Když můžete prostě pokračovat v zajetých kolejích předchozích 4 let?

A jak dál?

Naše opoziční role pro další 4 roky je tak logickým vyústěním toho, že politiku děláme z principu jinak. Developeři nás nesponzorují, důraz klademe na ochranu přírody, která zkrátka peníze ani volební právo nemá. Namísto křiklavých plánů na náplavky a miliardové rekonstrukce bazénu jsme prosazovali spravedlivé rozdělení investic i do sídlišť a okrajových částí města, které se tak často do novin nedostávají. Předchozí 4 roky jsme nicméně prokázali, že dovedeme být opozicí hlasitou, věcnou a účinnou. V tomto koaličním složení bude Liberec takovou opozici potřebovat.

Tisková zpráva LOL – Liberce otevřeného lidem

Subscribe
Upozornit na
46 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V souvislosti s vyšetřováním další korupční kauzy v Libereckém kraji, která se opět dotýká i hejtmana z hnutí Starostové pro Liberecký kraj Martina Půty,
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne